Nyhed
april 14, 2016Brusselbrevet uke 15
Europaparlamentet ønsker et EU-forbud mot Roundup, ESA-sak mot Norge om kosttilskudd, EU strammer inn regelverk for skatteparadiser, Paal Frisvold kommenterer kampen om kryptering, Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her.
Enighet om passasjerlister
Torsdag morgen vedtok Europaparlamentet et direktiv som pålegger flyselskaper å informere myndighetene om passasjerlister. Direktivet skal gjøre det lettere å bekjempe terror.
EU-rangering av rettsstatene
Europakommisjonen presenterte mandag sin årlige rangering av rettssystemer. EU Justice Scoreboard ser på hvor effektivt medlemslandene løser konflikter i kommersielle og sivile saker og hvor flinke de er til å bruke teknologi. Dette er en viktig forutsetning for å tilrettelegge for en næringslivsvennlig forvaltning. Medlemsland kan søke om støtte fra det europeiske fondet for strategiske investeringer for å effektivisere og digitalisere rettssystemet. De nordiske landene skårer høyt på de fleste indikatorene. Rapporten er et nyttig verktøy for utenlandske investorer, så her haster det med å få inn norske tall.
Post-Panama
Store bedrifter med en omsetning på over 750 millioner euro vil måtte oppgi informasjon om skatten de betaler i og utenfor EU, foreslår Kommisjonen. Forslaget gjelder også bedrifter med hovedkvarter utenfor Europa. Dette har blitt møtt med stor motstand fra store amerikanske bedrifter som Starbucks og Apple. Regelverket vil inngå i EØS-avtalen og dermed omfatte norske bedrifter.
EU-næringsliv til Kina
Europakommisær Phil Hogan reiser i morgen til Kina sammen med en delegasjon bestående av 45 representanter fra bedrifter med interesser i det kinesiske markedet, blant annet innen mat og sjømat. Delegasjonen vil besøke Beijing og Shanghai hvor de skal introduseres for kinesiske forbrukere og hvordan små og mellomstore bedrifter kan lykkes på det kinesiske markedet.
Parlamentet ønsker et EU-forbud av glyfosat
Europaparlamentet vedtok onsdag en resolusjon som vil forby hovedingrediensen i det kreftfremkallende plantevernmiddelet Roundup, samt flere hundretalls EU-registrerte produkter. Resolusjonen påkaller et forbud for bruk av middelet i offentlige parker, lekeplasser og hager, samt til personlig bruk. De nasjonale ekspertene i den faste komitéen for planter, dyr, mat og fôr vil stemme over forslaget i mai.
Norske ministere til Amsterdam
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen deltar på uformelt ministermøte om transport og miljø i Amsterdam. Diskusjonen vil dreie seg om EUs politikk for avkarbonisering av transportsektoren der målet er å redusere klimautslipp med 20 prosent innen 2030.
5-euromynten er kommet
Tyskland lanserer 5-euromynten som et gyldig betalingsmiddel. Samlemynten kan ikke brukes i andre EU-land. “Jordkloden” er tema for mynten som har et sølvaktig preg med en blå ring. Torsdag sto folk i kø utenfor den tyske sentralbanken for å få en av de 250 000 myntene som slippes.
Nyheter fra ESA
ESA åpner sak mot utdatert regelverk for kosttilskudd
Etter å ha mottatt tre ulike klager fra kosttilskuddsprodusenter har ESA åpnet sak mot Norge for brudd på direktivet for tilsetningsstoffer i mat. Det hersker tvil i norsk forvaltning om hvem som står bak klagene, men det dreier seg om doserte kosttilskudd som C-vitamintilskudd, multivitaminer og lignende. De norske grenseverdiene for innholdet av vitaminer og mineraler er basert på utdatert forskning fra 1980. ESA er klar i talen: dette er handelshindringer og brudd på EØS-avtalen. Hvis Norge ikke oppdaterer reglene kan saken ende i EFTA-domstolen.
Kommisjonen:
|
Vår digitale fremtidTragisk nok hadde både franske og belgiske myndigheter mottatt informasjon om terroristene i god tid før de gikk til angrep. Det stod ikke på manglende tilgang på personopplysninger for å avverge grusomhetene. Det skortet i stedet på samarbeid og informasjonshåndtering myndighetene imellom. Konflikten vi nå står ovenfor har med kryptering av informasjon å gjøre, med store konsekvenser for næringslivet og oss forbrukere. Det er avgjørende for næringslivet å kunne tilby kunder teknologiske løsninger som beskytter deres digitale innhold. Utfordringen er å finne en måte å gi myndighetene adgang til privat informasjon uten å utfordre sikkerheten til digitale tjenester. I dag bestemmes kryptering nasjonalt, men for å sikre like spilleregler vil problemstillingen nå løftes frem i Brussel. Land verden over krever at teknologiselskaper som Apple og WhatsApp skal lage ”hemmelige bakdører” i programvaren for å gi myndighetene tilgang til innholdet. Forslagene kommer som en del av kampen mot terror og organisert kriminalitet. Problemet er at tiltakene kveler den digitale utviklingen. Det er ingen garanti for at hemmelige bakdører ikke kan utnyttes av de samme kriminelle aktørene man vil til livs. Kryptering sikrer all digital informasjon og er livsviktig for at den digitale økonomien skal kunne fungere. Den styrer for eksempel tilgangen til nettbanken, telefonen, e-posten og bilen din. Det er kryptering som gjør at journalister kan kommunisere med informanter og varslere, slik vi har sett med ”Panama-papirene”. Samtidig vet vi at både terrorister og andre kriminelle også kan bruke denne teknologien til å skjule sine spor. Brussel vil være den viktigste arenaen i kampen om kryptering, personvern og den digitale økonomien. Her må norske interesser komme tidlig på banen og delta aktivt for å bidra til utformingen av EUs politikk og regelverk.
Paal Frisvold Daglig leder GK Brussel |
Ukens spis
La Maison du Luxembourg skjuler ikke noe annet enn utsøkt mat laget med kjøkkensjefens håndplukkede råvarer. Norgesvenn er han også, etter å ha blitt invitert på uforglemmelig skreifiske i Lofoten. På gatenivå sitter man to og to og snakker dypt og lavt om viktige EU-saker, i etasjen over eller under sitter de store gruppene som vil unne seg det beste Brussel kan by på. Suksessen har fått prisene til å stige, men et måltid her er fortsatt verdt pengene.