Nyhed

januar 19, 2015

Personliga framträdanden avgör vår syn på ledare

Det finns avgörande skillnader mellan kommunikatörers och allmänhetens uppfattning om bra ledarskap. Det visar en ny undersökning som utförd av European Public Relations Education & Research Association. Kommunikatörernas rådgivning kring ledarskapsprofilering riskerar därför att inte överensstämma med allmänhetens värderingar om hur en bra ledare ska vara.
– Det är intressant att se att allmänheten definierar bra ledarskap utifrån sin roll som medarbetare, medan kommunikatören sätter företagets intressen först. Ett starkt ledarskap handlar inte bara om att tala, det är minst lika viktigt att lyssna, säger Janna Sundewall, vd på kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese.
Det är framförallt åsikterna kring vad som är viktigt för att ett företag ska uppfattas som en ledare som skiljer sig åt. Allmänhet och kommunikatörer är eniga om att trovärdighet och kvaliteten på företagets produkter och tjänster är synonymt med ett starkt ledarskap. Men medan kommunikatörer värdesätter innovation och CSR, tycker allmänheten att det är viktigare med företagets kundservice och att det är en bra arbetsplats (se figur 1).
Att kommunicera öppet och transparent och att föregå med gott exempel är en annan viktig egenskap hos en ledare, det är både allmänhet och kommunikatörer överens om. Däremot fäster kommunikatörerna allt för stor vikt vid att ledaren ska kunna berätta en övertygande historia om sin organisation och hens långsiktiga vision, samtidigt som man prioriterar bort frågor som rör samarbetsförmåga, kultur och mångfald. Dessa frågor tycker allmänheten är betydligt mycket viktigare (se figur 2).
Undersökningen visade också att personliga tal och framträdanden och en bra hemsida har störst inverkan på vår uppfattning om ett företags ledarskap, tätt följt av traditionella pressmeddelanden och årsrapporter (se figur 3).
– Den företagsledare som vill vässa och faktiskt verklighetsanpassa sin ledarskaps-kommunikation tjänar på att träna sig i muntligt framförande. Ett starkt framträdande slår fortfarande det mesta, säger Janna Sundewall.
 
Ta del av hela det skandinaviska resultatet här.
Om ComGap 2014
ComGap är en studie som kombinerar opinionsundersökningar från tio olika europeiska länder med undersökningar bland 1 346 kommunikatörer. Undersökningen genomfördes som en online-enkät som 523 personer i Skandinavien (175 från Danmark, 174 från Norge och 174 från Sverige) besvarades samt en enkät som 379 kommunikationskonsulter (56 från Danmark, 130 från Norge och 193 från Sverige) besvarade.
Om European Public Relations Education & Research Association
The European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA) är en oberoende organisation som har som mål att bidra till och sprida ny forskning om PR och kommunikation i Europa. Organisationen har medlemmar i mer än 30 länder – däribland de flesta universitet och professorer som forskar om företagsledning. www.euprera.org
Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation vid Lunds Universitet, har varit vetenskaplig rådgivare till den svenska studien genom Euprera.
Om Ketchum
Ketchum är en världsledande kommunikationsbyrå med kontor i över 70 länder i sex olika kontinenter. Ketchum är en del av Das Group Communication och Omnicom Group Inc. För mer information om Ketchum besök www.ketchum.com
Om Das Group of Companies
Das Group of Companies är en del av Omnicom Group Inc. (NYSE: OMC), (www.omnicomgroup.com), som är en global grupp med företag inom kommunikationsbranschen. DAS består av 200 företag inom olika discipliner som PR, hälso- och sjukvård, CRM, events och forskning. Genom sitt nätverk med 700 kontor i 71 länder arbetar DAS med internationella, regionala, nationella och lokala kunder.