Oslo | Gunnar Mathisen - 03/09

Ut og stjæle velgere

Det er én uke igjen av valgkampen, og innspurten blir en thriller. Borgerlig seier vil gi borgerkrigslignende forhandlingsscener i Nydalen, der støttepartiene vil ha ett ufravikelig krav: Bli kvitt’a, Sylvi Listhaug! Hvis den andre blokken vinner, vil Hareide høyst sannsynlig komme seg opp av spagaten og hente frem sin rød grønn gule statsrådsdress.

Valg 2017

Illustrasjon: Fredrik Edén

Det er disse to politiske korsfarerne det handler om når valgkampens tåkepratpris og pris for klar tale skal deles ut. Geelmuyden Kieses partnerskap har hatt en lett jobb med å kåre tåkeprisvinnerne; tåkelur går til Sylvi Listhaug, Norges Trump, og månedens tåkefyrste ble Knut Arild Hareide, «imamsleikeren». Erfaringen fra årets valgkamp, er at det svartner for ellers sindige nordmenn når Listhaugs navn nevnes. Derfor vil vi presisere at tåkeprisene deles ut for utsagn, ikke til person. Vær snill ikke å sende bomber til hjemmet.

Månedens tåkelur til Sylvi Listhaug

Det er pussig med Listhaug. Hylekoret angriper sjelden politikken hennes, men retorikken. Listhaug legger ikke fingrene imellom i denne valgkampen. På den muslimske fredskonferansen Minhaj Ungdomskonferanse tok Sylvi Listhaug bladet fra munnen da hun konfronterte hovedtaleren, Tahir-ul-Qadri på arrangementet. Han er kjent for sin fatwa om at terror er uislamsk, men er også blitt beskyldt for sterk medvirkning til Pakistans strenge blasfemilov, som blant annet åpner for dødsstraff for å uttale seg fornærmende om islam.

-Er virkelig dagens hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi? At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier, sa Listhaug.

I nesten samme åndedrag innførte hun årets nyord; imamsleiking. Innvandringsministeren langet ut mot Hareide og andre politikere og beskyldte dem for å sleike imamer oppetter ryggen i stedet for å imøtegå deres ekstreme holdninger.

Sylvi Listhaug er i ferd med å stjæle hele valgkampen. De tre siste dagene i august hadde hun nær 1100 medieoppslag, mens partileder Siv Jensen er valgstatist med bare tredjeparten så mange mediesaker (350). Selv statsministeren henger etter med bare 950 treff. Ingen over, ingen ved siden; Sylvi er valgkampens vinner så langt. Trenden er entydig; FrP stiger på målingene.

Kilder: https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/lqxek/Listhaug-pa-ungdomskonferanse-mot-ekstremisme–Vi-er-fullstendig-klar-over-at-det-finnes-ulver-i-fareklar

Månedens tåkeprat i partilederdebatt

Hareide stakkar, han er notert med bare 140 medieoppslag i nevnte periode. Det begynte dårlig i Arendal, der han gjorde valgkampens muligens dårligste unnamanøver da han under partilederdebatten fikk spørsmål om hvor han og KrF sto i skattedebatten. Det var et spørsmål til Erna, hvor Hareide uavhengig ville poengtere hvor tydelig han har vært, med det resultat at han ble debattens mest utydelige. Hareide havner i en skattespagat han har vanskelig for å komme seg ut av, og etterlater både velgere og politiske med- og motstandere i fortsatt uvisshet.

Dette må kunne kalles valgkampens kleineste forsøk på å henvende seg til velgere fra begge blokker.

Så i denne (skatte)debatten stiller du deg med Støre?

– Det er jo et spørsmålstegn på Erna Solberg, hvor mye vil hun gi, men jeg mener vi må ta en prioriteringsdebatt, og da sier jeg veldig tydelig, vi har vært, altså de som stemte på meg for fire år siden, de har fått betydelig mer i skattelettelser enn jeg lovte, nå går jeg til valg, jeg vil prioritere flere lærere»

KrFs velgere bør føle seg høyst usikre, dersom deres egen partileder ikke har klarere tanker om fremtidige retningsvalg så kort tid før valget. Les mer i Maktsnakk her

Nå tildeles Hareide også prisen for valgkampens tåkeprat så langt. (Selv om juryen anerkjenner at det var flere gode bidrag fra alle partier!)

Kilder: https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/yqQ6a/Hareide-om-bla-skattekutt–Na-er-det-ikke-tid-for-store-skattelettelser

Av Gunnar Mathisen, partner Geelmuyden Kiese