Nyhed
marts 5, 2015Ugebrev – I følelsernes vold
Der var engang, hvor man som producent eller sælger kunne fortælle om en vares indhold og egenskaber uden at tænke på alt det andet, der omgav produktet. Indpakningen var ikke noget man brugte mange kræfter på, og historiefortællingen om brandet var baseret på fakta om de enkelte produkter. Man kommunikerede til kunderne med rationelle argumenter uden at tage hensyn til de følelsesmæssige aspekter, for generelt var der konsensus om, at forbrugerne traf deres købsbeslutninger baseret på kendsgerninger alene.
I dag ved alle, som beskæftiger sig med salg og markedsføring, at kunderne langt hen ad vejen vælger med hjertet frem for med hjernen. Brands har i stigende grad fået øjnene op for, at facts alene ikke længere er nok til at sikre kundernes loyalitet. Forbrugerne har brug for stimulation, når de står i en købssituation og skal vælge mellem stort set identiske produkter. Her spiller ting som emballagedesign, farvevalg, produkttekster og billeder alt sammen ind. Men nok så vigtigt er de associationer, forbrugerne har om brandet, inden de står i selve købssituationen. Associationer, som blandt andet er etableret af den måde, virksomheden kommunikerer om sine produkter, hvilke talspersoner, man forbinder med brandet, hvad de siger, og om de gør det på en måde, kunderne kan sympatisere med. Kort sagt, om brandet har skabt et univers omkring produktet, som kunderne ønsker at blive en del af.
Brandet overgår produktet
Det er i disse situationer at brandet overgår det enkelte produkt og bliver den drivende faktor for købsbeslutningen – det er her kunden ikke længere vælger en sko eller en telefon eller en bil med bestemte egenskaber, men et produkt, der vil bringe dem nærmere deres ønske om at være en del af det univers, som produktet symboliserer.
Facts er gode, men som kunder har vi brug for mere end det. Vi vil ikke bare have et produkt, vi vil være en del af noget større.
Mange virksomheder spejder misundeligt efter brands som Apple, Tesla, Google, Louis Vuitton eller Converse, der alle har en loyal skare af tilhængere, som vil gå langt for at være en del af det univers, de respektive brands har opbygget. De succesfulde brands har for længst forstået, at mennesker har et dybt ønske om at være en del af fællesskaber og tilbyder derfor kunderne, at de ved at købe netop disse produkter kan få medlemskab af en eksklusiv gruppe.
Sælger drømme
Disse brands er specielle, fordi de skaber en historiefortælling, som knytter et følelsesmæssigt bånd mellem brand og menneske. De forstår deres kernekunder og vigtigheden af at kommunikere med dem i de arenaer, hvor de befinder sig. Og de er for længst holdt op med blot at sælge produkter til i stedet at sælge drømme – som for eksempel modemærket Prada, der lod den Oscar-vindende, amerikanske filminstruktør Wes Anderson instruere deres brand-film ”Castello Cavalcanti”. En film, der ikke forsøger at sælge tøj, sko eller tasker, men i stedet fortæller en god historie, som skaber følelsesmæssige associationer til Prada-brandet.
Facts er gode, men som kunder har vi brug for mere end det. Vi vil ikke bare have et produkt, vi vil være en del af noget større. Uanset om brandets univers er ægte eller opdigtet, så er det nok, at det virker ægte på os. Det er noget alle brands kan gøre, uanset hvad de sælger. I Geelmuyden Kiese hjælper vi virksomheder fra mange forskellige brancher med at opbygge deres brand og skabe de historier, der giver kunderne lyst til at købe sig ind i drømmen. Kontakt os, hvis du vil vide, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at skabe de historier, som knytter bånd til dine kunder.