Nyhed
oktober 6, 2016Brusselbrevet uke 40
Flyavgifter, WhatsApp-opprør, Farlig matemballasje. Paal Frisvold kommenterer lokaloppgjøret mellom Europa-toppene Stoltenberg og Jagland, Ukens restauranttips. |
Klimaavgift bare i EUs luftrom?
Uenighet om CO2-utslipp fra flytrafikken preger innspurten av ICAO-møtet i Canada. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen legger opp til et globalt regime, noe Kina og USA er imot. EU vil uavhengig av dette innføre avgifter for alle fly til og fra EU (inklusive Norge) fra 1.1. 2017, og alle som flyr mellom EU-landene må betale for klimagassutslipp. Det kan være konkurransevridende til fordel for ikke-europeiske selskaper.
Brende ber Europa vokse opp
«Hva gjør Europa når sikkerheten er truet? Vi roper på USA», uttalte utenriksminister Børge Brende på et debattmøte i Brussel denne uken. «Vi er som tenåringer som trenger å vokse opp og selv ta ansvar», fortsatte Brende. Tema var Europas sikkerhet, og Norges utenriksminister minnet om at det lå et atlanterhav mellom IS og USA og og et atlanterhav mellom migrasjonsbølgen og USA. Han snakket engasjert om et samlet, sterkt Europa både hva gjelder utenrikspolitikk og forsvar. Hadde han glemt at vi ikke er med? Det hørtes ut som et aldri så lite kjærkomment spark til den fastliggende, norske utenrikspolitikken.
Forbrukerprotest mot WhatsApp
Facebook ser deg, også på WhatsApp. De siste endringene i app’en tillater Facebook å hente ut informasjon om brukerne. Dette har skapt reaksjoner, og den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC ber nå gruppen av alle EU-lands datatilsyn om å vurdere saken.
Hvordan lykkes i Horizon 2020?
Spørsmålet sto på dagsorden på temadagen «Smart Grid and Storage» i Brussel denne uken. Arrangementet var ved Horizon 2020 – EUs gigantiske innovasjonsprogram – og rettet seg direkte mot forskere, bedrifter og universiteter som sitter på gode ideer og løsninger, men trenger forskningsmidler for å ta dem videre. Løp og søk!
Nye regler for matemballasje
Hvor sunn er plasten som omfavner osten du kjøper? Eller kartongen der kyllingen ligger? Europaparlamentet stemmer i dag over nye regler for matemballasje. I forslaget ligger et mer standardisert regelverk, hyppigere og bedre testing av emballasjematerialet, samt reduksjon av Bisfenol A. Stoffet brukes til å lage polykarbonat, en hard, klar plasttype som har vært forbudt i tåteflasker siden 2011. Klikk på lenken for mer informasjon.
EU-hjelp til arbeidsledige finner og svensker
Europaparlamentet har gitt grønt lys for krisehjelp til 1441 finner som ble arbeidsledige da Microsoft reduserte virksomheten i landet. Finnene, som gikk til datagiganten da Nokia la ned, vil motta 5,3 millioner euro i støtte til å finne nye jobber. 918 svensker som ble gjort overflødige av Ericsson i Sverige, har fått en pott på nær 4 millioner euro fra The European Globalisation Adjustment Fund.
Lederkamp i Europaparlamentet
Martin Schulz’ mandat som president for Europaparlamentet går ut ved slutten av året. Nå har den profilerte Schulz varslet at han bryter avtalen med det konservative partiet EPP og krever en ny avstemning slik at han kan fortsette ut 5-årsperioden frem til valget i 2019. Dermed er kampen om presidentskapet helt åpent, selv om den franske Alain Lamassoure er de konservatives klare favoritt.
Ukens Brexit
Statsminister Theresa Mays varslede tøffe Brexit, og lansering av artikkel 50-forhandlinger innen utgangen av mars 2017, har sendt en strøm av britiske advokatkontor til Brussel. Britene ser nå til Norge for hvordan de skal innrette seg for å påvirke – eller medvirke – til utviklingen av EUs politikk i beslutningsinstitusjoner de ikke lenger vil være en del av. Usikker på hva Brexit vil bety for Norge og Europa? GKs Brexit-rapport gir deg en god innføring i de ulike alternativene.
EU sier et tydelig ja til Paris-avtalen
EU ratifiserte Paris-avtalen tirsdag. Dermed har tilstrekkelig mange land sluttet seg til klimaavtalen, og avtalen kan tre i kraft. Polen har tatt et forbehold om at landet fortsatt skal kunne benytte egne energikilder, som kull. Landet er Tidligere har 63 land ratifisert Paris-avtalen, Norge er blant dem.
Finanstilsynet på vei inn i EØS-avtalen
Finansnæringen kan puste lettet ut etter at islandske Alltinget nylig godkjente tilslutningen til EUs finanstilsyn. Dermed har alle EØS-landene godtatt systemet som skal regulere bankvirksomhet, pensjon og forsikring, og verdipapirhandelen i EU/EØS. På siste møte i EØS-komiteen ble 31 rettsakter lagt inn i avtalen. Implementeringen sikrer EØS-landene tilgang til det indre markedet for finansielle tjenester.
