Nyhed

februar 2, 2015

Hvem skal eie Norge?

Ja, kanskje for politisk oppnevnte styrerepresentanter. De får færre styremuligheter etter et nedsalg, og partiene færre anledninger til å belønne lojale partikadre. Men for resten av oss er dette gode nyheter. Jeg minner om skandalene i Troms Kraft, nepotisme ved valg av ledelse i Entra under næringsminister Giske, og farsen i Stortingets Kontroll og Konstitusjonskomite nylig der opposisjonspolitikere lekte butikk i Telenor.
Gode selskaper trenger gode eiere. Noen ganger er Staten en god eier. Det skriver også regjeringen i stortingsmeldingen sin; «Etter regjeringens syn er det flere gode grunner til at staten bør være eier i ulike selskaper. Dette knytter seg eksempelvis til korrigering av markedssvikt, nasjonal forankring av viktige selskaper, hovedkontorfunksjoner og nøkkelkompetanse, forvaltning av felles naturressurser og sektorpolitiske og samfunnsmessige hensyn». Derfor deler meldingen statens eierskap i tre kategorier. Det er selskapene i kategori 1 med forretningsmessige mål regjeringen ønsker å selge; Ambita, Baneservice, Cermaq, Entra, Flytoget, Veterinærmedisinsk Oppdragssenter, Mesta, og SAS. De to sistnevnte blir det ikke lett å bli kvitt. I de andre kategoriene setter staten en nedre grense på 34% for eierskapet sitt. Det gir staten negativ kontroll, og svekker ikke styringsevnen.
I kategori 1 selskapene er det, med unntak for Flytoget, ingen grunn til at Staten skal opprettholde sitt eierskap i konkurranse med private investorer. Mye taler også for at private eiere med kunnskap, innovasjonsevne og risikovilje vil være bedre eiere for disse selskapene. I denne sammenheng spiller det liten rolle om investorene er utlendinger. Kapitalmarkedet er fritt, og utenlandske investorer har alltid spilt en viktig rolle i utvikling av norsk næringsliv. Fremveksten av Orkla, Norsk Hydro og norsk oljeindustri illustrerer poenget. Det hadde vært mye verre om utenlandske investorer ikke var interessert i å investere i Norge. I dag eier utlendinger 37% av markedsverdiene på Børsen. Til gjengjeld eier den norske stat over 1% av alle verdens børsverdier.
Det er tragikomisk å lytte til venstresidens klagesang om at det er så få private norske eiermiljøer som melder sin interesse ved nedsalgene. Klagene kommer kort tid etter at den samme venstresiden kjempet med nebb og klør for å beholde formuesskatten som fungerer som straffeskatt på norsk eierskap.  Private norske investorer eier bare 3,8% av børsverdiene. De foretrekker skattesubsidierte bolig og eiendomsinvesteringer når de sparer. Nå må bolig og eiendomsbeskatningen likestilles med beskatningen av andre aktivaklasser, slik Scheel utvalget foreslår. Det vil fremme norsk skaperglede og norsk eierskap.
Tirsdag inviterer Geelmuyden Kiese til frokostmøte med tittelen Hvem skal eie Norge? Der etterlyser vi det norske private eierskapet. Victor Normann, Knut Brundtland, Gert Munthe, Hans-Christian Gabrielsen og Petter Haas Brubakk innleder og debatterer. Videoopptak blir å finne på www.gknordic.com.
 
Hold fast og hold ut!
Hans