Nyhed
juni 2, 2016Brusselbrevet uke 22
Sveits knytter EU sammen, retningslinjer for delingsøkonomien, strategi for bærekraftig byutvikling, Kommentar: Rød løper for Regjeringens deltakelse i verdens største investeringsfond, ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her.
Sveits knytter EU sammen
Verdens lengste tunnel ble i går åpnet i Sveits. Den 57 kilometer lange tunnelen vil fjerne millioner av lastebiler og busser fra veiene. Med Angela Merkel, Francois Hollande og Matteo Renzi på gjestelisten til åpningsseremonien, er det ikke tvil om at Sveits tar nok et strategisk grep for å knytte sine naboland til seg.
Delingsøkonomien
Kommisjonen la i dag ut anbefalinger for hvordan delingsøkonomien skal fremmes i EU-landene. Det Kommisjonens første steg for å utvikle delingsøkonomien på det indre marked. Rapporten omtaler blant annet skatt, markedsadgang og arbeidsrettigheter.
Strategi for byutvikling
Mandag ble kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners EU-kollegaer enige om enstrategi for bærekraftig byutvikling. Gjennom den nye strategien får europeiske byer en større rolle i utformingen av lover på områder som luftkvalitet, sirkulærøkonomien, samt flyktning- og migrasjonspolitikk. Den europeiske investeringsbanken, EIB, blir en viktig kilde for økonomisk støtte for bærekraftig byutvikling.
EUs grønne måned
Kommisjonen arrangerer denne uken Green Week, Europas konferanse for miljøpolitikk. Årets tema var investeringer for en grønnere fremtid, og arrangementer fant sted rundt om i EUs hovedsteder og gjennom sosiale medier. Den 13. juni starter den viktigste europeiske møteplassen for bærekraftig energipolitikk, Sustainable Energy Week.
Vitenskap for alle
EUs ministre for innovasjon og forskning bestemte i forrige uke at alle vitenskapelige artikler I Europa skal være fritt tilgjengelige fra og med 2020. Ønsket er å gjøre artikler tilgjengelige for institusjoner som ellers ikke ville hatt råd til å betale.
Byggseminar
Toppledere fra norsk byggenæring var nylig samlet på et frokostseminar i regi av Geelmyuden Kiese i Oslo. At Norge er i front på byggetekniske løsninger, men trenger EU-direktivene å strekke oss etter, var en av konklusjonene.
Nyheter fra EFTA
EØS-komitéen møtes fredag, hvor et trettitalls EU-rettsakter vil bli innlemmet i EØS-avtalen og videre i norsk rett. Listen over rettsakter som spenner fra samferdsel til matsikkerhet, finner du her.
Nyheter fra ESA
Det er ikke møte i ESAs kollegium denne uken da de er på pakkemøte i Reykjavik.
Europaparlamentet:
- 6-9. juni: Europaparlamentet holder plenumsmøter i Strasbourg der blant annet regler for å hindre skatteunndragelse vil diskuteres.
Kommisjonen:
- 6. juni: EUs faste komité for planter, dyr, næringsmiddel og fôr holder en ny avstemning om lisensen for kommersielt bruk av glyfosat.
- 8. juni: Europakommisjonen og Atlantic Strategy Group holder et møte i Brussel om gjennomføringen av handlingsplanen for maritim vekst i Atlanterhavet.
- 9. juni: Europakommisjonen arrangerer en rundebordskonferanse om offentlig og privat finansiering av lavkarbonteknologier som CCS, offshore vind og biomasse.
Den europeiske investeringsbanken
- 6. juni: Den europeiske investeringsbanken holder et seminar i Brussel om finansieringsmuligheter for sosialentreprenører.
Verdens største investeringsdugnad
Med et nytt investeringsfond ønsker EU å mobilisere investeringer tilsvarende et halvt norsk oljefond over de neste tre årene.
I 2015 etablerte Europakommisjonen EFSI, Det europeiske fondet for strategiske investeringer. Ambisjonen er å mobilisere over tre hundrede milliarder euro i private investeringer over en treårsperiode. I Norge vil EFSI–støtte kunne bidra med verdifull kapital til bedrifter som sliter med investeringsvegring hos norske finansinstitusjoner.
Les Paal Frisvolds kommentar her.
Ukens spis:
Restaurant Maxburg er en oase av tysk mat og gjestfrihet i Brussel. Restauranten ligger et steinkast fra Kommisjonen, og byr på 20 forskjellige Schnitzelvarianter og kokt svineknoke med sauerkraut. Til og med klientellet er tysk. Hit kommer bundesbyråkrater og diplomater stasjonert i byen for en liten smak av hjemlandet.
Ukens ikke-spis:
Befinner du deg på Plux (torsdagsdrinken på Place Luxembourg) og kjenner sulten komme snikende er det fristende å gå på de mange restaurantene som ligger her. De færreste lever opp til forventningene, men styr for all del unna Brasserie London. Maten smaker industrikjøkken á la 90-tall, det eneste som duger her er flaske-øl.