Europaparlamentet holder komitémøter i Brussel.
- 10. oktober: EU-landenes fiskeri- og/eller landbruksministre møtes til politiske samtaler i Luxembourg.
- 11. oktober: EUs finansministre møtes til politiske samtaler i Luxembourg.
- 11. oktober: Kommisjonen arrangerer konferanse om «Den digitale transformasjon»: Utviklingen av regioner og lokalsamfunn som følge av teknologiske fremskritt, utdannelse og sosial mobilitet.
- 12. oktober: Europaparlaments komité for det indre marked og forbrukerrettigheter holder workshop om gjødsel
- 13. oktober: EUs justisministre møtes til politiske samtaler i Brussel.
- 13. oktober: Høring om mHealth – mobilhelse – i Europaparlamentets industri- og energikomité (ITRE) og miljøkomité (ENVI) i Brussel.
Seierherrens propaganda
Vi er mange som beundrer våre aller fremste nordmenn – de som har nådd helt til topps i internasjonale organisasjoner. Trygve Lie, Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Deres posisjoner på flankene av et EU totalt blottet for nordmenn, gjør ikke bare at våre hjerter banker litt kraftigere, men at vi kan stå rakrygget og se våre naboland inn i øynene: Vi tar også ansvar – vi bidrar med våre aller beste.
Men så smalt det: Velskrevet og godt lekket – til riktig tid – kom boken som gir oss innsikt i en partipolitisk maktkamp vi vanligvis forbinder med Pinochet og Putin. I hemmelige møter, på hemmelig steder, til hemmelig tider. Demokratiske prosesser satt til side. Alt for partiet! Akkurat slik vi har lest i bøkene til Jan Otto Johansen fra før muren falt.
Offeret: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.
Rovdyret: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
Hadde ikke den før så utskjelte Jagland vist seg som statsmann og sagt nei til å bli med på polemikken, kunne vi fått et offentlig ordskifte mellom Strasbourg og Brussel som hadde gitt gjenklang i store deler av Europa.
Fra sjefsstolen i de gamle brakkene i Evere så vi plutselig en høyreist mann krype ned fra pidestallen der verdens mektigste ledere har plassert ham. Ble livet i Brussel for kjedelig? Er han lei av turene rundt det lille vannet i Bois de la Cambre? Er det Nordmarka som kaller? I stedet for å sette seg inn i Belgias språk og kultur har han altså sittet dag ut og dag inn og skrevet sin historie. Skavlan, Dagsrevyen, alle landets aviser og Facebook-kontoer, er blitt invadert av hans angrep. Som bomber fra et høytflyvende F-35-svisj over himmelen, kom stikkene: Til Jagland, til Ramin-Osmundsen, til miljøorganisasjonene som ikke gikk på Blindern. Memoarer er jo slik. Ripper opp i gamle sår, deler ut ris og ros. Ja, jo, nikker vi i fornuftens navn. Dette er politikk. Dette tåler vi, dette sluker vi rått mens vi blar og blar.
For historieskriving er seierherrenes propaganda. Her parkerer Stoltenberg opposisjonen innad og utad. Hører vi et varsko om at han ønsker å komme tilbake der han forlot oss?
Mange har vært forbauset over tidspunktet og Stoltenbergs åpenbare behov for å henge opp sitt dirty laundry midtveis i et så viktig mandat. En slik prioritering kan få politiske miljøer i Brussel, Paris og London til å stille spørsmål ved Stoltenbergs dømmekraft. Eller avfeies det kun som umusikalsk opptreden? Noen kan tro det er et slikt lederskapet man kan forvente om ting går i stå i verdens viktigste militærallianse.
I en tid der resten av verden holder pusten bør vår nasjonale helt stå frem som NATOs Commander in Chief.
Paal Frisvold
Daglig leder GK Brussel
Ukens spis:
Denne uken kom høsten til Brussel, og suppe står på menyen. Umamido på både Flagey og St. Catherine byr på byens beste ramen, eller japansk nudelsuppe. De serverer ribbe i dampet brød til forrett, en fristelse du aldri glemmer. Til maten drikker du Asahi, japansk øl – og avslutt gjerne med en sake for å holde varmen i høstkulden.
Ukens ikke-spis:
I nabobygget til Umamido på St. Catherine, ligger velkjente Ellis Gourmet Burger. En kjede som har gitt Brusselbrevets store og små mattestere glede ved tidligere anledninger, men som skuffet stort ved siste besøk. Kjedelige, tørre burgere. Gourmet-variantene kom nærmest uten garnityr, pommes frites’en var halvslapp og smått kuttet, og flere av ølsortene på menyen var ikke å få kjøpt. Til den burgerprisen forventes bedre.