Nyhed

september 29, 2016

Brusselbrevet uke 39

Lobbyregister, piratvarer og utrygge EU-veier, “Norske sauebønder skader laksenæringen” kommenterer Paal Frisvold, Ukens restauranttips 

Alle EU-lobbyister skal registreres
Europakommisjonen foreslår obligatorisk lobbyregister for alle EU-institusjoner. I dag opererer Europakommisjonen og Parlamentet med et frivillig lobbyregister, men dette skal gjøres obligatorisk og også inkludere Rådet, der EU-landenes regjeringer samles. Borgerne har rett til å vite hvem som påvirker lovprosessene i EU, står det i uttalelsen fra kommisjonen. «Alle som skal i møter med beslutningstakere skal registreres. Gjennom registeret vil folk se hvem som driver lobbyarbeid, hvem de representerer og hvor mye penger de bruker»
Norge ber om tryggere transportbransje
Mangelfull kontroll med transportbransjen skaper utrygge veier og ulike konkurransevilkår, står det i brevet åtte europeiske transportministre, inkludert norske Ketil Solvik-Olsen, har sendt EU-kommisæren for transport, Violeta Bulc.I dag praktiseres regelverket ulikt fra transportselskap til transportselskap, og det rammer både sjåførenes arbeidsforhold, trafikksikkerheten og den frie konkurransen. I enkelte land er det for eksempel vanlig at sjåføren tar hviledager i traileren, mens dette er forbudt i Frankrike. Her kan du se hva den franske ministeren tvitret om saken
Europakommisjonen har varslet endringer i regelverket i 2017, der nettopp hensynet til sjåførenes arbeidsforhold må veies opp mot den frie konkurransen. Kilder i Kommisjonen medgir at mange av dagens regler er uklare og vanskelig å håndheve, dermed skapes det rom for ulik praksis.
 

Rødt = fet mat
Frankrike innfører fargekodet matmerking, i første omgang som en forsøksordning. Fire farger skal lede forbrukerne, og målet er å redusere fedme. Rød kode betyr at matvaren er fetere, søtere eller saltere enn alternativene. EU-regler tillater medlemsland å merke vare for å fremheve sunne matvaner, så lenge effekten ikke blir indirekte handelsrestriksjoner.
Stanser flere piratvarer ved EUs grenser
Tollmyndighetene i EU-land har stanset 5 millioner flere piratkopierte varer ved yttergrensene i 2015 enn i 2014. I alt ble det beslaglagt 40 millioner varer til en verdi av 650 millioner euro. Økningen i beslag er på 15 prosent fra året før, viser tall fra Europakommisjonen. Her kan du finne mer informasjon om EUs arbeid med å sikre Intellectual Property Rights.
Nye Schengen-forhandlinger?
Presidentkandidat Nicolas Sarkozy sa nylig at han vil stenge Frankrikes grenser og kreve en reforhandling av Schengen-avtalen, hvis han på ny blir valgt til landets leder. Utsagnet falt under et besøk i Calais, der den provisoriske flyktningeleiren «Jungelen» ligger.

EuropaparlamentetPlenumssamling i Strasbourg. Debatter om blant annet matsikkerhet, migrasjon, og fiskerioppsyn.

  •  2. oktober: Ungarn holder folkeavstemning om EUs asylkvoter. Ungarns statsminister Viktor Orbán er sterk kritisk til asylkvotene, som innebærer at andre EU-land tar imot en andel asylsøkere som ankommer Hellas og Italia.
  • 4. oktober: Utenriksminister Børge Brende deltar på dialogmøte om sikkerhetspolitikk i en turbulent verden, Norge og EU. Arrangementet er i Norges hus, Brussel.
  • 5. oktober: Høring om hvitvasking av penger, terrorfinansiering og skatteunndragelser. European Economic and Social Committee, Brussel.

