Nyhed

oktober 27, 2014

Den vanskelige samtalen

Det er over fem år siden den konfliktfylte flyttingen av USAs ambassade til Huseby ble avgjort i Høyesterett. Jeg husker saken nærmest som en lang film. En endeløs dialog som egentlig aldri fant sted, som et dårlig ekteskap. Kunne utfallet ha blitt et annet? Kunne vi ha sagt og gjort noe annerledes? I et års tid plaget jeg meg selv med slike spørsmål. I dag stiller jeg et annet spørsmål. Hvordan var det mulig for USA – som hadde fast track-billett til alle instanser i den norske stat og Oslo kommune å bruke fem år på en reguleringssak de hadde estimert til å vare i ett år? Svaret er – dårlig kommunikasjon og ambassadens forsøk på å kutte svinger.
Torsdag denne uken møtes eiendomsbransjen til frokostseminar hos Geelmuyden Kiese i Sommerrogaten 13-15 for å snakke om dette og andre spørsmål rundt byutvikling og kommunikasjon. Spørsmålene er høyaktuelle fordi Oslo er Europas raskest voksende by. Vi skal øke med en halv million mennesker de neste tretti år. Regner vi med hele regionen, kan tallet dobles. Med rask vekst oppstår konflikter mellom den private eiendomsrett og hensynet til fellesskapet. Begge hensyn er pilarer i samfunnet vårt. Maktkampen blir tøff når store penger og tap av rettigheter står på spill. Nabokrangler dominerer i forliksrådet. På domstoladministrasjonens hjemmeside klager de sin nød og ber om forsoning i felten.
Alternativet til harde fronter og låste konflikter er å snakke sammen. Vi snakker best med dem vi stoler på. En samtale med en du ikke tror på, er bortkastet tid. Derfor er god kommunikasjon en forutsetning for gode prosesser i byutviklingssaker. Åpenhet bygger tillit. Jo flere interessenter og kryssende interesser, jo større er behovet for lydhørhet og klarhet. Med god kommunikasjon er det mulig å tegne et realistisk bilde av endringen som kommer, få interessekonflikter frem i lyset og diskutere dem på saklig grunnlag. Kanskje man finner smartere løsninger også?
Geelmuyden Kiese har 25 års erfaring med reguleringsplaner, markedsføring av steder, og salg av eiendom. Et av Jo Kiese og Hans Geelmuydens aller første oppdrag i 1989 var å markedsføre Kari Nissen Brodtkorbs signaturbygg ytterst på Aker Brygge. Etter finanskrisen på 80-tallet satt Bergen Bank Eiendom igjen med de nesten ferdige bygget. Salget gikk tregt. Sammen med kunden døpte de bygget for Stranden – ytterst på Aker Brygge. En velvillig skipsreder Petter Sundt åpnet sin uferdige penthouseleilighet for pressen. 50 journalister møtte opp. Etter Dagsrevyoppslag fra rederens råbygg valfartet folk til Stranden. Alle ville se hvor rederen skulle bo. Etter noen måneder var leilighetene solgt.
Nå håper vi at folk valfarter til vårt frokostseminar på torsdag.
Les mer om programmet her og meld deg på her
Vi i Geelmuyden Kieses faggruppe for byutvikling ønsker dere hjertelig velkommen!
Margrethe Geelmuyden