Nyhed
august 31, 2015Nyhedsbrev – Når meningsdannere går på barrikaderne mod mobning
Det er en enorm stressfaktor for et barn eller en ung at blive udstillet online. Ofte ligger de digitale spor online for tid og evighed. I sidste uge gik meningsdannere som Saseline og Annette Heick og – lidt overraskende – vores integrationsminister Inger Støjberg på barrikaderne for en ung kvinde i Nakskov, Malou, der gennem længere tid var blevet udsat for digital mobning. At Støjberg i første omgang overhovedet kendte til sagen, var fordi Malou havde grebet fat i hende tidligere for at skabe fokus på at udarbejde en mobbelov. Det har man gjort i New Zealand. Her vedtog de i sommer en lov mod ”at gøre skade med digital kommunikation”, som kan give op til to års fængsel til de mest groteske tilfælde.
I Danmark er der ikke en mobbelov på tapetet, men i stedet ser vi mere og mere, hvordan en fælles konsensus om, hvad der er god stil på nettet, bliver diskuteret af digitale meningsdannere. Det er ikke første gang, at kendte danskere går på barrikaderne for at støtte mobbeofre – og der bør flyve high fives gennem luften, til dem, der tør at udnytte den indflydelse, de har til at sætte fokus på emnet. Man skal ikke underkende effekten af, at forbillederne råber vagt i gevær og guider de unge i, hvad der er god etikette og hjælper med at få dem til at forstå, hvor stor en indflydelse internetmobning kan have på deres eget og andres liv. Særligt i teenageårene, hvor forældre, lærere og andre autoriteter i de unges liv kan have svært ved at trænge igennem til den hormonfyldte hjerne.
Jeg er glad for, at de sociale medier ikke fandtes, da jeg var barn eller teenager. Både for min egen skyld – men bestemt også for andres. At jeg ikke har slæbt et digitalt spor efter mig af uigennemtænkte ytringer. At jeg ikke har haft muligheden for at lade mine konflikter med klassekammerater, venner og veninder blive udbasuneret på de sociale medier. Med hormoner rasende rundt i kroppen er der meget meget kort fra tanke til handling – og der er en forholdsvis stor risiko for, at handlingen leveres før tanken.
Og hvor jeg følte, at jeg havde nok hyr med at danne en identitet i den virkelige verden, virker det næsten uoverskueligt også at skulle forholde sig til en online identitet. Men for unge i dag er de sociale medier en integreret del af tilværelsen, og det betyder, at der er brug for voksne, der kan hjælpe med at guide dem igennem den uigennemsigtige verden.
Derfor er det positivt, når bloggere og andre meningsdannere tør bruge deres indflydelse til at sætte fokus på problemet og råbe op om medmenneskelighed og hvordan, vi bør være over for hinanden. Mere af det, tak.