Brussel | 04/05

Brusselbrevet uke 18

Delingsøkonomien i førersetet, grensekontroll, merking av kjøtt og Brexit, Månedens tåkefyrste og tåkelur, Paal Frisvold kommenterer Macrons Europa, Ukens spis.

Brusselbrevet

Mailchimp_euflagg

Delingsøkonomien i førersetet
Neste uke forventes et forslag til avgjørelse i EU-domstolen om hvorvidt Uber skal defineres som en digital tjeneste eller transporttjeneste. ESA har tidligere uttalt at Uber burde defineres som en digital tjeneste, noe som ville innebære at deres virksomhet vil reguleres av E-handelsdirektivet, som forbyr krav om lisens. Samtidig har Europakommisjonen igangsatt en høring om mulige europeiske tiltak for å beskytte arbeidstakere innenfor delingsøkonomien.

Målsetninger under Estlands formannskap
Estland tar over det roterende formannskapet i Rådet 1. juli i år. I går presenterte den estiske regjeringen sine hovedmål for sin seksmåneders periode i førersetet. Statsminister Jüri Ratas understrekte spesielt europeisk sikkerhet, samt behovet for å bygge og fremme et EU med en åpen og innovativ økonomi, sørge for at EUs aktiviteter er bærekraftige og inkluderende, og å promotere et digitalt Europa med fri flyt av data.

Ber Norge fase ut grensekontroll
Fordi det fortsatt er rundt 60 000 irregulære migranter og asylsøkere i Hellas, og ikke alle målene i kjøreplanen «Tilbake til Schengen» er oppfylt, anbefalte Europakommisjonen denne uken at Rådet fornyer tillatelsen til indre grensekontroller i Schengen-området en siste gang. Samtidig ber Kommisjonen Norge, Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige å fase ut sine midlertidige grensekontroller i løpet av de neste seks månedene. Samtlige Schengen-land oppfordres også til å bruke tilpasset politikontroll i grenseområder, noe Kommisjonen mener vil kunne være mer effektivt enn konvensjonell grensekontroll.

NATO ønsker sterkere EU-forsvar velkommen
“En del av den transatlantiske byrdefordelingen er også samarbeid mellom EU og NATO, og derfor vil jeg igjen understreke at sterkere europeisk forsvar er noe jeg ønsker velkommen. Sterkere europeisk forsvar er bra for Den europeiske union, det er bra for Europa, og det er bra for NATO”. Det sa NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, da han besøkte Europaparlamentet på onsdag. Du kan se høydepunktene i Stoltenbergs tale i denne videoen.

 

 

 

Norsk kjøtt må merkes som kjøtt fra tredjeland
Denne uken innlemmes nye EU-regler om opprinnelsesmerking av kjøtt fra svin, sau, geit, fjørfe, samt kvernet og strimlet kjøtt i EØS-avtalen. Merkekravene for kjøttdeig og strimlet kjøtt forenkles til kategoriene “EU-kjøtt” eller “ikke-EU-kjøtt”, der produkter med norsk opprinnelse vil merkes som “Ikke-EU”. De samme reglene vil også kunne omfatte bearbeidede kjøttprodukter som pølse, skinke og lasagne dersom Europaparlamentet får det som de vil. Regjeringen skriver i sin omtale at det er “svært vanskelig å få aksept for tilpasninger i EØS-avtalen”.

 

I morgen forventes EUs tredje energimarkedspakke å formelt innlemmes i EØS-avtalen, åtte år etter at pakken ble vedtatt i EU.

 


Brexit Corner!

Enighet om retningslinjer for Brexit-forhandlingene
På lørdag oppnådde Rådet enighet om sine retningslinjer for Brexit-forhandlingene. Rådet ønsker fortsatt et tett partnerskap med Storbritannia etter Brexit, men legger vekt på at et fremtidig forhold må baseres på en balanse mellom rettigheter og plikter, og at et tredjeland ikke kan nyte de samme fordelene som et medlemsland. Brexit-forhandlingene vil foregå i åpenhet, og som én enkelt pakke. Egne bilaterale forhandlinger mellom Storbritannia og individuelle medlemsland utelukkes.

På onsdag fulgte Europakommisjonen opp med å sende Rådet et forslag til juridisk mandat til å starte forhandlinger med Storbritannia, samt utkast til forhandlingsdirektiver.

Vil du vite mer om hvordan Brexit vil påvirke din bedrift eller organisasjon? Send en e-post til Martin Wilberg for en uforpliktende samtale.

Kåring av godt og dårlig språk i språkets mekka, EU, glimrer med sitt fravær i Brussel. Den plassen skal vi i GK Brussel ta. Som i Norge, hvor GK har delt ut tåkepriser de sist seks årene. Under kåringen av årets vinnere stemte over elleve tusen deltakere. Formålet med tåkeprisene er å få maktmennesker til å formulere seg presist, og å luke ut tåkeprat fra samfunnsdebatten. Hedersbetegnelsen tåkelur går til den som klarer å trenge gjennom med klar tale.

