Nyhed

februar 19, 2015

5 tips for å skape ekstraordinær motivasjon på arbeidsplassen

Hva motiverer deg på jobb? God ledelse, tydelig målsetting, mestringsopplevelser og stort ansvar blir ofte fremhevet. Dette er viktige faktorer. Men nyere forskning (e.g. Grant, 2012) viser at en lenge oversett motivasjonsfaktor er behovet for å gjøre en positiv forskjell for andre. Dermed blir ikke lenger lederen, men kunder og kolleger den viktigste motivatoren for ansatte. Hva betyr det for deg som jobber i en kunnskapsorganisasjon?
Å gjøre en positiv forskjell er en kilde til ekstraordinær motivasjon på arbeidsplassen. Motivasjonen øker for eksempel når en kunde gir konkret tilbakemelding på viktigheten av arbeidet ditt. Denne tilbakemeldingen er den sterkeste vi kan få på arbeidet vårt, og motiverer oss til ekstra innsats. Dette viser blant annet Professor Adam Grant i sin forskning. I et av Grants mest kjente eksperiment (Grant et.al 2007) hadde de ansatte i et telefoninnsamlingssenter for et fond til fattige studenter problemer med motivasjonen. I eksperimentet fikk de møte og høre historien til Will, en student, som hadde fått utdanningen sin gratis ved hjelp av dette fondet. Dette enkle tiltaket førte til at både salg (171 % mer penger samlet inn) og innsats (142 % flere telefoner tatt) mer enn doblet seg. Det å få direkte tilbakemelding fra en som har nytte av jobben din gjør et mye sterkere inntrykk enn å bli fortalt det samme av sjefen. Ved å møte Will fikk de personlig erfare hvilken positiv innvirkning de hadde; pengene de samlet inn gav faktisk Will muligheten til å ta universitetsutdannelse.
Norske kunnskapsorganisasjoner og ekstraordinær motivasjon
Hvilken rolle spiller dette når den som får nytte av jobben din ikke er en kunde, men noe så abstrakt som lokalsamfunnet eller klimaet? I Håvard Slåttå og undertegnedes ferske masteroppgave undersøkte vi relevansen av å gjøre en positiv forskjell i komplekse kunnskapsorganisasjoner. Vi intervjuet 25 ansatte og ledere fra totalt seks organisasjoner innenfor finans og olje/energi som alle hadde komplekse arbeidsoppgaver (f.eks. analytikere, geofysikere, IT-ansatte), og lite eller ingen kundekontakt.
Det å være til nytte viste seg å være en svært viktig drivkraft også i disse kunnskapsorganisasjonene. I oljeselskapet ble flere motivert av at de gjorde en viktig jobb ved å opprettholde velferdsstaten Norge og ved å skape arbeidsplasser i distriktene. Flere i forsikringsbransjen viste til nytten de gjorde ved å være et sikkerhetsnett for kundene, samt å kunne hjelpe kundene på best mulig vis når katastrofen inntraff. En gründer innenfor fornybar energi understreket at det å kunne være med og påvirke samfunnet positivt ved å tilby billig, fornybar energi til de store massene var hans viktigste motivasjonskilde.
De som ble sterkest motivert av å gjøre en positiv forskjell var de som personlig hadde erfart at de gjorde en samfunnsnyttig jobb, gjerne via tilbakemeldinger fra andre eller via personlige opplevelser. De hadde erfart at jobben deres var viktig for andre enn aksjeeierne.
Hvordan skaper man den ekstraordinære motivasjonen?
Denne type motivasjon er nå godt etablert i faglitteraturen som prososial motivasjon. Forskningen som er gjort på området har følgende tips til hvordan du også kan benytte deg av denne motivasjonsformen:

  • Få mest mulig kontakt med de du gjør en nytte for. Hvordan kan du selv få erfare at du gjør en nytte? Kan du komme deg ut i kundemøter, eller kan din organisasjon invitere kunder eller samarbeidspartnere inn for å dele sine erfaringer?
  • Sett mål og finn oppgaver som gir deg en opplevelse av mening og nytte. Kan du selv være med å påvirke hva du jobber med og hvordan du jobber? Prøv å justere det inn mot oppgaver du selv synes er meningsfulle og viktige.
  • Del positive erfaringer med hverandre på arbeidsplassen. Det å fortelle historier til hverandre om positive kundeopplevelser eller viktige resultat man har oppnådd for kunder eller samarbeidspartnere kan øke oppfattelsen din av nytten du har i jobben.
  • Jobb for å øke firmaets positive samfunnsnytte. Jobber du i en organisasjon der du ikke opplever at dere er med og bidrar positivt til samfunnet? Kan du utfordre ledelsen på å ta initiativ til aktiviteter som kan endre dette? Her kan CSR-programmer være en av mange verktøy.
  • Gjør en positiv forskjell for andre på arbeidsplassen din. I noen yrker er det vanskelig å finne personer utenfra som kan gi deg tilbakemelding på hvordan du bidrar til fellesskapet. Da kan personene rundt deg på arbeidsplassen ta denne rollen. Gjør ditt for å være en hjelpsom og positiv person for de rundt deg. Da vil du oppleve å få konkrete tilbakemeldinger på nytten du gjør for andre rundt deg på arbeidsplassen.

 
 

  • Hvordan er det i din jobb? Erfarer du at det du gjør er nyttig og meningsfullt? Ved å fokusere på hvordan du i større grad kan gjøre en positiv forskjell for kunden, en kollega eller samfunnet generelt kan du få du en mer meningsfull jobb og et høyere engasjement.

 
Takk til Håvard, Arne og Anders for godt samarbeid rundt masteroppgaven.
 
 
Er du interessert i å lære mer om hvordan du kan jobbe for å skape sterkere motivasjon på din arbeidsplass? Ta kontakt med Rune for foredrag, kurs eller en kopp kaffe.  
Les mer om motivasjonspotensialet ved å gjøre en positiv forskjell for andre:
http://www.apa.org/science/about/psa/2011/07/motivating-creativity.aspx
http://ideas.time.com/2013/04/10/viewpoint-nice-guys-can-win-at-work/?iid=op-main-lead
Kilder:
Adam Grant, Elizabeth M. Campbell, Grace Chen, Keenan Cottone, David Lapedis, Karen Lee (2007), Impact and the art of motivation maintenance: The effects of contact with beneficiaries on persistence behavior, Organizatiional Behavior and Human Decision Processes, 103: 53-67
Adam Grant (2012), Leading with meaning: Beneficiary contact, prosocial impact, and the performance effects of transformational leadership,
Adam Grant, “Outsource inspiration”. In Putting Positive Leadership in Action: Bringing Out the Best in Work Organizations, edited by Jane Dutton, Gretchen Spreitzer, (2014).
Håvard Slåttå & Rune Schanke Eikum (2013), Unleashing the potential: A relational approach to work motivation. Unpublished master thesis.