Nyhed

november 26, 2012

GRUBBEGATEN

11 september 2001 satte Vesten i alarmberedskap. Kampen mot terror var i gang med et lite unntak; Norge. Her fortsatte ting å gå sin skjeve gang. Ti år etter at tvillingtårnene gikk i bakken, hadde myndighetene fortsatt ikke maktet å stenge en liten gatestump som passerer forbi regjeringskvartalet. Hvorfor? Skyldtes det at handelsstanden i Oslo kjempet imot? Skyldtes det at Oslos lokalavis kjempet mot på lederplass? Skyldtes det at OBOS som har et forretningsbygg i denne gaten motarbeidet stengning? Skyldtes det at norsk forvaltning er siloinndelt, og at departementene ikke har tradisjon for å samarbeide? Skyldtes det at statsministeren i følge eget utsagn ikke var særlig opptatt av beredskap og sikkerhet? Eller skyldtes det rett og slett at ledere på mange nivåer i forvaltningen ga blaffen? Eller var de bare opptatt med å spille regjeringspoker, slik Aftenposten skriver i dag.
Min gamle professor Victor Norman skriver følgende i boken «Blue notes»; «Budskapet er at det politiske håndverket er viktig – valgløfter, koalisjonsbygging, kompromissmakeri og hestehandel er nødvendig for å skape flertall, og i et demokrati er flertall viktig for at noe skal skje. Budskapet er også at partier og enkeltpolitikere lett blir fanger i sitt eget spill, at de av den politiske logikk som av en usynlig hånd blir ledet til å ta opp de små sakene og la de store ligge, til å bli mer opptatt av posisjon enn av resultater, og til å la seg styre av media, interessegrupper og embetsverk istedenfor selv å ta styringen».
Jeg tror Victor Norman har rett. I så fall har vi oss selv å takke for Grubbegaten.  En statsforvaltning blir ikke modigere enn politikerne som styrer den, og politikerne blir ikke modigere enn det mandatet de får av folket.  Resultatet er en statsmakt som gjemmer seg bak høringsrunder og direktorater i stedet for å utøve makt. Men hvis ikke folket vil noen ting, hvorfor skulle Staten ha det annerledes?
Det måtte være fordi vi har en statsminister som evner å skille skitt fra kanel. I dag forklarer Jens Stoltenberg seg for Stortinget. I september 2013 gir velgerne nytt mandat.
Hold fast og hold ut!
Hans