Nyhed

november 25, 2013

NYTT ETISK REGELVERK

Målinger viser at tilliten til «PR-bransjen» er lav. Det er èn gruppe som nyter like lav tillit, og det er journalistene. Det er en skjebnens ironi!  Men det er ikke journalistenes skyld at tilliten til kommunikasjonsfolk er lav. Journalister skal være kritiske til all makt, også vår. Derfor er det «PR-bransjens» egen feil at tilliten til oss er så lav. Vi som lever av å hjelpe andre åpent å fortelle sine historier, makter ikke åpent å fortelle vår egen.  Jeg håper utkastet til nytt etisk regelverk vil være nyttig veiledning for PR-byråer som ønsker å åpne seg.
Det gamle regelverket (den såkalte Rådgiverplakaten) la vekt på å definere byråenes rettigheter. I det nye er det viktig for oss i etikkutvalget å definere kommunikasjonsbyråenes samfunnsansvar, og de ansattes individuelle etiske ansvar.  Vi har forsøkt å se bransjen utenfra, ikke innenfra. Samtidig understreker vi at vår rolle er rådgiver, ikke aktør. Mange debatter om bransjen vår sporer av fordi omgivelsene tror vi fremmer egne interesser. Det gjør vi ikke. Vi hjelper å fremme oppdragsgivers. Det krever integritet og høy etisk bevissthet. De nye retningslinjene blir noe å strekke seg etter.
Det pågår en kontinuerlig interessekamp i det norske samfunnet; produkter sloss om markedsandeler, selskaper sloss for bedre regulering, børsnoterte selskaper sloss om kapital, og arbeidsgivere sloss om den beste arbeidskraften. Kommunikasjonsrådgivere tar del i disse interessekampene.  Man blir ikke nødvendigvis populær av det. Noen vinner og andre taper. De som taper fristes ofte til å skyte på pianisten.  Det må vi leve med, så lenge kampen har vært utkjempet på redelig vis. De nye reglene definerer hva som er redelig.
Ikke minst håper jeg de nye retningslinjene er tydelige nok til at regelbrudd kan sanksjoneres.  I dag mangler KOMM et eget organ som behandler klager upartisk, slik pressen har PFU. Derfor blir neste skritt å etablere et etisk råd for klagebehandling der alle får anledning til å klage inn saker. Videre er jeg opptatt av at rådet får eksternt flertall, og gis anledning til selv å konkludere i alle saker som ikke innebærer eksklusjon.  Rådets konklusjoner må offentliggjøres. Heller ikke dette er det enighet om blant medlemsbyråene i KOMM.
Vi i KOMM gleder oss til å offentliggjøre nytt etisk regelverk når årsmøtet har konkludert. Det nye regelverket blir forhåpentligvis et stort skritt i retning åpenhet. Men et regelverk er ikke verdt papiret det er skrevet på hvis det ikke praktiseres. Det vil kreve mye hardt arbeid for PR-folk å bli like respektert som leger og ingeniører.  Hardt arbeid og evne til videre etisk refleksjon.
Hold fast og hold ut.
Hans