Nyhed

maj 12, 2014

FOLKESUVERENITET

Mine danske og svenske venner sliter med å forstå 17. mai. –Dere er så nasjonalistiske, sier de. For noen år siden inviterte jeg med Kjell Nordstrøm i Christian Ringnes 17. mai mottakelse på toppen av Grand Hotell i Oslo. Nordstrøm var professor på Handelshôgskolan i Stockholm. Sammen så vi på barnetoget som defilerte under oss. Jeg sto der med tårer i øynene. Etter en tid tittet jeg bort på Kjell for å se hvordan han reagerte. Kjell observerte med undring. –Hva tenker du, Kjell, spurte jeg. –Det ser ut som en filminnspilling av Ben Hur, svarte professor Nordstrøm.
Mange kaller 17.  mai Norges nasjonaldag. Det kan gi uheldige assosiasjoner. Nasjonalisme er roten til mye ondt. Derfor har jeg alltid vært nøye med å karakterisere 17. mai som Norges grunnlovsdag.  Landet Norge har en lang historie. Den 17. mai feirer vi at landet fikk egen grunnlov, og at nordmennene på nytt ble uavhengige.
I disse dager blir vi minnet på hvor skjør uavhengigheten er for et lite land med mektige naboer.  Spesielt skjør er uavhengigheten når mektige naboer flørter med nasjonalisme, og bruker nasjonalisme i egen maktutøvelse. Vi så det i 1940, og vi ser det på nytt nå. Tyske Der Spiegel skrev for et par måneder siden at Putins ideologi er beslektet med Le Pens og Geert Wilders. Nasjonalistisk ideologi nærer folkelig misnøye med stigmatisering av mindretall. Hitler drepte jøder. Le Pen og Wilders angriper innvandrere. Putin forteller historien om den russiske bjørn blant annet ved å tråkke på lesbiske og homofile. Alle argumenterer nasjonalistisk i et forsøk på å bygge nasjonal front mot ytre fiender.
Dette er klassisk maktutøvelse. Argumentasjonen skal vise at den ytre fiende er så truende at folket må avgi suverenitet til en sterk mann (det er nesten alltid en mann). Den norske grunnloven handler om det motsatte. Den handler om at en sterk mann (kongen) avga makt til folket. Dette er en del av kjernen i den norske folkesjelen; troen på at ingen er bedre skikket til å bestemme over folk enn folk selv, og troen på at folk stemmer på folk. Slik har nordmenn bautet seg frem i 200 år. Det har gått ganske bra.
Så hvis noen ser meg på Karl Johan lørdag med en tåre i øyekroken, vet dere hvorfor.
Hold fast og hold ut.
Hans