Nyhed
februar 15, 2016Gapestokk
Mens kvinnen er i luften, blir den dårlige vitsen delt på Twitter 200 000 ganger. Når hun lander raser hatmeldingene inn på telefonen. Hun er en avskyelig rasist! Livet hennes kollapser.
Den velkjente fortellingen om Justine Sacco er en av mange rystende historier om nettmobbing i Jon Ronsons bok Uthengt, ydmykelse og skam på nettet, som kommer ut på norsk i dag på Mime forlag. Boken er en skremmende dokumentar om den digitale gapestokkens mekanismer og en tankevekker for alle som går med en send-knapp i lommen.
Gapestokk var middelalderens straff for lettere forseelser som å banne eller forstyrre gudstjenesten. Straffen innebar å bli vanæret i alles påsyn, bundet og utstilt til spott og spe. Konseptet var avhengig av at gode borgere kom forbi og hånet. Derfor sto gapestokken utenfor kirken eller på torget, hvor godtfolk ferdes.
I dag ferdes godtfolk på Facebook og Twitter blant digitale gapestokker. Det kryr av oppfordringer til å delta i vanæringen. Kom og hån Per Fuggelli som mener uhørte ting om barnebruder! Trykk like og marker din avsky mot den onde Kari Jaquesson som trakasserer unge jenter! Del dette innlegget og send en digital spyttklyse mot den grusomme Sylvi Listhaug! Bli med og ydmyke dem! Og vi gjør det, i et kort rush av selvrettferdighet, mens Google, Facebook og Twitter ler hele veien til banken. Klikk er penger for nettgigantene. Vår trang etter å demonstrere moralsk overlegenhet skaper masse klikk.
Norge avskaffet gapestokken som straffemetode ved lov i 1848. Nå utreder nasjonen en plan mot mobbing. Før påske legger Regjeringen fram en handlingsplan mot mobbing av barn, basert på Djupedalsutvalgets anbefalinger. Nettmobbing av barn foregår mye i det skjulte. Det blir vanskelig å lære barn å stanse nettmobbing i det skjulte, når nettmobbing av voksne foregår i full åpenhet.
Jon Ronsons bok UTHENGT er et fascinerende dypdykk i mobbeofrenes tragedier. Boken inspirerer til ettertanke. Hvordan kan vi i vareta både ytringsfrihet og anstendighet på sosiale medier, når veien fra å være deltaker til å bli mobber er så kort? Å trykke like på en nedsettende uttalelse om et menneske krever ingen refleksjon, ikke noe eget argument, ingen sjekk av sannhetsgehalten i det som står. Det er bare å kaste seg over mannen uten å røre ballen.
Det beste tiltaket mot nettmobbing kan ikke vedtas i Stortingssalen. Det må besluttes i enerom, med fingeren på send-knappen. Vi kan la være håne når vi passerer en gapestokk. Den som vil prøve, får snart sjansen. Justisdepartementet må frigi råfilmen til statsrådens skrytefilm. EN ny gapestokk rigges. Mon tro om vi klarer testen.