Nyhed
maj 9, 2016Brusselbrevet uke 17
EU tar ledelsen i Arktis, Tre ting å vite om TTIP, Handelsavtale med Filippinene til glede for norsk sjømat, Offentlig innkjøp i EØS, EU-lov overgår dansk lov, Paal Frisvold kommenterer regjeringens energimelding i EU-perspektiv, Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her.
EU tar ledelsen i Arktis
Kommisjonens nye arktiske strategi er en milepel for EU-samarbeidet og Norge. Her er hovedpunktene:
- Klima settes klart høyest og strategien inneholder 39 tiltak for bærekraftig utvikling, miljøbeskyttelse og internasjonalt samarbeid.
- 40 millioner euro øremerkes til forskningsprosjekter i Arktis
- Etablering av diskusjonsforum med norsk deltakelse — gir regjeringen en nyttig bakdør til utformingen av EUs arktiske politikk.
- Foreslår ny internasjonal konvensjon for fiskeri samt eget organ for fiskerisamarbeid i Arktis. Forslaget vekker ikke begeistring hos den norske regjeringen.
Tre ting å vite om TTIP:
Den 13. forhandlingsrunden av TTIP-avtalen pågår denne uken i New York. EUs handelskommissær Cecilia Malmström tror fortsatt på en løsning i løpet av 2016. I Kommisjonens rapport om forhandlingene er det verdt å merke seg følgende:
- Avtalen vil bestå av 25-30 kapitler, hvorav 17 er så godt som ferdige.
- Samarbeid om utvikling av felles regelverk er så godt som ferdigforhandlet – et av de viktigste områdene for EØS-landet Norge.
- Det er nå klart at offentlige tjenester, som for eksempel helsetjenester, ikke blir en del av avtalen.
Biodiesel
En rapport fra NGO-en Transport and Environment om bruk av biodiesel slår fast at klimautslipp fra europeisk transport vil øke med 4 prosent, tilsvarende utslipp fra 12 millioner nye biler. Det kommer fra deres analyse av Kommisjonens rapport om biodrivstoff. Europakommisjonen tar stilling til bruk av biodiesel i det kommende fornybardirektivet, som er ventet i september i år.
EUs sikkerhetsunion kan være dårlig nytt for Danmark
Kommisjonens plan for en sikkerhetsunion hvor medlemslandene kan samarbeide tettere mot terrorisme, blir møtt med skepsis i Danmark. Danskene frykter å bli tilsidesatt på grunn av deres kompliserte forhold til det europeiske politisamarbeidet Europol. Det danske folk stemte i desember nei til en utvidet deltakelse i EUs justissektor.
EU-direktiver overgår danske lover
EU-domstolen bekrefter at EUs regelverk går foran nasjonal lovgivning. I en sak for Dansk Industri sier domstolen at EUs forbud mot aldersdiskriminering gjelder fremfor spesifikk dansk lovgivning. Det er opp til dansk høyesterett å ta den endelige avgjørelsen.
Handelsavtale mellom EFTA-landene og Filippinene
Vanlig praksis er at EFTA-landene kopierer EU-landenes handelsavtaler med andre tredjeland utenfor Europa. Denne gangen er EFTA-landene først ut. Norske sjømatsprodusenter kan glede seg over reduserte tollbarrierer for norske sjømatsprodukter til et marked med 100 millioner mennesker.
Møte i EFTA-landenes faste komité
I dag er det møte i EFTA-landenes faste komité og i morgen møtes EØS-komiteen ved EFTA-landenes ambassadører og EUs utenrikstjeneste. I løpet av 10-15 minutter vil 64 rettsakter, vedtatt av EU, bli innlemmet i EØS-avtalen og dermed norsk lov. Blant annet vil direktivene om offentlige innkjøp som trådde i kraft i EU den 18. april tas inn. Mellom 15-20% av EU-landenes bruttonasjonalprodukt genereres av offentlige innkjøp. Derfor er det viktig at norske aktører kan delta samtidig med sine konkurrenter i EU.
Nyheter fra ESA
ESA godkjenner tilskuddsordning for norske sjøfolk
ESA godkjente i går en ordning der redere skal få tilbakebetalt skatt og trygdeinnbetalinger for sjøfolk på norskregistrerte skip i en 10-årsperiode. Les beslutningen her.
Kraftig endringUtviklingen av europeisk energipolitikk er av stor betydning for verdiskapning og inntjening til norske kraftprodusenter. Les ukens kommentar her. Paal Frisvold Daglig leder GK Brussel |
Ukens spis
Se og bli sett: Den gamle fiskehandleren, som på vertslandets språk heter l’Ancienne poissonnerie, ligger midt mellom Kommisjonens generaldirektorat for forskning og utvikling, DG Research, og Europaparlamentet, ved Place du Londres. Det er ikke byens beste fiskerestaurant, men klart den vakreste og mest stemningsfulle. Her sitter europaparlamentarikere, ambassadører og ESA-presidenter på rekke og rad bak de store vinduene, lett skjult av diskré persienner og vakre Art Nouveau-inspirerte dekorasjoner. Dagens rett er både fersk og dyr, alltid akkompagnert av en velsmakende italiensk hvitvin.