Nyhed
januar 5, 2016Tre statsministrar – två riktningar
Alla inhemska partipolitiska frågor och utmaningar såg plötsligt mycket små ut, då Norges statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle sammanfatta året som gått och kommentera det kommande året i sina tal till befolkningen. Terror i världen och den nuvarande flyktingsituationen överskuggade fallande oljepriser i Norge, det instabila parlamentariska läget i Sverige samt de kommande skattereformerna i Danmark och danskarnas nej till avskaffandet av rättsförbehållet. Talet fokuserades istället på flyktingtrycket, som på många sätt fått allt annat att stanna upp – inte bara i Skandinavien, utan i hela Europa.
Ett konkret bevis på att 2016 kommer att bli ett annorlunda år med nya utmaningar mötte igår de danska och svenska medborgarna (4 januari red.), efter att den svenska regeringen beordrat ID-kontroller för alla resenärer från Danmark till Sverige. Detta bryter mot den långvariga passkontrollöverenskommelsen som har funnits mellan våra tre nordiska länder sedan 1957.
Ja, 2016 är en helt ny verklighet. Och inte nödvändigtvis en dålig verklighet, om man håller fast vid en stram invandringspolitik och integrerar asylsökande med verkliga arbeten, förklarade Norges statsminister Erna Solberg i sitt tal, där hon ställde krav på både asylsökande och hennes landsmän. Dock med en tydlig premiss, att det är ordning på vem som får stanna i Norge:
”Politiet og sikkerhetstjenestenes arbeid er grunnleggende for vår trygghet. Vi må ha kontroll med våre grenser og hvem som kommer inn i landet”, sade Erna Solberg.
Hon betonade att norrmännen skall ta emot de människor som får stanna i Norge med norsk artighet.
”Eller som Solbjørg Mikkola fra flyktningtjenesten sa, da jeg møtte henne i Sør-Varanger: Med medmenneskelighet, respekt og samarbeid.”
Omvänt gäller samma sak. Erna Solberg sade:
”Samarbeid er viktig for å få til integrering. Nyankomne må være villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeide og delta i samfunnet.”
Flera bedömare är överens om att Erna Solberg höll ett bra nyårstal. Efter en skakig start i rollen som statsminister har hon börjat bli varm i kläderna och klivit in i rollen som en moderat landsmoder som utövar ett skickligt politiskt hantverk.
Speciellt det sista har hon gemensamt med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som har vunnit stort erkännande för sitt politiska inflytande vid bildandet av den bräckliga Venstre-regeringen. Även om Lars Løkke Rasmussen förföljts av en rad negativa historier kring sin person och har fortsatt lågt väljarstöd, så är han respekterad när det gäller realpolitik. Här ser Erna Solberg och Lars Løkke Rasmussen ganska lika på flyktingsituationen. Deras retorik är närmast samstämmig. Redan som oppositionsledare besökte Lars Løkke Rasmussen Erna Solberg under Arendalsveckan i Norge. De har en bra kemi och de anses vara folkliga och moderata. Före jul fick båda borgerliga regeringar medhåll från Socialdemokraterna för sin strama invandringspolitik.
”Vi skal holde hjertet varmt og hovedet koldt. Navigere mellem idealisme og realisme. Vi skal hjælpe i verden, men vi skal også passe på Danmark”, sade Lars Løkke Rasmussen, som upprepade Erna Solbergs budskap om att krav går åt båda håll.
”Vi skal holde antallet af asylansøgere på et fornuftigt niveau. Derfor fører regeringen en konsekvent udlændingepolitik. Skarpere krav til at forsørge sig selv. Højere krav, hvis du vil være dansk statsborger. Strammere regler for familiesammenføring. Jeg er stolt af, at vi i Danmark har været forskånet for gentagne brandattentater mod asylcentre. Det har vi desværre set i vores nabolande. Sådan må det aldrig blive i Danmark”, lät det från den danska statsministern med en direkt hälsning till hans svenska granne.
I Sverige ser många den danska invandringspolitiken som omänsklig, medan många danskar känner att svenskarna har haft en alltför naiv inställning till invandring och de många utmaningar som kommer med dem och som nu har resulterat i att Sverige har krävt id-kontroller för alla resenärer till Sverige.
Den svenska statsministern höll sitt tal till folket före jul. Det hade också fokus på flyktingsituationen och den politiska vändningen som Sverige har gjort. Inte för att Stefan Löfven är nöjd över de åtstramningar som gjorts, men för att ”de öppna hjärtans politik” på många sätt har fått det svenska asylsystemet att bryta samman sade han:
”Men när jag besökte Malmömässan i november och såg den svåra situation som mötte asylsökande där med akuta sängplatser som inte var mer än kartonger rakt på betonggolvet. Familjer med små barn som tvingades leva där ibland i flera dygn i väntan på boende, bara för att belastningen var så stor. Då fungerade inte längre vårt mottagande”, sade Löfven och beklagade att EU-länderna (läs: bland annat Danmark) inte hade tagit sitt ansvar och uppmanade till solidaritet:
”Flyktingmottagandet måste fördelas jämnt mellan länderna, så att varje land kan leva upp till sitt samhällsåtagande”, sade den svenske statsministern.
Det retoriska kriget mellan Sverige och Danmark är långt ifrån över, och frågan är hur såren kan läka när id-kontroller kommer att skapa frustration för tusentals svenska och danska pendlare varje dag. En id-kontroll, som kommer att förlänga den dagliga restiden med upp till en timme per dag.
Den politiska framgången under år 2016 beror för alla tre statsministrar på vem som lyckas skapa förtroende, tillit och en bred politisk stabilitet på invandringsområdet. Även om de kommande valen inte kommer hållas förrän om några år i alla tre länder är det just nu som valen vinns eller förloras.
Det som väntar regeringarna i samtliga tre länder en svår, men också spännande politisk period. Det måste krävas en delikat balans mellan å ena sidan våra öppna och omtänksamma välfärdsstater och å andra sidan en ny realism som också kräver ett mer stängt samhälle, fler krav och mer kontroll. Till nationalstatens suveränitet blir även politikerna tvungna att förhålla sig. Mätningar i alla tre länder visar att folket stödjer ökad gränskontroll. En kontroll som EU hittills har misslyckats med att ha ett svar på, vilket har resulterat i att flera EU-länder har tagit saken i egna händer.
Det är i början på det nya året som denna politiska balans ska definieras i Norge, Sverige och Danmark.
Riktigt Gott Nytt År!