Nyhed

august 30, 2016

Hjelp til hjelp mot selvhjelp

Sitter du fast? Motivasjonsforedrag er nok ikke løsningen. Foto: Magic Madzik Flickr Creative Commons
Hvert år bruker norske ledere millioner av kroner på motivasjonsforedrag for sine ansatte. Tidligere idrettsstjerner, fallskjermsoldater, skuespillere og kjendiser tjener seg søkkrike på businessen. Men hva sitter vi egentlig igjen med etter selfien, et hamrende star-struck hjerte og påfyll av luftige floskler? I følge forskning: ingenting, eller i verste fall personlig tragedie.
NRKs Folkeopplysningen satte motivasjonsforedrag under lupen i sitt forrige program. Resultatet var skremmende. Deltakerne ble spurt om hva de husket fra motivasjonsforedraget de hadde deltatt på tre måneder tidligere. Svaret var at de færreste husket noe som helst. Ille, tenker du? For deltakere som fulgte godt med, og tok til seg budskapet fra foredraget, er utsiktene dårlige. Ifølge forskning kan budskapene i foredrag og selvhjelpsbøker faktisk fungere mot sin hensikt. De som blir bedt om å tenke positivt, ender med å tenke negativt. De som blir bedt om å definere klare og tydelige mål, blir blinde for alt annet i higen etter målet. Og de som blir fortalt at de skal jobbe med å bygge selvfølelsen, ender fort opp som arrogante klyser uten empati. Ikke bare er dette et skudd for baugen for selvhjelpsdisiplinen. Det kan også være trussel for arbeidsmiljøet.
Det er med andre ord snakk om en klassisk tap-tap-situasjon. I beste fall har foredraget ingen effekt, i verste fall får du mer ulykkelige ansatte. Jeg tror vi må tenke nytt: vi må ikke lenger bygge folk opp, vi må rive dem ned! Jeg lanserer derfor foredraget «Ikke vær en idiot». I stedet for å fortelle folk at de skal tenke positivt, lær dem kunsten å tenke negativt (eller realistisk vil noen si). I stedet for at alle skal sette seg personlige mål som skal hjelpe dem å realisere sitt sanne jeg, fremhev arbeidsplassens overordnede mål. Og sist men ikke minst. Nå har vi jekket folk opp i flere tiår, det er på tide å jekke folk ned igjen. La folk få høre at de ikke trenger å si noe under møtet, folk vil ikke høre hva de mener og de har nesten aldri rett. Det får vi håpe gir motsatt effekt. At vi får mer positive, fleksible og ydmyke kolleger, samtidig som man jobber preventivt for å holde arbeidsplassen fri for arrogante klyser
Er du en av de som nå har bestemt deg for å kutte ut årets motivasjonsforedrag, men vegrer deg for å fortelle dette til dine ansatte? Har du satt deg et mål du sliter med å fullføre? Fortvil ikke! Marinejeger, siviløkonom og motivasjonsguru Bertrand Larsen vet råd. Som han sier «Du får kanskje til og med kritikk. Ta det som et godt tegn. Hvis noen mener noe om deg, har du turt å gjøre noe ikke alle tør.»
PS: Er du fast bestemt på å ha en kjendis på årets jobbseminar, kan du jo invitere sjefen min Hans Geelmuyden. Hvis du ber ham om det, kan sikkert fortelle om strabasiøse skiturer gjennom Nordmarka eller om den tunge veien fra dorull-selger til PR-nestor. Også kan han også lære dine ansatte litt av hvert om kommunikasjon.