Nyhed

maj 4, 2016

Fyra tips för den som ännu inte planerat sin medverkan i Almedalen

Panik! Mitt emellan vabruari, er senaste kampanj och årsstämman har ni helt missat att planera er närvaro i Almedalen. Eller kan det eventuellt vara så att en person i er styrelse känner en trevlig människa och helt plötsligt har ni bokat en seminarielokal mitt i centrala Visby? Naturligtvis ingen ångerrätt.
Oavsett vad som har hänt och hur ni har hamnat där så kvarstår faktumet; ni ska åka till Almedalen. Men trots panikartade ilningar i kroppen över hotellrum, talare, manus, media, seminarier och inbjudningar kan ni åtminstone känna en viss trygghet i att ni inte är ensamma.
Här är fyra råd som kan användas både av dig som är nybörjare och rutinerade Almedalsproffs:
Slott eller koja?
Om ni är ute sent med att boka boende så finns en grundregel; acceptera eller betala. Det första kruxet är att priset för boendet kan komma att svida i plånboken. Desto närmare ni kommer själva veckan, ju mer får ni betala för ett boende som möter alla era krav. De alternativa bekymren; lite längre avstånd, att bo inneboende eller på en camping, brukar däremot gå att lösa till en rimlig peng. För ett par år sedan bodde jag till exempel själv i en villakällare hos en liten familj precis utanför muren. Inför ditresan kan jag erkänna att det kändes sådär. Men boendet visade sig vara en separat lägenhet i källaren och familjen som jag bodde hos var supertrevliga och på kuppen fick jag en toppen frukost varje morgon. Det kan vara svårt att hitta billiga guldkorn, som ni förstår så är jag en återkommande besökare hos dem under Almedalen. Men poängen är fortfarande att ju senare ni är ute – desto högre pris eller lägre standard måste ni acceptera.
Tala är faktiskt guld.
Det gamla ordstävet om att tala är silver gäller inte i Almedalen. Jag förtydligar: att tala är guld. Det arrangerades 3470 seminarier med 35 000 deltagare under 2015. Ingen av dessa deltagare eller arrangörer vann mark på att agera blyga panelhönor. I detta sammelsurium av seminarier, paneldebatter, lunchdiscon och tävlingar finns det naturligtvis olika taktiker för att synas och det är ett intensivt brus varje aktör behöver bryta igenom. I allra bästa fall så har ni en talesperson som andra arrangörer bara kunde drömma om att få bjuda in, men alla kan inte jobba med Carl Bildt/Stefan Lövfen/Birgitta Olsson. Den ”enklaste vägen” för att garantera synlighet för din talesperson är faktiskt att ni arrangerar ett seminarium själva. Då vet ni att ni har en plattform och det kvarstår bara den lilla uppgiften att skaffa besökare och bryta igenom bruset.
Mingla som om det inte fanns någon morgondag.
Fotriktiga skor och tidiga kvällar i all ära, men de roligaste människorna möter ni alltid på efterfesten. Det är faktiskt lika viktigt att synas på dagen som att synas på kvällen. Under minglen träffar ni beslutsfattare, påverkare och helt oväntade människor som ni aldrig hade mött på ett seminarium. Det är under dessa kvällar som vi tillåter oss själva att slappna av och släppa företagets budskapsplattform. Resultatet är att det blir lite roligare och förhoppningsvis lite fnissigare. Visitkorten byts till höger och vänster, nya konstellationer uppstår och det är under dessa kvällar som många professionella påverkare lägger grunden för det kommande årets arbete. Men glöm inte att dricka med måtta och att packa ner Resorb.
Oavsett vad, upprätthåll alltid allmänt hyfs
När det kommer till grundläggande hyfs så finns det två viktiga saker att ta med sig.

  • Ta aldrig över någon annans seminarium med era budskap, det är arrogant mot deltagare, arrangör och de som ställt upp i panelen. Naturligtvis så kommer ni se personer som gör det, men ni kommer också se en publik som riktar ilskna blickar och irritation mot individen som inte klarar av att hålla sig innanför de grundläggande ramarna för att delta på någon annans seminarium.
  • Du vet aldrig var du kommer möta en person nästa gång. Vi har alla börjat som assistenter, sekreterare och olika allt-i-allo-tjänster. Därför hälsar man artigt, presenterar sig själv och vart man kommer ifrån. På alla. Basic as that. Du kan aldrig vara för viktig, för högt uppsatt eller för fin för att klara av att upprätthålla de grunderna.

Vill du få hjälp med ditt seminarium, vart du skall bo, att skapa uppmärksamhet eller behöver du ett bollplank inför er närvaro i Almedalen? Tveka inte att kontakta oss, att göra bra kommunikation är vårt jobb!