Stockholm | 31/01

Dags att planera för den största almedalsveckan någonsin

Den 24 januari höll GK ett fullsatt frukostseminarium om Almedalen, sannolikt den största Almedalsveckan någonsin eftersom det är valår. Frågeställningarna var vad som krävs för att bli hörd under veckan, vilka budskap träffar rätt och vem som träffas av dem.

Med mig i expertpanelen denna gång fanns statsvetaren och samhällsdebattören Stig-Björn Ljunggren och Sveriges Elevkårers ordförande Lina Hultqvist.

En bärande slutsats är att Almedalsveckan i år väntas bli större än någonsin. Enligt Stig-Björn Ljunggren är ”politiken tillbaka i stan” och politikens betydelse i Almedalen ökar, något som inte minst är aktuellt i Almedalen. Principen tycks vara att det ”numera krävs en nationell strategi för allt”. Han spådde också att det kommer att bli en ännu svagare regering efter valet. Dessutom är nationalismen starkare idag och den svenska modellen är återigen i ropet, samtidigt som det är viktigare än på länge att bekämpa antidemokratiska och antifascistiska rörelser.

Jag ser att den politiska debatten är väldigt inriktad på spelet kring vem som ska bilda regering med vem.

Lina Hultqvist pekade på att en stor del av de politiska partiernas prioriteringar redan är gjorda, men enligt panelen finns det en stor potential att använda tiden fram till Almedalen för att påverka partierna inför olika typer av politiska utspel.

Sjuk- och hälsovård kommer att stå högt på Almedalsagendan eftersom de också är viktiga för väljarna. Utbildningsfrågorna som låg högt på agendan inför valet 2014 har hamnat lite mer i skymundan och för Lina Hultqvist är det viktigt att försöka få dessa frågor högre upp på intresseskalan. Hon menade att nyckeln till framgång är förarbetet. Sveriges Elevkårer arbetade inför förra årets Almedalsvecka ett halvår med att sätta frågan om psykisk hälsa hos elever på den politiska agendan.

Att nå ut med sitt budskap under en vecka med tusentals evenemang och tiotusentals deltagare kan vara svårt. Jag tror att det kan vara den sämsta veckan att göra utspel på om man vill nå ut medialt. Det kräver en stor dos av kreativitet för att nå ut genom bruset. Därför är det viktigt att tänka igenom varför man ska vara i Almedalen.

En viktig anledning till många väljer att vara i Almedalen är nätverkandet. Enligt Stig-Björn Ljunggren bidrar nätverkandet under almedalsveckan till den svenska samförståndsandan, rent av tillväxten i Sverige.

Den andra frågan som är viktig att tänka igenom innan biljetter bokas till Visby är vilka man vill nå. Det finns inte bara ett Almedalen, utan fler hundra. Jag uppmanar också var och en att fundera på vilka man vill nå i Almedalen så att träffsäkerheten ökar. Det kan också vara klokt att försöka ta sig ur sin egen komfortzon så att nya relationer kan byggas utanför de egna bubblorna som människor lever i under resten av året. Almedalen är dessutom ett bra tillfälle att få till möten som annars aldrig hade blivit av.

Att planera sin almedalsnärvaro kräver också ett praktiskt tänkande. Många människor söker efter laddstationer, mat och dryck. Den som kan hjälpa besökarna att svara på de behoven har också en större möjlighet att nå fram med sitt budskap.

Panelen talade också om behovet av att tänka nytt när det gäller vilken typ av evenemang som bör planeras. Majoriteten av evenemangen är klassiska seminarier. Varför inte ordna frukost, lunch eller middag för ett antal väl valda personer? Eller ordna rundabordssamtal, alumnimöten eller liknande?

Vill du diskutera hur Almedalen påverkar dig eller vad du bör tänka på inför årets almedalsvecka? Kontakta oss på: sverige@gknordic.com.

Några av mina tips att tänka på när du planerar din närvaro i Almedalen:

 • Varför är du där? Fundera på varför du är i Almedalen. Är det för att enbart sälja en tjänst eller produkt? För att påverka politiska beslut?
 • Vem vill du nå? Fundera på vilka du vill nå i Almedalen (målgrupp). De olika grupperna lever i helt egna Almedalar. Det finns inte bara ett Almedalen, utan hundratals mindre kluster. Se till att hitta rätt kluster, men försök också ta dig ur din egen comfort zone.
 • Svårt att nå ut. Om du vill få ut ditt budskap i Almedalen är konkurrensen extremt stor, större än under övriga året. Du behöver antingen lägga mycket resurser eller göra extremt kreativa utspel för att märkas.
 • Nätverka. Använd Almedalen till att nätverka! Se till att få till möten med personer som du annars inte når. En del av dessa möten skulle du aldrig kunna få till under andra tider på året. Se till att vara väl förberedd så att dessa möten blir så bra som möjligt.
 • Livet utanför dalen. Sverige finns kvar under Almedalen. Lokalredaktioner behöver fyllas, radio sändas. Om du prompt vill nå ut under Almedalen, använd andra kanaler som läses och hörs i resten av Sverige där det råder nyhetstorka.
 • Före och efter. Att kontakta beslutsfattare och journalister inför Almedalen är inget konstigt. Det är faktiskt en väldigt bra anledning att kontakta någon. Passa på att föra fram dina budskap och argument i god tid före Almedalen så att almedalsveckan kan bygga relationen och inte bara vara faktautbyte. Återknyt kontakten på hösten.
 • Allmänintresset! Rent kommersiella intressen har svårt att få gehör och respekt. Det är först när du är intressant ur ett allmänhetsperspektiv eller ett samhällsperspektiv som du blir lyssnad på.
 • Språket. Nästan inga evenemang är på engelska. Om du funderar på att flyga in en internationell gäst, tänk efter en gång till.
 • Skippa tisdagen? Det är den dagen då flest evenemang genomförs. Nästan lika många journalister är kvar resten av veckan, men det är mycket färre evenemang och utspel.
 • Skippa seminarium? Mer än hälften av evenemangen är klassiska seminarier. Det finns så många sätt att få ut sitt budskap, bygga expertrollen.
 • Boende. Utan boende ingen almedalsvecka. Boka boende tidigt!
 • Torget är gratis. De allmänna platserna är gratis. Använd dem för att bli sedd och lyssnad på om du inte har så mycket resurser för att göra din röst hörd.
 • Hisspitchen. Ta fram och öva på en hisspitch till Almedalsveckan. Ibland har du bara några sekunder på dig att framföra ditt budskap under årets viktigaste möte.