 

Tåkelur for april 2017
Guy Verhofstadt, MEP

«You signed up to the values of the Union. You have violated every single one of them. And yet you want Hungary to remain member of the European Union. You want to keep the EU funds, but you don’t want our values»

Den tidligere belgiske statsministeren Guy Verhofstadt, som leder den liberale partigruppen ALDE i Europaparlamentet, er ikke kjent for å spare på kruttet i sine taler. Det fikk også Ungarns kontroversielle statsminister Victor Orban erfare da han besøkte Europaparlamentet forrige uke. Verhofstadts tordentale kom samme dag som Europakommisjonen gikk til sak mot Ungarn på grunn av trusler om å stenge et universitet i Budapest.

 

Tåkefyrste for april 2017
Oda Helen Sletnes, Norges ambassadør til EU

«We would maintain an open-minded stance in the event of an application for EFTA membership»

Det er fortsatt uklart hvilken form forholdet mellom Storbritannia og EU vil ta etter Brexit. Selv om britisk medlemskap i EFTA lenge har virket usannsynlig, skriver Politico at høytstående kilder i Kommisjonen ser for seg et midlertidig britisk EFTA-medlemskap som en overgangsordning etter Brexit. Det virket ikke som om det var rom for mer uklarhet – før ambassadør Oda Helen Sletnes kom på banen.

 

Screen Shot 2016-04-14 at 15.54.41

Europaparlamentet holder gruppe- og komitémøter i Brussel: 

 • 11. mai: Komitéen for det indre markedet (IMCO) stemmer over endringsforslag til utstasjoneringsdirektivet, copyright og franchising innen detaljhandel.
 • 11. mai: Høring om EU-borgeres situasjon og rettigheter i Storbritannia.
 • 11. mai: Europaparlamentet og Kommisjonen inviterer til konferanse om blockchain-teknologi.

 

 • 9: mai: Det britiske handelskammeret inviterer til rundebordskonferanse om hvilke følger Brexit får for toll og handel. Brussel.
 • 9. mai: Europas digitale indre marked: suksess eller flopp? CEPS inviterer til debatt. Brussel.
 • 9. mai: Presentasjon av en fersk studie om standardisering og patenter: utfordringer og muligheter. Bruegel. Brussel.
 • 10. mai: Eurelectric inviterer til konferanse om Vinterpakken og smart regulering.
 • 10. mai: Kommisjonen holder workshop om urban mobilitet: Muligheter og utfordringer for dataøkonomien. Brussel.
 • 11. mai: EUs fiskeri- og landbruksministre møtes i Brussel.
 • 11. mai: Utenriksministermøte i Brussel med anti-dumping og handelsforbindelser med Chile, Japan, Mexico og Mercosur på agendaen.
 • 11. mai: Connected Cars Europe 2017 samler 200 deltakere og 25 foredragsholdere. Transportkommissær Violeta Bulc innleder. Autoworld, Brussel.

Macrons Europa

Presidentduellen på fransk fjernsyn i går var brutal. Sterk ordbruk, fornærmelser, sinne og ironi dominerte debatten mellom Marine Le Pen fra Front National (Nasjonal front) og Emmanuel Macron fra En Marche! (På vei!)». Begge lot seg provosere, men Macron kom klart best ut av debatten, ifølge både franske medier og meningsmålinger. Han ligger nå oppimot 20 prosentpoeng over Le Pen.

Mange mener den aller beste seansen dreide seg om Europa. Le Pen ønsker «økonomisk patriotisme» i form av tollbarrierer og avgift på ansettelse av ikke-franske arbeidere. Hun vil tilbake til kombinasjonen av ECU (forløperen til euro) og franske franc.

Macron, på sin side, ønsker et sterkere og mer offensivt EU. Det innebærer hyppigere bruk av handelspolitiske virkemidler overfor land som ikke respekterer europeiske normer for helse, miljø og klima, eller de som dumper prisene under produksjonskostnadene. Kun selskaper med over halvparten av virksomheten sin i EU skal få delta i offentlige anbud. Macron ønsker også et tettere samarbeid i eurosonen, med eget budsjett, egen finansminister og et eget lovkammer i Europaparlamentet. Han vil også styrke EUs forvarsamarbeid: etablere et eget innkjøpsfond og et europeisk sikkerhetsråd.

For Norge er Macrons europavisjon betydningsfull.  Først fordi vi må passe på at Norge og EØS kommer innenfor de nye handelspolitiske tiltakene. Dernest fordi Macrons visjon bygger oppunder et EU-samarbeid i flere hastigheter, noe som betyr at deler av EU vil kunne akselerere samarbeidet. Vil Norge klare å henge med?

Macrons ventede sterke seier i presidentvalget kan bli begynnelsen på en utvikling av nye styringsformer i EU og Europa. Som et lite, åpent og velstående land, har vi alt å vinne på å forberede oss godt på den nye debatten. Den begynner på søndag.

Paal Frisvold
Daglig leder, GK Brussel

Tommel opp

Ukens spis:

Rue Lesbroussart tar deg fra Louise til Flagey, hvor hyggelige restauranter og barer ligger som perler på en snor. Her ligger også Le Fabiola, et perfekt sted å nyte et glass vin – eller en generøs gin-tonic – omgitt av rustikke mursteinsvegger, trebord og krittavler der husets beste tapasretter står opplistet.