Nyhed

maj 1, 2016

Brusselbrevet uke 18

Større vekst i EU enn i Norge, ESA sier norsk tak på rentefradrag er ulovlig, TTIP-lekkasje — storm i et vannglass, ingen fornybarandel i transportsektoren, et mer tilgjengelig internett, Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her. 


Større vekst i EU enn i Norge
Tirsdag la Europakommisjonen ut sin vårprognose for økonomisk vekst. De venter at økonomien i samtlige av EUs medlemsland vil øke i 2016. På side 143 omtaler rapporten de lave oljeprisene som en stor byrde for norsk økonomi. Investeringer i Norge falt med 4 prosent i 2015 og er ventet å falle ytterligere i år. Ifølge prognosen ventes så en oppsving i investeringer som følge av en stabilisert oljepris.
Investeringer i Danmark er ventet å ta seg opp de neste årene. Privat sektor har satt til side mange midler til sparing, noe som kan legge opp til en enda større investeringsvekst enn ventet. Dansk eksport er ventet å øke med 1.5 prosent i 2016 og 4.2 prosent i 2017.
Sverige har de siste årene opplevd en sterk vekst i investeringer. I 2015 økte investeringer med 7.3 prosent, blant annet grunnet høyere aktivitet innen forskning og utvikling (FoU). I 2016 vil økningen i investeringer i Sverige ligge på 4 prosent.
Arbeidsforhold i fiskerier
Kommisjonen har lagt frem et direktivforslag som vil forbedre arbeidsforholdene for de 100,000 som arbeider i fiskeriindustrien. Forslaget inneholder krav om arbeidstidsbestemmelser, aldersgrense og betingelser i arbeidskontrakten, og er resultatet av en avtale mellom arbeidslivets parter i EUs fiskerisektor.
Storm i et vannglass 
EUs handelskommissær Cecilia Malmström har beskrevet oppstyret rundt mandagens lekkasje av flere hemmelighetsstemplede dokumenter fra TTIP-forhandlingene i mars som ”en storm i et vannglass”. Hun sier lekkasjen ikke burde bringe noen overraskelser, ettersom EU har vært åpne om sine forhandlingsposisjoner på samtlige punkter. Noen av dokumentene er over syv måneder gamle og reflekterer ikke nåværende status i forhandlingene. Malmström har gitt klart uttrykk for at EU vil fortsette å motsette seg import av genmodifiserte produkter og hormonbasert kjøtt.
Ingen 10% fornybarandel i transportsektoren
I det kommende direktivet for fornybar energi, ventet i september 2016 vil Kommisjonen fjerneden nåværende loven som binder medlemsland til målet om at 10 prosent av energien i transportsektoren må være fornybar etter 2020. Årsaken er at det fortsatt ikke er enighet om bærekraftighetskriterier for biobrensel. Kriterier for fornybart i transportsektoren vil bli foreslått i det kommende veikartet for avkarbonisering av veisektoren frem mot 2030.
Et mer tilgjengelig internett
I går ble det enighet om felles regler for EUs medlemsland for gjøre nettsider og applikasjoner mer tilgjengelige for funksjonshemmede. Reglene vil i første omgang omfatte offentlig sektor, eksempelvis politi, domstoler, sykehus, universiteter og biblioteker. Reglene vil tre i kraft innen 2018.
 

Nyheter fra ESA

Norsk tak på rentefradrag i strid med EØS-avtalen
ESA vedtok i dag å åpne sak mot Norge for diskriminerende skatteregler. Norske bedrifter med etablert virksomhet i andre EU-land får i dag ikke de samme rentefradragene som selskaper med aktivitet kun i Norge. Slik reglene er utformet avskrekker dagens skattelov selskaper fra å åpne filialer i utlandet. Det utgjør et hinder for etablering i andre EU/EØS-land. Norge får to måneder til å svare før ESA eventuelt sender en grunngitt uttalelse. Saken kan havne i EFTA-domstolen.
For mer informasjon kontakt: espen.berg-larsen@gknordic.com

Nederland/EUs formannskap

  • 10. mai: Den fjerde internationale Adaptation Futures-konferansen går av stabelen i Rotterdam. Over 1500 deltakere fra 107 land kommer for å diskutere fremtidens klimaløsninger. Registrer deg her.
  • 12. mai: EUs statsledere samles til toppmøte om datasikkerhet i Amsterdam.
  • 12. mai: Direktoratsmøte om byutvikling der EUs Urban Agenda vil diskuteres

Brussel

  • 9-12. mai: Europaparlamentet holder plenumsmøte i Strasbourg.
  • 9. mai: Europadagen feires rundt omkring på kontinentet.
  • 10. mai: Kommisjonen holder en konferanse i Brussel om jernbanepassasjerers sikkerhet i EU

Ukens spis
Jack O’Shea er opprinnelig en slakterforretning, og har gjentatte ganger blitt kåret til både Storbritannias og Belgias beste slakter. De leverer kjøtt til en rekke restauranter i byen, men det beste kjøttet serverer de til egne kunder. I restauranten kan du følge kjøttet fra kjølerommet av glass, innom grillen og helt til bordet. Det er ofte fullt, selv i ukedagene, så bestill bord i tide. Her får du byens aller beste biff og tilbehør som står i stil. Norske stortingspolitikere er tidvis observert med en baconvodka i baren.

Ukens ikke-spis
Ikke la deg lure av beliggenheten. Al Piccolo Mondo befinner seg et steinkast unna de fineste hotellene i byen, i en sidegate til Brussels svar på Bogstadveien: Avenue Louise. Restauranten er preget av et nedslitt, eklektisk interiør som blander sammen art-deco, barokk og innslag fra Kanariøyene. Maten bærer preg av at kokken er lei av jobben sin og koster langt mer enn både service, interiør og klientellet tilsier. Høydepunktet er en gratis Limoncello på vei ut døren.


Vil du abonnere på Brusselbrevet?