Nyhed

marts 20, 2017

Der er magt i enhver bevægelse

Kan kropssprog flytte magt? Det korte svar er JA! Kropssprog er et magtsprog, og hvis du lærer at bruge din krop til at underbygge din formidling, vil du blive forbløffet over kropssprogets betydning. Jeg har ved gud siddet i rigtig mange møder. Jeg har både brugt meget tid på at facilitere og observere, hvordan god argumentation og retorikkens kunst, er afgørende for mødets udfald. Men også i høj grad det usagte – dét, der sker, uden man altid lige kan sætte en finger på hvilke mekanismer, der er i spil. Et slags hemmeligt sprog, som alle bruger, men som få virkelig forstår: kropssproget.
Det har altid optaget mig, hvad vi som mennesker fortæller uden at sige noget. Og for at få de bedste tips til det gode kropssprog, har jeg allieret mig med kropsprogsekspert Lene Kobbernagel fra Samtalekunst.dk. Hun har en fortid i teatrets verden, hvor det konstant handler om relationer på scenen, og hvor magten hele tiden flytter sig en lillebitte smule gennem brugen af rummet og i kropssproget.
”Det hele handler om relationer, og der er et magtspil kørende i alle relationer. Jo mere symmetrisk en relation er, jo bedre lykkes man med at få sit budskab igennem. Typisk er mit råd, når jeg underviser eksempelvis ledere, at de skal skrue ned for ekspertrollen og op for relationerne,” forklarer Lene Kobbernagel.
Som kommunikationsfolk har vi helt naturligt fokus på indhold og budskaber, når vi formidler. Men hvis der ikke er overensstemmelse mellem det, vi siger, og det, vi gør med kroppen, bliver budskaberne automatisk udvandede. Hvis du på mødet skal lykkes med at komme igennem med dine budskaber, skal du altså formå at skabe en symmetri mellem dig selv og den eller de personer, du holder møde med.
Det kan du gøre ved at følge 5 simple råd, når du sidder i møder:

  • Ankom før du taler: Begynd mødet med et lille tavst anslag på 2 sekunder. Mød den anden med øjenkontakt frem for med ord. Se den anden, inden du begynder at tale.
  • Placer dig rigtigt i mødelokalet: Der er gennemslagskraft i ethvert rum, og det kan man ligeså godt drive fordel af. Sæt dig eksempelvis ved hjørnet af bordet i stedet for overfor personen, som du holder møde med. På den måde får I blikket i samme retning, og det er meget relationsskabende!
  • Hold pauser i talestrømmen: Tal dig hen til et punktum. Og hold så en pause.
  • Læn dig ind i den andens rum: Konkret vil det sige, at du skal læne dig 8-10 centimeter fremad. Du må aldrig læne dig tilbage i stolen under et møde. Du skal være på, og du skal være lyttende. Du signalerer, at du lytter ved at læne dig frem. Du ”skubber” til rummet.
  • Vær ikke bange for berøring: Den formelle berøring sidder på bagsiden af hånden, og den er blot et lille og let klap – typisk på modpartens arm eller skulder. Det er ’no go’ at berøre med indersiden af hånden. Det er simpelthen for omklamrende. Lykkes den formelle berøring, er det hamrende relationsskabende.

”Medbring altid et stykke helt blankt papir og pen til mødet, og læg det på bordet, så alle parter har mulighed for skrive og tegne på det. Det er sindssygt relationsskabende, når flere begynder at skrive på samme papir, fordi alle får følelsen af ejerskab og fællesskab.”, afslutter Lene Kobbernagel.