Nyhed
september 1, 2015Embedsverk med tannverk
Justisminister Anders Anundsen har høstet berettiget kritikk for sin politiske informasjonsfilm om hva Frp har fått til på justis- og beredskapssektoren på snaue to år. Filmen er en rolleblanding på flere plan; statsråden fusker som journalist, og embedsverket som politiske sannhetsvitner. Det er oppsiktsvekkende at dette skjer i det som skal være forvaltningens juridiske fyrtårn. Hvor har de upolitiske rådgiverne vært?
De har vært med på filmen. Og de bør ta selvkritikk.
Mange mener at Anundsen bør be embedsverket om unnskyldning for sin dumskap. Jeg mener at embedsverket bør be statsråden om unnskyldning – for at det ikke satte foten ned for filmprosjektet.
Vårt forvaltningssystem forutsetter et skarpt skille mellom politisk ledelse og embedsverket i departementet. Embedsverket skal holde seg unna partipolitikken. Det skal fungere som et faglig sekretariat for politisk ledelse, ikke være et politisk sekretariat, og langt mindre et partipolitisk sekretariat.
I de senere årene har vi fått en embedsmannskultur som ikke alltid holder tak i markeringsflaggene mellom politikk og forvaltning. Man vil så gjerne stille opp for statsråden; de er på tå hev for statsråden som må løpe fra studio til studio nær sagt døgnkontinuerlig. Jo mer statsråden skinner, jo bedre er det å være byråkrat. Da får man de pengene man ber om i budsjettdrøftingene, og man får bedre gjennomslag for sine forslag i regjeringen.
Vi så det under den rødgrønne regjeringen, og vi ser det under dagens mindretallsregjering. Skillet brytes gradvis ned. Byråkratene skvises inn i politiske salgsroller hvor ikke bare statsrådenes legitime politikk skal frontes, men også partipolitikken.
En slik gradvis politisering av embedsverket fører over tid til en forflatning av embedsmannskulturen. Byråkratene er ikke alltid så flinke til å sette grenser. Det ser vi tydelig filmatisert på justissektoren.
Det er noe som skurrer i det norske styringssystemet. Gjørv-kommisjonen var klar i sin tale, og sa rett ut at «Ledelse, holdninger og kultur» i forvaltningen må forbedres. Vi trenger rakryggede embedsmenn, som sier fra når politikerne går seg vill.
Første tiltak må være å styrke embedsmannskulturen og få det nøytrale embedsverket til å skinne igjen. Kan hende bør man starte med Justisdepartementet.
Gunnar Mathisen er seniorpartner i Geelmuyden Kiese og har 25 års erfaring fra departementene.
Innlegget er også trykket i Dagens Næringsliv 01.09.2015.