Oslo | Hans Geelmuyden - 18/06

12 rette

Politikere som har vært med i politikk lenge får mange bindinger og hensyn å ta. Med årene blir de mer opptatt av egen makt enn av nødvendig forandring. Derfor trenger vi nye fjes og ideer i politikken. Denne uken plukker Geelmuyden Kiese 12 politiske talenter vi håper å se på Stortinget fra høsten.

Partienes stortingsvalglister er for lengst klare. Dersom prognosene slår til, blir det nye Stortinget det yngste vi har hatt etter krigen. Det utgående Stortinget har en snittalder på 46,3 år, mens det nye sannsynligvis blir 45,4 år. Ett år er kanskje ikke så mye, men utviklingen går i det minste i riktig retning. KrFs gruppe er i dag Stortingets eldste med et snitt på 61 år. Høyres er nest eldst med 59 år. Arbeiderpartiets snittalder er 51 år. Kvinneandelen i det nyvalgte Stortinget øker fra dagens 39,6 prosent til 44 prosent.

I forbindelse med parlamentsvalget i Frankrike forrige uke, intervjuet NRK Bruno Bonell som er kandidat i Lyon for Macrons parti. Bonell er en suksessrik fransk IT-gründer som nå velger en politisk løpebane. I intervjuet snakker han om den store forandringen av det politiske landskapet i Vesten. «- Skillelinjen høyre-venstre er erstattet av en tidsskillelinje mellom det gamle og fremskrittet», sa Bonell. Denne endringen er en stor utfordring for de etablerte, tradisjonelle partiene.

I norsk politikk hører vi mange flere stemmer enn valgsystemet tillater i Frankrike, men det norske systemet er også sterkt konserverende. Nominasjonsprosessen i partiene er lukket, og etablerte partier har en tendens til å nominere kandidater som har demonstrert lojalitet fremfor kandidater med ideer og karisma. Politikken trenger begge deler, for velgerne velger også personer de kan identifisere seg med. Raymond Johansen forsto dette før kommunevalget i Oslo i 2015, og møtte sterk kritikk fra partikadavre som følte seg forbigått. I ettertid er det min vurdering at Johansens personvalg har åpnet for nye ideer og mer mot i Oslo-politikken.

Det har aldri vært lett å være ung i norske partier. De gamle føler seg utfordret av dem, og sannsynligheten for å bli motarbeidet er stor. Politikk krever både lojalitet, mot og mye tålmodighet. Noen få sterke planter klarer å sprenge seg gjennom asfalten, frem i lyset, og inn på Stortinget. Vi i GK har gått gjennom stortingsvalglistene på jakt etter spennende kandidater 30 år og yngre, som etter all sannsynlighet blir valgt inn i september. Dette er kandidater vi merker oss;

 

Lozan Balisany, 25 år, Vestfold, Arbeiderpartiet

Lozan fra Vestfold har gjort lynkarriere fra AUF og var varaordførerkandidat for Sandefjord Ap ved valget i 2015. Nå har hun kommet inn på sikker plass for Vestfold Arbeiderparti. Hun er en ung og velartikulert ungdomspolitiker og kan bli et forbilde for mange unge minoritetskvinner.

 

Une Aina Bastholm, 30 år, Oslo, Miljøpartiet de Grønne

Une Aina er miljø- og dyrevernaktivisten som ble stueren. Hun har allerede møtt noen korte perioder for Rasmus Hansson, og i dag står hun på den eneste sikre plassen MDG har på Stortinget. Hun kan bli eneste MDGer på Stortinget uten at partiet ville tatt noen nevneverdig skade av det!

 

Sivert Bjørnstad, 26 år, Trondheim, Fremskrittspartiet

Har sittet en periode på Stortinget og er en av de yngre vi har sett lite til mens FrP har vært i regjering. Skulle FrP tape valget, kan Bjørnstad bli en viktig politiker for Frp i årene som kommer. Det vil gi ham et nytt spillerom han ikke har hatt som FrPer i næringskomiteen.

 

Sandra Borch, 29 år, Troms, Senterpartiet

Sandra gjorde seg for alvor bemerket da hun som leder for Senterungdommen tok et oppgjør med lederstilen til Liv Signe Navarsete og slik bidro til å åpne døren for Trygve Slagsvold Vedum. Etter noen år med lokalpolitikk og mindre stridigheter i Tromsø vil hun på Stortinget. Hun er en allrounder som vil skape liv og røre både på vegne av, og i en ellers nokså sedat SP-gruppe på Stortinget.

