Nyhed
juni 9, 2016Brusselbrevet uke 23
Stoltenberg i Brussel, EU-forhandlinger om nye luftfartsavtaler, Grunnlovsstridig luftfartssikkerhet? Sustainable Energy Week, Kommentar: Neste Brussel-horisont for norske forskere, Ukens restauranttips.
|
Briljerte i Brussel
Mandag møtte Jens Stoltenberg brusselmiljøet til en åpen dialog i regi av nyhetsorganisasjonen Politico. Han gav en grundig og ærlig fremstilling av NATOs utfordringer, blant annet i Sørøst-Europa hvor NATO ønsker å gi et klart signal til Russland uten å provosere frem høyere konfliktnivå. Stoltenberg snakket varmt om samarbeidet med EUs høyrepresentant for utenrikspolitikk, Federica Mogherini. Sammen har de tatt initiativ for å takle nye trusler som cyberkrigføring. Stoltenberg roste NATOs innsats i Egeerhavet, mellom Hellas og Tyrkia, ved å overvåke flyktningkrisen fra begge sider. Til humring i salen, fortalte Stoltenberg at han ikke hadde de beste forutsetninger for å gi David Cameron råd I Brexit-debatten; han hadde kjempet for norsk EU-medlemskap to ganger uten å lykkes. Selv var han glad å ha oppnådd en form for personlig medlemskap i EU ettersom han er fast inventar på alle toppmøtene.
De tre musketérer: Jens Stoltenberg avbildet i avslappet stil med Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker og presidenten for Det europeiske råd, Donald Tusk.
Nye luftfartsavtaler
EUs transportministre gav Kommisjonen grønt lys til å forhandle luftfartsavtaler med sørøstasiatiske land (ASEAN-landene), Tyrkia, Qatar og De forente arabiske emirater. Avtalene vil gi markedsadgang og investeringsmuligheter for europeisk luftfart, nye jobber og lavere flybillettpriser.
Skatteunndragelse og Panama Papers-komité
Europaparlamentet støttet Kommisjonens forslag om et direktiv mot skatteunndragelse på onsdag. Gjennom en egen komité vil Parlamentet gjennomgå EUs eget regelverk for skattepolitikk.
Dieselgate
Etter avsløringen om juks på utslippstester for dieselmotorer i biler, har Europaparlamentet startet en egen etterforskning. Parlamentet ønsker råd og innspill til gjennomgangen av denne skandalen før etterforskningen konkluderes i mars 2017.
Utslippskrav
Diskusjonen om krav til CO2-utslipp fra personbiler og tungtransport for å nå klimamålene i 2030,pågår nå. EUs nye utslippsstandarder vil gi muligheter for europeiske leverandører av bildeler og legge viktige føringer for EU-landenes klimapolitikk.
EUs luftfartsregler kan være grunnlovsstridige
EFTA-landene støtter Kommisjonens forslag for luftfartsregler i sin kommentar, men er bekymret for at multinasjonale organisasjoner vil måtte underlegge seg Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå (EASA) uten samtykke fra nasjonale myndigheter. EFTA-landene mener dette vil bety at SAS ikke vil kunne fortsette med sin nåværende styringsmodell.
Nyheter fra ESA
ESA undersøker om Widerøe har misbrukt sin dominante stilling ved å nekte å levere en vesentlig komponent til sikkerhetssystemet SCAT-1 til andre operatører og dermed begrenset tilgangen til markedet. SCAT-1 er påkrevd for å operere flyvninger til enkelte norske flyplasser.
Brusselbrevet har tidligere skrevet at ESA har undersøkt om det norske kravet til SCAT-1 er et brudd på anbudsreglene, men overvåkningsorganet droppet saken mot Norge på dette punktet fordi kravene er nødvendige av sikkerhetsmessige årsaker.
13.-17. juni: Sustainable Energy Week samler eksperter fra hele Europa til et hundretalls seminarer og konferanser for å diskutere energi- og klimapolitikk.
15. juni: Blant annet Abelia, Forskningsrådet og KS arrangerer et seminar om hvordan man setter sammen vellykkede Horisont 2020-prosjekter innenfor bygg og energieffektivisering.
Europaparlamentet holder komitémøter i Brussel.
- 13-14. juni: Industri- og energikomitéen diskuterer kostnadseffektive måter å redusere utslipp og øke lavkarboninvesteringer, og stemmer over en resolusjon om et nytt energimarkedsdesign og en merkeordning for energieffektivitet.
- 15-16. juni: Miljøkomitéen diskuterer sirkulærøkonomien med vekt på emballasje- og EE-avfall.
Kommisjonen:
- 13-14. juni: EUs forum for elektrisitetsmarked holdes i Firenze. Hovedfokus er grenseoverskridende handel med elektrisitet.
- 13. juni: Seminar i Brussel om bruk av digital teknologi i europeiske små og mellomstore bedrifter. Registrer deg her.
- 15-16. juni: European Development Days, Europas viktigste forum for utvikling og internasjonalt samarbeid.
- 16. juni: Konferanse om gjensidig godkjenning av produkter i det indre markedet.
Nederland
- 14. juni: eYou in the EU samler eksperter og beslutningstakere i Haag for å diskutere utviklingen i det digitale markedet, med fokus på elektronisk identifikasjon og personvern.
- 15. juni: Under North Sea Energy Symposium i Rotterdam diskuteres samarbeid mellom gass-, vind- og nettselskaper i Nordsjøen.
Neste Brussel-horisont for norske forskere
Norske forskningsmiljø deltar aktivt i EUs forskningsprogram Horisont 2020. Vi må henge med i svingene når budsjettet og prioriteringene for neste periode utformes de neste tolv månedene.
Les Paal Frisvolds kommentar her.
Ukens spis:
Fransk-italienske Poivre et Sel i Rue de Parnasse, like ved Place Luxembourg, er et utmerket sted for en gourmetlunch. Det åpne kjøkkenet byr på ferske råvarer fra havet, trøfler fra skogen og foie gras fra franske gårder. Passer både for grupper og romantikk. Det anbefales å bestille bord.
Ukens ikke-spis:
Golden Stones ligner en norsk veikro fra 70-tallet og byr på salat som minner om kinesisk leketøy. Thousand Island-dressingen er fra tiden før Grete Roede ble født.