Nyhed
maj 13, 2015Kommunikationsbranschen behöver ta fram nya samarbetsformer
Mer intressant i rapporten är det avsnitt som handlar om vår bristande förmåga att ta dessa innovationer vidare och paketera dem till varor och tjänster som går att sälja. Författaren listar fyra punkter för att göra något åt detta och därmed ytterligare stimulera till innovation och entreprenörskap i Stockholm och Sverige:
- Bättre utbildning
- Satsa på våra elituniversitet för att göra dem världsledande
- Sänkta skatter på vinster och optioner för att främja företagande
- Förbättra Sveriges attraktionskraft för utländska talanger
Men räcker det? Jag skulle vilja lägga till en femte punkt till listan: förbättrad kommunikation. Ingen vill köpa en produkt som de inte förstår eller ser värdet i. Därför behöver många unga svenska företag bli bättre på att marknadsföra sina innovationer. Det som gör Silicon Valley så konkurrenskraftigt är inte bara dess innovationsförmåga och tillgång till riskvilligt kapital – där finns också visioner i överflöd.
Där många unga svenska företag bygger på en stark idé, framburen av kompetenta men kanske inte alltid så kommersiellt inriktade ingenjörer och programmerare kryllar Silicon Valley av både dessa, men även Elon Musk-typer med visioner om att förändra världen. Företagen lägger också stora resurser på att berätta om dessa visioner – och de gör det bra.
Vi saknar knappast förmågan att sälja visioner här hemma. Svensk kreativitet står sig stark, även ur ett internationellt perspektiv. Vi kommunikationsbyråer i Sverige skördar priser i olika kreativa tävlingar världen över – men gör det med kampanjer för storbolag som Ikea och Volvo. Vilket inte är så konstigt. Mindre bolag i uppstartsfasen har sällan resurser nog för att lägga på kommunikationsbyråer. Oftast saknas också viljan, vilket är synd.
Om vi skulle bli bättre på att kombinera innovationsförmågan och entreprenörsskapsandan som finns i Sverige med den kreativitet och förmåga att paketera och sälja idéer som den svenska kommunikationsbranschen besitter, skulle betydligt färre känna ett behov av att jämföra oss med Silicon Valley i framtiden.
För att det ska hända behöver vi i kommunikationsbranschen bli bättre på att ta fram samarbetsformer som attraherar företag med små budgetar men stora drömmar. Men också bevisa vårt värde i en bransch befolkad av en ny typ av kunder, grundade i en ny verklighet, där digitalt regerar, marknaden är global och kommunikation är ett begrepp i ständig förändring.