Nyhed
februar 16, 2015Norge trenger flere informasjonsfolk!
Norge har gjennomlevet en oljerevolusjon de siste femti årene. Den viktigste globale revolusjonen i perioden har vært informasjonsrevolusjonen. I Norge har sysselsettingen i oljenæringen økt med anslagsvis 30% siden 2002. Sysselsettingen innen IT-tjenester har økt med omtrent 15% i samme periode. I Stockholm er programmerere yrkeskategorien som vokser raskest. I årene som kommer kan Norge kanalisere ressurser fra olje til IKT. Produktiviteten øker ikke nødvendigvis av å løpe fortere på hamsterhjulet. Produktiviteten øker når vi jobber smartere. Nobelprisvinner Solow kaller det Total Faktor Produktivitet (TFP), og tilgang på bedre informasjon setter oss i stand til å jobbe smartere.
Mikroprosessoren ble satt i masseproduksjon i 1973. Apple ble etablert i 1975. I 1989 presenterte forskere ved Cern internettprotokollen, og i 1997 skrev Gartner at investeringene i informasjonsteknologi ga positiv avkastning for bedriftene. Nå snakker vi om «the internet of things». «The internet of things» handler ikke om ting, men om billig informasjon i enorme mengder. –Jo mer du forteller verden om deg selv, jo oftere kan verden gi deg det du ønsker, uttaler Sam Lessin som leder Facebooks «Identity Product Group».
Informasjonsrevolusjonen forandrer hvordan vi tilnærmer oss verden og vurderer oss selv, skriver Oxford professor Luciano Floridi som også er Googles husfilosof. Han skriver at kunstig intelligens eller algoritmer nå gjør oppgaver mennesker har gjort i århundrer, og at mennesker gradvis innser at de ikke er enkeltstående ensomme individer, men forenes av samme informasjonssfære. Informasjonsteknologien endrer samfunnene våre fundamentalt, slik dampmaskinen endret samfunnet på attenhundre-, og elektrifiseringen på nittenhundretallet.
Kimen til det moderne PR faget, ble lagt da Thomas Alva Edison prøvde å overbevise amerikanske husmødre om at elektrisitet ikke var farlig, slik at de kunne jobbe smartere. PR profesjonen lever fortsatt av å hjelpe samfunn, organisasjoner og næringsliv å fremskaffe og kommunisere bedre informasjon. Når Rattsø-utvalget snart skal i gang med sin andre produktivitetsrapport, bør det fordype seg i hvordan Norge skal utdanne og anvende flere programmerere, systemutviklere og kommunikasjonsrådgivere. Ja, for vi kommunikasjonsrådgivere er en liten del av svaret. Utvalget kan studere hva de har gjort på NTNU og ved Westerdals Oslo ACT. Så kan det melde seg på Næringslivssymposiet som arrangeres av studenter ved NHH; http://www.symposiet.no/ . Årets tema er «Mer for mindre» og handler om produktivitet. Etterpå er utvalget hjertelig velkommen til GK for å se hvordan vi jobber her. Det står om Norges fremtid.
I påvente av rapport to kan vi andre ta vinterferie med god samvittighet.
Hold fast og hold ut!
Hans