Nyhed

maj 19, 2016

Brusselbrevet uke 20

EUs finanspolitikk, avstemning om plantevernmiddelet Roundup, konsekvensutredning om TTIP, Paal Frisvold kommenterer det nye kvotehandelsdirektivet, Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her. 


EUs finanspolitikk
Onsdag presenterte Kommisjonen sin årlige finansielle vårpakke med individuelle anbefalinger til alle EU-medlemslandenes finansbudsjetter, med unntak av Hellas. Anbefalingene dreier seg om hvordan landene kan fremme vekst, investeringer og antall jobber de neste 12-18 månedene. Samtidig melder Kommisjonen at budsjettunderskuddene i EUs medlemsland siden 2010 har sunket fra 6.1 til 1.9 prosent. Kommisjonen håper EU-landene vedtar reformer for et mer bedriftsvennlig miljø gjennom bruk av EU-midler fra den europeiske investeringsbanken. Investeringsbanken har et samlet budsjett på 454 milliarder euro fra 2014 til 2020. Her kan også norske institusjoner og bedrifter søke om støtte.

Plantevernmiddelet Roundup
30. juni utgår den nåværende lisensen for kommersielt bruk av glyfosat, mest kjent som hovedingrediensen i plantevernmiddelet Roundup. Kommisjonen har foreslått at glyfosat skal bli tillatt i ni nye år. Da EUs faste komité for planter, dyr, næringsmidler og fôr møttes denne uken, stemte 68% for forslaget, like under grensen for et kvalifisert flertall på 72%. Fordi det ikke ble et kvalifisert flertall, har Kommisjonen bedt om en ny avstemning før 30. juni. Frankrikes helseminister har sagt at glyfosat vil bli forbudt i Frankrike uansett hva utfallet av avstemningen blir.

Direktivet for nettverks- og informasjonssikkerhet
Det europeiske rådet har kommet til enighet om et direktiv som vil fremme samarbeid mellom EUs medlemsland mot cybertrusler og pålegge hvert EU-land å etablere en nasjonal plan for å hanskes med problemet. Rådet vil også sette opp regler for nettverksoperatører som jobber i energi-, transport- og finanssektorene for å minske risikoen for cyberangrep. Direktivet er ventet å tre i kraft fra august.

TTIP
Handelskommissær Cecilia Malmström har skrevet et nytt blogginnlegg om TTIP-forhandlingene. Her kommenterer hun det første utkastet av en konsekvensutredning om TTIP utført av konsulentfirmaet Ecorys for Kommisjonen. En slik analyse blir utført for enhver handelsavtale Kommisjonen forhandler om. Malmström oppfordrer alle interessenter til å sende inn innspill, spørsmål og kommentarer om analysen innen 9. juni. 30. mai vil det holdes et møte om analysen i Brussel.

17. mai på Brusselhuset
Siden 2005 har Brusselhuset arrangert 17.mai-fest her i byen. I år var intet unntak da Sintef, Universitetet i Bergen, NTNU og Geelmuyden Kiese inviterte til hagefest. Slik tradisjonen tilsier arrangerte praktikantene hos Geelmuyden Kiese en quiz der premien til vinnerlaget var en lunsj på Thon Hotel Stanhope.

Til Brusselbrevet har vi laget en kortversjon av quizen så du kan teste dine egne kunnskaper om EU, Belgia og Norge:

 

1. Hva heter den yngste EU-kommissæren?

a) Carlos Moedas b) Margrethe Vestager c) Federica Mogherini

2. Det er i år 25 år siden Visegradgruppen ble etablert. Hvilket land holder det nåværende presidentskapet i denne gruppen?

3. Hvilket år kunne man skaffe seg en bankkonto med euro?

4. Hva heter den belgiske syklisten som vant poengtrøyen i Tour de France i 2007 og var en av Thor Hushovds argeste konkurrenter på 2000-tallet?

5. Hva heter den belgiske tronarvingen?

 

Les fasiten under ukens ikke-spis.

Nederland:

  • 23-24 mai: Årets Open Innovation 2.0 conference 2016 blir holdt i Amsterdam der finansieringsmuligheter under Horizon 2020 vil bli diskutert. Du kan registrere deg her.
  • 24. mai: Den tredje generalforsamlingen i European Innovation Partnership holdes i Eindhoven og tar for seg såkalte “smart cities”.

Europakommisjonen:

  • 23. mai: Kommisjonen organiserer en konferanse i Brussel om europeiske skoger hvor vedproduksjon, økosystem og bærekraft vil bli diskutert. Du kan registrere deg til konferansen her
  • 24. mai: Toppmøte i Brussel om fiskeoppdrett og kultivering av akvakultur.
  • 25. mai: Det fjerde møtet for interessenter innenfor e-mobilitet og elbiler går av stabelen i Brussel.

Europaparlamentet holder komitémøter:

  • 23. mai: Komitéen for miljø, folkehelse og næringsmiddeltrygghet diskuterer materialer som kommer i direkte kontakt med mat under produksjon og bevaring.
  • 23. mai: Handelskomitéen diskuterer EUs strategi for handel med Iran etter atomavtalen og utvidelsen av handel innenfor IT-produkter.
  • 24. mai: Komitéen for økonomiske og finansielle saker diskuterer regler mot skatteunndragelser som påvirker det indre marked.
  • 24. mai: Industri- og energikomitéen diskuterer kostnadseffektive utslippsreduksjoner og lavkarboninvesteringer, fremdriftsrapporten for fornybar energi og gjennomføringsrapporten for energieffektiviseringsdirektivet. 


Het vår i Brussel

I disse dager foregår det et intenst lobbyarbeid i Brussel om viktige rammevilkår for energi- og industribedrifter. Det nye regelverket for handel med utslippskvoter for klimagass (Emissions Trading System, ETS), for perioden 2021 til 2030 bestemmes allerede nå… Les Paal Frisvolds kommentar her.   

Ukens spis

Restaurant de l’Ogenblik er et gammelt brasseri i særegen Brusselstil midt i byen. Interiøret er lettere slitt, men bærer sjarmen og minnet av storhetstiden lokalene stammer fra. Restauranten ligger i den berømte, innglassede shoppinggaten ”Les Galeries Royales Saint-Hubert” som ble åpnet av Kong Leopold i 1847. Kjøkkenet serverer tradisjonelle franske og belgiske retter med utsøkte råvarer. I skreisesongen får du servert norsk skrei. For å holde på gamle tradisjoner strør de fortsatt hvit sand på gulvet, opprinnelig for å lette rengjøringen etter tyggetobakk fra gjestene.

Ukens ikke-spis

Våren har gjort sitt inntog i Brussel, og det er mange som velger å nyte lunsj i parken. Da er det mange gode sandwichrestauranter i EU-kvartalet, men det er også de du skal styre unna. Cappuccino i Rue de la Science kan virke som et greit sted, men ikke la deg lure av den moderne innredningen. De sanitære forholdene er langt under pari, og det har blitt observert både døde og levende kakerlakker her. Personalets likegyldighet bør være nok til å trekke videre til langt mer imøtekommende steder i nærheten.  

FASIT: 1. Federica Mogherini 2. Tsjekkia 3. 1999 4. Tom Boonen 5. Elisabeth


Vil du abonnere på Brusselbrevet?