Nyhed
september 2, 2016De största utmaningarna för företag på Snapchat
Med 100 miljoner användare och 400 miljoner skickade snaps varje dag har flera företag velat prova lyckan på Snapchat. Kanalen tillåter varumärken att kommunicera med en målgrupp i realtid genom att posta engagerande innehåll. Men även om det finns mycket att vinna kan det vara svårt att lyckas.
Här nedan följer några av de största utmaningarna för varumärken som vill marknadsföra sig själva på Snapchat:
Geofilter och AR-linser. Vad ska jag välja?
På senare tid har flera varumärken börjat experimentera med både geofilter och AR-filter. Båda verktygen är effektiva för att bygga en varumärkesidentitet, men du bör läsa på lite innan du bestämmer dig för vad som passar bäst för just ditt varumärke.
Om vi bortser ifrån kostnaden, så är geofilter bara verkligt framgångsrika för företag som har en grundläggande förståelse för sin egen målgrupp. Saknas en omfattande budget att lägga på kampanjen, är det bättre att börja småskaligt. Som tur är har Snapchat gjort det lättare för företag som vill skapa unika geofilter på kort tid, genom sin On-Demand tjänst. Och det behöver inte bli särskilt dyrt heller, beroende på hur länge du vill att geofiltret ska vara tillgängligt.
En trend som vi har sett under 2016 är att varumärken skapar exklusiva geofilter som till exempel bara är tillgängliga i anslutning till varumärkets butik. Det som gör detta så effektivt är att man lyckas paketera budskap på ett kul och engagerande sätt utan att det känns som reklam. Konsumenter blir då mer benägna att frivilligt använda filtret i sina snaps. Dessa exklusiva geo-filter har nästan blivit den digitala tidsålderns word-of-mouth.
Att bygga en publik
Att skapa och underhålla sin publik på Snapchat är tufft. Till skillnad från på andra sociala medier kan man inte marknadsföra sina inlägg för att synas i användarnas flöde. Det innebär att du som varumärke är tvungen att förlita dig på att människor själva väljer att följa dig. På senare tid har det dock blivit alltmer populärt med ”cross promotion”, där företag marknadsför sitt exklusiva Snapchat-innehåll på sina befintliga sociala medier. Oavsett om det är bakom kulissen-bilder eller en förhandstitt på en ny produkt, hittar varumärken nya sätt att ge sina följare vad de vill ha i gengäld mot att de följer dem på Snapchat.
Att mäta det omätbara
Sedan lanseringen för fem år sedan har det ännu inte kommit något självklart mätinstrument för Snapchat. Även om du som varumärke kan se hur många som har öppnat din story, antalet skärmbilder som tas samt hur många som ser hela din snap till slutet, säger detta nödvändigtvis inget om hur lyckad kampanjen blev.
Så hur ska du kunna utvärdera om arbetet med Snapchat gett den effekt som ni önskade?
Ett sätt att hantera detta problem är att skapa material som tvingar följarna att själva avgöra. Låt oss säga att ditt varumärke vill sända en videoserie som ska ligga på Snapchat Story. Ett smart sätt att engagera följarna på är då att skapa en Story i förväg med förslag på olika teman och sedan låta följarna själva avgöra vilket tema de föredrar genom att ta en skärmbild på det tema de gillar bäst. Då kan du få en uppfattning om vad dina följare gillar och riskerar inte att publicera massa innehåll som de ändå inte är intresserade av.
Att omfamna begränsningarna
Snapchat är ett utmärkt verktyg för att skapa autentiskt innehåll. Vill du skapa högkvalitativa filmer och bilder finns det andra plattformar som är bättre gjorda för det.
Till exempel kan man bara producera innehåll via telefonen, vilket innebär att kvaliteten kan bli lägre än vad den annars kanske hade blivit. Och även om en Story på Snapchat kan vara hur lång som helst, kan aldrig den individuella filmen eller bilden vara längre än tio sekunder.
Vissa varumärken kan bli rädda för att omfamna dessa begränsningar medan andra kastar sig in med huvudet före. Inte minst har många modevarumärken utnyttjat Snapchat under de senaste åren. Dessa varumärken som utstrålar lyx ger på Snapchat sina följare möjligheten att känna att de är en del av något som annars upplevs som exklusivt och svårtillgängligt. Det bidrar till att skapa en mer autentisk bild av varumärket.