 

Mari Holm Lønseth, 26 år, Sør-Trøndelag, Høyre

Mari er Sør-Trøndelag Høyres andrekandidat. Hun er utdannet jurist og sitter i bystyret i Trondheim der hun er fraksjonsleder i helse- og velferdskomiteen og kjemper mot det tilsynelatende evige AP-styret. Mari har bein i nesa og kan bli en tydelig stemme på Stortinget.

 

Eigil Knutsen, 29 år, Hordaland, Arbeiderpartiet

Han er i dag den betrodde rådgiveren til Bergens byrådsleder Harald Schjelderup. Han har allerede møtt som vararepresentant på Stortinget og fått vist seg fram som en lovende representant i energi- og miljøkomiteen. Vi heier på vest-norsk klokskap og samfunnsøkonomisk edruelighet i god sosialdemokratisk ånd.

 

Emilie Enger Mehl, 23 år, Hedmark, Senterpartiet

Emilie er andrekandidat for Senterpartiet i Hedmark. Hun studerer jus og jobber ved advokatkontoret Eldens Hedmark-avdeling. Den tidligere Anno-vinneren har kastet seg inn i den lokale valgkampen motivert av ulvesaken, en sak som appellerer sterkt i Hedmark. Emilie har vært medlem av Senterpartiets programkomite. Med god kjennskap til sakene til det formsterke partiet tror vi Emilie tar strake veien til Stortinget!

Tore Storehaug, 25 år, Sogn og Fjordane, Kristelig Folkeparti

Tore topper stortingslisten i Sogn og Fjordane og er med det en av landets yngste listetopper. Han har vært sentralstyremedlem i KrFU og har blant annet engasjert seg i internasjonal politikk. I 2015 ble han valgt til visepresident i YEPP, Det Europeiske Folkepartis Ungdom.

 

Nils Kristen Sandtrøen, 28 år, Hedmark, Arbeiderpartiet

Nils er den unge varaordføreren på Tynset. I kommunevalget i 2015 var han ungdomskandidat for Arbeiderpartiet og fikk flest personstemmer. Sandtrøen har jobbet som journalist for Aftenposten og Arbeidets Rett og vært gjeter og politisk rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

 

Kristian Tonning Riise, 29 år, Hedmark, Høyre

Kristian kjempet seg til topps i Hedmark Høyre, og vant nominasjonskampen mot Gunnar Gundersen. Riise er leder for Unge Høyre og har jobbet som prosjektmedarbeider i Civita. Etter en lengre periode med hanekam-hår er han blitt distriktspolitiker. Nå er det ulv, skog og jernbane som gjelder. Vi håper han finner tilbake til rabulisten Kristian Tonning Riise når han inntar høyre flanke på Stortinget etter høsten. Det er krydder i en ellers grå hverdag!

 

Mathilde Tybring-Gjedde, 25 år, Oslo, Høyre

Mathilde er Oslo Høyres 7. kandidat til Stortinget. Hun er i dag politisk rådgiver for helseminister Bent Høie og bystyrerepresentant i Oslo. Tybring-Gjedde er kjapp og uredd i replikken. Vi venter i spenning på hva hun kan utrette.

 

Nicholas Wilkinson, 30 år, Akershus, Sosialistisk venstreparti

En frisk pust fra høyrebastionen Oppegård. Nicholas har allerede lang erfaring fra politikken som hospitant i SVs stortingsgruppe, fylkessekretær og leder i Sosialistisk Ungdom. Med førsteplassen på Akershus SVs stortingsliste er det en stor sjanse for at han blir representant etter valget.

Personer betyr mye i politikk. Vi elsker dem, og vi hater dem. Ta Lan Marie Nguyen Berg (30) fra MDG som eksempel. I 2015 ble hun valgt til byråd for miljø og samferdsel i Oslo, bare 28 år gammel. Etter to år har hun fått mange av oss til å tenke annerledes om bilfritt sentrum, aktiv bruk av bompenger og E18 som storprodusent av CO2 i hovedstaden. I tillegg har hun og MDG laget gode ordninger for elsykler og bygget mangfoldige kilometer sykkelveier. Snart er parkeringsplassene på Rådhusplassen fjernet for godt. Berg gjør Oslo til en enda bedre by.

Jeg håper hun kan være til inspirasjon for andre politikere under 30 som blir valgt inn på Stortinget til høsten.

Hold fast og hold ut!
Hans Geelmuyden