Nyhed

oktober 8, 2013

Krystallblått fra Sundvollen

 
Knut Arild Hareide erklærte foran TV-kameraene kort tid etter at «dette er ikke noe jeg kunne skrevet under på». Det tror jeg at han har rett i. Erklæringen er markert Høyre-styrt: private skal slippe mer til i helse og skole, butikker blir søndagsåpne og midlertidige ansettelser blir lettere. Landbrukspolitikken og bistandspolitikken blir lagt om, det blir færre kommuner, helseforetakene legges ned og det bygges mer veier. Mens dette er rett ut fra Høyres program, så vil nok noen hevde at dette er Høyrepolitikk som ikke kunne blitt gjennomført i en regjering uten Frp.
Ingen månelanding, men 8 store prosjekter
I motsetning til tidligere erklæringer er den ikke sektorisert, men er bygget opp rundt 8 prosjekter, såkalte «satsningsområder», som krever arbeid på tvers av departementer. Her følger regjeringen oppskriften fra vår egen Gunnar Mathisen, for å sikre at felles mål overgår det enkelte departements krig om ressurser.
For samferdselsaktører er lesningen oppløftende. Det skal etableres et infrastrukturfond på 100 mrd. kroner som bygges opp over inntil 5 år. Avkastningen øremerkes i statsbudsjettet til vei-, jernbane- og kollektivnettet. Det tyder på at det vil bli mer penger, fort.
Byggebransjen vant flere seire. Regjeringen varsler et kvantifisert klimamål for energieffektivisering, og lover skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet. Om erfaringene fra våre naboland holder mål kan vi forvente mindre svart arbeid og mer private investeringer.
Generelt er næringsliv, vekst og kunnskap høyest på agendaen i denne erklæringen. Regjeringen vil arbeide for at næringslivet skal få bedre rammebetingelser, et forutsigbart skattesystem, bedre infrastruktur, mulighet til å ansette kompetente medarbeidere og tilgang på kapital. De «harde» sakene fremheves over de «myke».
Et av områdene hvor erklæringen svikter er klima. Det er ikke et av de 8 store prosjektene, og tiltakene er uklare. På Twitter i går kveld lovet Nikolai Astrup at en stor klimasak ville komme. Det var en påkrevd avklaring, men som neppe vil berolige Venstre før vi ser det.
Foruten fagområdene er kursen klar. Skatten skal ned, BSU-grensen skal opp. Avgiftene skal ned, handelen skal opp. Pokerturneringer blir tillatt og boplikten forsvinner. Både folk flest og resten av oss vil merke at vi har fått ny regjering.
En erklæring uten flertall
Regjeringen presiserer at den vil samarbeide med frivillige organisasjoner og andre med gode innspill – en lyttende regjering. Det er en åpen invitasjon til medvirkning. Og det er ikke overraskende. En regjering som vil ha en klar kursendring, men er avhengig av et usikkert stortingsflertall for å få gjennom sine saker, trenger all den hjelpen den kan få.
Sondre Rasch, Geelmuyden Kiese