Nyhed

april 28, 2014

INNEKLEMT

Jeg tenker nok det blir ganske glissent i rekkene. Torsdag er 1. mai, og 3. mai er lørdag. Fredag er inneklemt. Selv drar jeg til Paris. Ja, i embetes medfør naturligvis! Jeg har et møte, og så skal jeg på Centre Pompidou for å se utstillingen med den fantastiske fotografen Henri Cartier-Bresson. Ikke noe slingerivalsen her i gården, nei!

«Lov om helligdager og helligdagsfred» har regulert norske helligdager siden 4. juni 1965. Loven kommanderer oss til hvile alle søndager og definerer ti helligdager. Begrunnelsen er «vern om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet». Mye har skjedd i det norske samfunnet siden 1965. For eksempel har vi over 500 000 innbyggere med innvandrerbakgrunn. I 2050 er de blitt 1,3 millioner, og vil utgjøre ca 20% av befolkningen. I Oslo er allerede 20% av befolkningen medlemmer i et tros- eller livsynssamfunn, og de fleste av disse tilhører islam. Tallet for Norge som helhet er 10%.

Interessen for gudstjenester er fallende. De siste årene er det registrert 250 000 færre besøk. Det er et fall på 4%. Som et resultat ble det i 2012 avholdt 700 færre gudstjenester enn året før. Fortsatt er det rundt 6 millioner gudstjenestebesøk i Norge pr år. 550 000 av dem finner sted julaften.

Jeg er stolt over min kristne kulturarv, og er ingen kulturrelativist. Det er min oppfatning at våre kristne grunnverdier har vært retningsgivende i bygging av norsk demokrati og rettsstat. Derfor er jeg fortsatt medlem av den norske kirke, til tross for at jeg ønsker en avvikling av statskirkeordningen. Mitt medlemskap i kirken er en støtteerklæring til de kristne grunnverdiene. Men «Lov om helligdager og helligdagsfred» er gått ut på dato.

I stedet for tvungen hvile skjærtorsdag, annen påskedag, Kristi Himmelfartsdag, annen pinsedag og annen juledag foreslår jeg at vi får en uke ekstra ferie som vi kan ta ut når vi ønsker. Det ville fortsatt være fem helligdager tilbake. Slik kan vi få et samfunn med mindre tvang, mindre skulking på inneklemte dager og mer frihet. Og så kunne muslimske elever få feire sin julaften 29. januar uten å få anmerkning for fravær.

Hold fast og hold ut!

Hans