Oslo | Jenny Clemet von Tetzschner - 08/10

Hotline statsbudsjett

Torsdag 12. oktober skal regjeringen legge frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Noen vil juble, andre vil fortvile.

Statsbudsjettet

Dette er teamet som sitter klare for å svare på dine spørsmål

Hvis du blir fortvilet, kan du ringe Geelmuyden Kieses ekspertgruppe gratis på telefon 45976760. Vi sitter klare med budsjettanalyser, og til å svare på dine spørsmål om statsbudsjettet.  

Mindre penger til fordeling i år? 

I flere år har lav oljepris og en svak norsk økonomi vært begrunnelsen for ekspansive budsjetter og offensiv oljepengebruk. Men nylig nådde oljeprisen sitt høyeste nivå på 800 dager. I skrivende stund koster et fat Nordsjøolje 55.72 dollar. Norsk økonomi vokste med 0,7 prosent både i første og andre kvartal i år. Selv om det har vært riktig å bruke mye oljepenger i dårlige tider, vil det være vanskelig for finansministeren å argumentere for at norsk økonomi trenger enda et ekspansivt statsbudsjett. Tvert imot taler den økte oljeprisen for at det blir færre friske penger å bevilge til gode formål i neste års budsjett, og statsministeren har i Aftenposten advart mot statsbudsjettet skal fyre opp økonomien så mye at det vil «spise opp effekten av kronekursen for konkurranseutsatt industri». I klar tekst betyr det at budsjettet vil bli en skuffelse for mange.  

Statsbudsjett uten flertall 

Uansett hvor mye oljepenger regjeringen legger opp til å bruke, er det store summer som skal fordeles. Bare inntektene fra skatter og avgifter vil sannsynligvis utgjøre mer enn 1000 milliarder kroner! Neste uke får vi altså vite hva regjeringen vil bruke disse pengene til. Hvilke statlig finansierte organisasjoner får mer å rutte med? Hvilke samferdselsprosjekter kan nå iverksettes? Hvilke vestlandskommuner må vente enda flere år på nye veier og broer? Og hvem får dårligere økonomi de kommende årene?  

Regjeringens forslag til statsbudsjett er i trykken. Problemet er at budsjettet ikke har flertall på Stortinget. Etter høstens valgresultat må regjeringen nemlig få støtte fra både Venstre og KrF for å dra budsjettet i havn. Det blir ikke billig! Sannsynligvis vil rekordmange milliarder være på flyttefot de neste månedene.   

Fortsatt muligheter for gjennomslag 

I fjor ble rundt syv milliarder kroner flyttet på i det justerte budsjettet. Venstre og KrF fikk gjennomslag for blant annet økt engangsavgift for bilistene, en flat CO2-avgift, og mer penger til barnefamilier. Så hvis du er en av dem som blir skuffet når budsjettet for 2018 legges frem 12. oktober, har du fremdeles en mulighet til å få gjennomslag.  

I budsjettforhandlinger teller smarte ideer like mye som gode argumenter. Lurer du på hva som skal til for å flytte penger i favør av dine formål, er du velkommen til å ringe GKs ekspertgruppe for gratis råd. 

Jenny Clemet von Tetzschner