Tilbake til nyhetsbrev
Illustrasjon: Fredrik Edén
  • contact




Nyhetsbrev

mai 29, 2022

Høyestefeil

Tåkeprat for april tildeles justisminister Emilie Enger Mehl for sitt stråmannoppgjør med de tyngste juridiske fagmiljøene i Norge. For å lette på den ellers trykte stemningen tildeles tåkelur-prisen til komiker Christer Torjussen for sin treffende beskrivelse av Odd Roger Enoksens SMS-utveksling på tidlig 2000-tall.

Tåkeprat: Emilie Enger Mehl

Vi krysser fingrene for at Senterpartiet slutter å synke på meningsmålingene. Ellers er det bare pass-rotet som hindre Trygve Slagsvold Vedum fra å sende hele PR-bransjen i eksil på St. Helena. Kostnadskutt i regjeringskvartalet, rekordbevilgninger til bøndene eller vårrengjøring i Forskningsrådet ser heller ikke ut til å redde oppslutningen. Da er det godt regjeringen har et siste kort å spille på: reversering.

Mens fagmiljøene er i harnisk over regjeringens foreslåtte domstolreversering, hopper den ellers dyktige justisministeren paradis langs Atlanterhavsveien. I hoppeleken sparker hun både til øst og vest. Partikontoret i Senterpartiet har nemlig gitt samtlige statsråder marsjordre om å bruke de beste populistiske triks der er. Statsråder som ikke stiller opp risikerer å få sitt politiske prosjekt maltraktert av Senterpartiets Per Olaf Lundteigen på direktesendt TV-radio.

Justisminister Mehl hevder høringssvarene om domstolreverseringen ikke representerer vanlige folk godt nok. Høyesterett, statsadvokatene, Dommerforeningen, Advokatforeningen, Barneombudet, Økokrim, Stine- Sofies stiftelse og Domstoladministrasjonen er ikke vanlige folk nok. Og godt er det. Det skulle ellers bare mangle at Høyesterett nettopp er elite. Det er landets øverste juridiske organ. Oppgaven deres står nedfelt i Grunnloven. Én av tre statsmakter. Dersom Høyesterett skulle bestått av «vanlige folk», hadde jeg fremskyndet Vedums eksil-ordre!

«Høyre skaper en så fordummende debatt i denne saken, og snakker bare om fagfolk. Det er et sterkt behov i Norge for å lytte mer til vanlige folk og mindre til ekspertene.»

VG, 04.04.2022

Å kjefte på fagmiljøene høres uskyldig ut. Men bakteppet er langt mer alvorlig. Å undergrave fagmiljøene i rettsvesenet er ikke et nytt fenomen i Europa. Ungarn og Polen har gjort det lenge. GKs innspill til statsbudsjettet for 2023 er derfor å heller bruke noen ekstra hundre millioner på å oppløse Viken. Men la fagmiljøene som sikrer den liberale rettstaten være i fred.

Tåkelur: Christer Torjussen

Det er ikke lett å forsvare seg når man blir tatt med buksene nede. Selv ikke det feteste jagerflyet fra Lockheed Martin utstyrt med den beste våpenteknologien fra Kongsberg og ammunisjonen fra Nammo hadde reddet tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen. SMS-utvekslinger lyver ikke.

April er fuglenes hekkesesong. Ikke ta fra dem den gleden, Enoksen.

«Seksuell mentor» er vel egentlig bare et annet ord for gammel gris.

Twitter, 09.04.2022

Kalenderen skriver 2022. Å ha kompliserte familierelasjoner er det ikke noe galt i. Men et pro-tip til alle gamle menn der ute: tenåringer vil ikke ha dere.

 

Marit Høvik Hartmann

Administrerende direktør i GK Norge

 

Nyhetsbrev