Farlig prokrastinering

Onsdag fikk Norges landbruksminister Jan Georg Dale blankt avslag på grått papir fra Kommisjonen. Han ville ha unntak fra økologiregelverket. I stedet fikk han beskjed om å sette fart, og få reglene inn i det norske lovverket så fort som mulig. Siden 2007 har Regjeringen stått på sidelinjen sammen med en gjeng norske sauebønder og sett EU utvikle stadig strengere krav for merking av økologiske produkter. Det kan koste oss dyrt.
Norske sauebønder vil ikke installere nytt og kostbart gulv i fjøset som tilfredsstiller EUs krav til økologisk sauehold. De tviholder på spaltegulvet, og skyr EUs krav om at minst halve gulvet skal være fast. De skyver kanskje EU foran seg for å presse frem mer penger over statsbudsjettet for å betale nye fjøsgulv?
Problemet er at landbruket setter norsk lakseeksport i fare. Så lenge økologidirektivet ikke er tatt inn i lovverket, kan ikke heller laksen merkes som økologiske vare. I Brussel skyr folk norsk laks. Det er den skotske folk vil ha, som i økende grad er norskeid. Slik er det også i Frankrike, hvor fransk TVs versjon av Brennpunkt tok for seg gift i fiskefor til norsk laks i oktober i fjor. I 2014 lanserte Kommisjonen en mediekampanje for å øke forbrukernes forståelse av fiskens kvalitet.
Det er hensynet til forbrukerne som står sterkest i EUs økologiregelverk. De skal opplyses og beskyttes. Står det økologisk på matvaren, så er det ekte vare. Derfor er EUs regelverk for mattrygghet en gullstandard i verdenssammenheng. Det at norsk laks følger EUs regelverk, brukes som brekkstang når kinesiske og russiske myndigheter forsøker å stenge laksen vår ute.
Laksenæringen glimrer med sitt fravær i Brussel, og det er deres eget valg. Derimot er Regjeringens håndtering av saken svært kritikkverdig. Den klassiske feilen er å sitte stille og stirre fjetret på forslaget uten å ta initiativ til å skape politisk forståelse og allianser. Å tro at Norge kan få unntak fordi vi er snille og litt på utsiden, er som å tro på julenissen. Det er kun gjennom bredt og offensivt politisk arbeid Norge kan få forståelse for sitt syn. Det gjøres ikke i en komité men i Europaparlamentet og hos EUs medlemsland.
Norges EU-delegasjon gjør en fremragende innsats for å fremme norske synspunkter. Men EU er ingen vanlig hovedstad hvor kvaliteten på rapporter og antall møter teller. EU er en politisk arena hvor politikk og regelverk går hånd i hånd. Det er ikke én dør, eller én postkasse, slik norsk sjømatnæring ser ut til å tro.
Paal Frisvold
Daglig leder GK Brussel

Ukens spis:
På et hjørne, i boligstrøket mellom Bois de la Cambre og cimetiére d’Ixelles, finner du nabolagsbrasseriet Solbosch. Menyen er italiensk, maten velsmakende, og pizzaene en vinner blant barnefamilier og takeaway-kunder. Vinutvalget er langt mer beskjedent enn hos vinhandleren som ligger tvers over veien, men de har det du trenger. De fleste av kundene er på hils med betjeningen, og på ettermiddagen dominerer strøkets eldre madammer. På sommeren er det uteservering, og da trekker også studentene fra ULB til Place Solbosch.


Ukens ikke-spis: 

Hvis du har skikkelig lyst på sushi en dag, bør du styre unna Sushi Factory på Schuman. Stedet er godt kjent blant byråkrater med dårlig tid, men de som har vært her en stund vet at man bør unngå å spise der. Sushi Factory serverer serieprodusert sushi og andre japansk-inspirerte hurtigretter uten noe som helst snev av autensitet. Risen er soggy og smakløs, og det er lenge siden fisken var fersk.