Brussel | 18/05

Brusselbrevet uke 20

EU-dom med viktige implikasjoner for Brexit, forsvarsministermøte EU–NATO, Vestager med milliardbot til Facebook, Paris-avtalen. 17. mai-quiz og ukens spis.

Brusselbrevet

Svar på GK Brussels 17. mai-quiz under ukens spis.

Mailchimp_euflagg

Dom om handelsavtale med Singapore får viktige Brexit-implikasjoner
EU-domstolen (ECJ) avgjorde tirsdag at handelsavtaler som inneholder områder hvor EU ikke har eksklusiv kompetanse utover tradisjonelle tollsatser og nedbryting av tekniske handelshindre, må ratifiseres av alle EU-landenes nasjonalforsamlinger. Dommen vil således få betydning for en fremtidig avtale mellom Storbritannia og EU fordi det i praksis gir hvert EU-lands parlament vetorett over avtalen. Ref CETA-avtalen med Canada hvor det vallonske parlamentet i Belgia satt ned foten.

 

Forsvarsministermøte EU–NATO
I dag møtes for første gang EUs forsvarsministre og justisministre sammen. Målsetningen er å legge planer for et fremtidig Brussel-basert hovedkvarter for militært samarbeid (military planning and conduct capability). Forsvars- og justisministre vil også diskutere tettere samarbeid om utveksling av etterretningsinformasjon og håndtering av migrasjonskrisen.

Gudskjelov er Norge indirekte representert ved at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på møtet. For mer informasjon, se her.

 

EU-diplomater urolige for Paris-avtalens fremtid. Tusk ber Trump se til Norge.
I forkant av G7-toppmøtet neste uke har Kommisjonen og ledende EU-land intensivert sin innsats for å overbevise Donald Trump om å ivareta Paris-avtalen. Under sitt møte med Erna Solberg forrige uke ba presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk, USA om å se til Norge som et eksempel på hvordan man kan takle klimautfordringene og satse på fornybar energi, og samtidig tjene gode penger på eksport av fossilt brennstoff.

The Norwegian example should provide encouragement to our American friends, as the climate challenge we all face can only be addressed by common global action”, sa Tusk.

 

 

 

 

 

 


Vestager
gir Facebook milliard-bot
Facebook får milliardbot for å ha villedet konkurransekommissær Margrethe Vestager og EUs tjenestemenn i forbindelse med oppkjøpet av WhatsApp i 2014. Facebook meldte den gang at det ikke var mulig å opprette en automatisk sammenkobling av brukerprofiler i de to tjenestene. Men da den sosiale nettverksgiganten i 2016 annonserte nye oppdateringer ble det klart at telefonnumre i WhatsApp-brukernes profiler ville bli knyttet til deres Facebook-konto. Videre undersøkelser har bekreftet mistanken om at Facebook har visst om denne muligheten i lengre tid. Facebook får nå en baksmell på 110 millioner euro, over 1 milliard norske kroner.

 

Kommisjonens klimafremstøt
EU, sammen med 79 land i Afrika, Karibien og stillehavsområdet gjentok i dag i en pressemelding sin intensjon om å gå inn for full implementering av Paris-avtalen – og oppfordrer alle andre land til å gjøre det samme. Samtidig annonserte Europakommisjonen at EU vil støtte Stillehavsregionen med 800 millioner euro, nærmere 2.8 milliarder norske kroner, der halvparten er øremerket klimaformål. Den 2. juni forventes EU og Kina å komme med en felles uttalelse om fornyet støtte til Paris-avtalen.

 

Krever å bli hørt i Brexit-forhandlingene
Tirsdag møttes EØS-rådet til sitt halvårlige møte i Brussel. Mens Norges EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen sa at “vi må ha et åpent sinn” i Brexit-forhandlingene, var Lichtensteins utenriksminister Aurelia Frick modig nok til å kreve at EFTA-landene blir hørt.

