Nyhed
september 8, 2014En svensk söndagsrysare
Den situation som kan uppstå efter valet den 14 september är i och för sig inte helt unik. Sverige har styrts av minoritetsregeringar under drygt 32 av de snart 40 åren, men den här gången är läget mer osäkert än någonsin. Inte nog med att det två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna går mot katastrofval. Resultatet för fyra andra partier är lika osäkra som viktiga för valutgången.
Två av de borgerliga småpartierna, Centerpartiet som Kristdemokraterna ligger illa till i opinionsundersökningarna och riskerar att hamna under fyra procent, något som skulle innebära att de åker ur riksdagen.
Kristdemokraterna har en tradition av att deras partiledare är mer populära än partiet. I en valrörelse kan detta vara en styrka eftersom valen i ökad utsträckning handlar om partiernas företrädare och allt mindre om ideologi. De två senaste riksdagsvalen har KD räddats kvar i riksdagen av stödröster från Moderaterna. Frågan är dock om de kan räkna med det den här gången, då ett försvagat Moderaterna kommer att göra allt för att mobilisera de egna väljarna Centern har, under Annie Lööfs ledning, rört sig ännu mer åt höger. Annie Lööf har inte blivit den röstmagnet som partiets strateger räknade med när hon utsågs till partiledare. Centerpartiets väljare är dock inte särskilt lättrörliga. Många som står och väger mellan C och ett annat parti, kommer sannolikt därför, när det kommer till kritan, att lägga sin röst på C.
En spännande faktor i årets val är Feministiskt Initiativ, den gamla Vänsterledaren Gudrun Schymans skapelse, som nådde stora framgångar i valet till Europaparlamentet i juni och vann en av Sveriges platser. Men samtidigt är deras framgångar i EP-valet på sätt och vis en chimär. EP-valet är nämligen inte någon bra indikation på hur väljarna kommer att rösta i riksdagsvalet.Dels är valdeltagandet mycket lågt i det valet, senast 51,1 procent, dels är ett val då det är relativt sätt enkelt för småpartier att få genomslag, precis som Piratpartiet fick 2009. En framgång som Piratpartiet inte var i närheten av att kunna upprepa i riksdagsvalet ett år senare.Fi ligger runt 2,5 procent i opinionsundersökningarna och har i princip legat stilla de senaste veckorna.
Den fjärde, och kanske viktigaste faktorn, är dock Sverigedemokraterna. Ett parti med tydliga rasistiska rötter som växte fram ur resterna av organisationen Bevara Sverige Svenskt. I en opinionsundersökning som publicerades under lördagen, kommer SD upp i 10,1 procent.. Det är nästan en fördubbling jämfört med det senaste riksdagsvalet. Det är troligt att deras valresultat kommer att bli ännu bättre. SD tenderar nämligen att underskattas i opinionsundersökningar eftersom många av de tillfrågade tycks dra sig för att svara att de tänker rösta på SD.
Under de senaste fyra åren har regeringen och oppositionen i samförstånd lyckats hålla SD borta från allt inflytande över svensk politik. Men om SD blir det tredje största partiet i riksdagen, kommer det inte att vara möjligt den här gången. SD riskerar att bli en reell maktfaktor i svensk politik.
Så hur går det då?
Med mindre än en vecka kvar till valet, skiljer det bara 4,5 procent mellan de politiska blocken och valvinden verkar fylla regeringspartiernas segel. Men det kommer inte att räcka. Det mesta pekar på att vi får ett regeringsskifte och att den svenska regeringen i fortsättningen kommer att bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Få Socialdemokrater önskar se Vänsterpartiet i en regering. En S/MP-regering måste dock i så fall förlita sig på stöd (åtminstone passivt) från V. Ett sådant stöd kommer en S/MP-regering att behöva betala ett högt pris för. Går man inte med på V:s krav, t.ex. kring vinster i välfärden, kommer inte V att ge sitt stöd till den ekonomiska politiken. Ett nyval skulle i så fall vänta runt hörnet. Ett nyval som bara Sverigedemokraterna skulle ha något att vinna på.
Det svenska valet kommer med andra ord att bli en rysare och den som vill uppleva spänning nästa söndag, rekommenderar jag starkt att följa den svenska valvakan!
Joakim Kellner, Partner i GK-gruppen och chef för Public Affairs, Geelmuyden Kiese, Sverige. Tidigare politisk rådgivare (S) åt Socialministern, Jordbruksministern och Finansministern