 

Screen Shot 2016-04-14 at 15.54.41

Europaparlamentet har «turkis uke», dvs at det hverken er gruppe-, komité- eller plenumssamlinger, og parlamentsmedlemmene står fritt til å jobbe med politikk i hjemlandet.

 • 22. mai: Rådet for allmenne saker diskuterer Brexit.
 • 22–23. mai: Den økonomiske og sosiale komite avholder en konferanse i Brussel om 2030-dagsorden for bærekraftig utvikling.
 • 22–23. mai: Mobility4EU og MIND-SETS arrangerer en konferanse i Brussel om brukersentrert transport i Europa: Utfordringer, løsninger og samarbeid vil bli diskutert.
 • 22–23. mai: Vision2020 – konferanse om energi under Horisont 2020-programmet for 2018-2020. The Horizon Network, Brussel.
 • 22. mai: POLITICO inviterer til seminar om endringer i Europas energimarkeder. Brussel.
 • 23. mai: ERRIN avholder seminar om bioøkonomi. Brussel.
 • 26–27. mai: G7-toppmøte i Taormina, Italia. 

 

Over hundre mennesker kom til Brusselhuset og feiret 17. mai sammen med Sintef, Universitetet i Bergen, NTNU og Geelmuyden Kiese. 

Siden 2005 har Brusselhuset arrangert 17.mai-fest her i byen. I år var intet unntak da Sintef, Universitetet i Bergen, NTNU og Geelmuyden Kiese inviterte til hagefest i strålende sol. Slik tradisjonen tilsier arrangerte Geelmuyden Kiese en quiz der premien til vinnerlaget var en lunsj på Thon Hotel Stanhope.

(Svarene finner du under ukens spis)

Test dine kunnskaper om EU, Belgia og Norge:

 1. Hvor mange år siden er det siden EØS-avtalen ble signert?
 2. Når er Belgias nasjonaldag?
 3. Hvilket land har flest seter per innbygger i Europaparlamentet?
 4. Hvor mange stjerner har EU-flagget?
 5. I hvilken traktat ble navnet “Den europeiske union” først tatt i bruk?
 6. Hvem har flest medaljer, Norge i vinter-OL eller Belgia i sommer-OL?
 7. Forrige helg gikk den internasjonale finalen av Melodi Grand Prix av stabelen. Hvilken plass fikk Belgia etter at både jurystemmene og publikumstemmene var talt opp, og hvilken plass havnet Norge på?
 8. Hvor fikk kvinner stemmerett først, Norge eller Belgia?
 9. Ranger landemerkene fra høyest til lavest (fra bakken): 1) Monolitten, 2) Brussels Town Hall (Hotel de Ville), 3) Nidarosdomen og 4) Atomium.
 10. Hva er størst i areal, fylket Nordland eller Belgia?
 11. Hva ble stillingen under den siste vennelandslagskampen i fotball mellom Norge og Belgia?
 12. Både Norge og Belgia har løver på riksvåpenet. Norge har én, men hvor mange har Belgia?
 13. Hvor mange offisielle språk prates det i EU?

(Svarene finner du under ukens spis)

Vinnerlaget Benepono fikk nesten full pott på quiz-spørsmålene, og hadde i tillegg komponert et flott 17. mai-dikt:

On a fine day somewhere in May
We are celebrating this nice Constitution Day
In 1994, Norway started a wave
Brexit was the big finger the UK gave
In the end the EU asks: “who will finally pay?”

 

Tommel opp

Ukens spis:

Eskape tilbyr sunn, rimelig og enkel lunsj rett ved overfor Europaparlamentet. Spennende salater, croques og varme retter kan nytes i romslige, lyse lokaler. Blide og serviceinnstilte ansatte gjør lunsjen effektiv og hyggelig.

1) 25 år, 2) 21. juli, 3) Malta. 4) 12, 5) Maastricht-traktaten, 6) Norge i vinter-OL, 7) Belgia på 4. plass og Norge på 10. plass, 8) Norge i 1913, 9) 4,3,2,1, 10) Nordland, 11) Belgia 3 – Norge 2, 12) 24, 13) 24.