Nyhed
maj 29, 2016Mobil mobilisering
GK kastet seg på internettbølgen allerede i 1994. Jeg husker jeg tenkte at nettet ville demokratisere tilgangen på både informasjon og beslutningstakere. I frokostmøtet om «Digital lobby» som GK inviterer til i morgen, skal vi vise noen gode eksempler på at det faktisk fungerer slik. Vi har stinn brakke, men hvis du forter deg å melde deg på her, klarer vi å presse inn et par til.
I et demokrati ligger makten hos borgerne, ikke hos mektige enkeltmennesker. I GK tror vi på medvirkning og dialektikk, ikke påvirkning. Eksemplene vi gjennomgår i morgen viser at veien fra demokratiets vugge i den greske agora til dagens Twitter er kortere enn du tror. Begge er torv for meningsbrytning. Den digitale mediehverdagen er en døgnsyklus der statusoppdateringer kan ramme hardere enn overskrifter.
Og enda viktigere; Stadig flere viktige myndighetsbeslutninger tas gjennom forskrifter og vedtak i tilsyn og direktorater. Hvordan skal vi komme i dialog med byråkrater og teknokrater? Dette er en stor demokratisk utfordring. Vår erfaring viser at det kan være enklere å nå frem til disse maktmenneskene gjennom digitale medier enn i de papirbaserte og over eteren. I fjor brukte 88 prosent av oss internett, kun 44 prosent leste en papiravis. Gamle medier taper terreng, de nye er i ferd med å erobre kontinentene. 140 tegn kan ikke forandre verden, men de kan være nok til å adressere en sak. Terskelen for å delta er lavere enn før. Du må bare vite hvordan.
Massemønstringenes tid er ikke forbi. Hver eneste dag deltar folkemengder i debatten. Fra sofaen på hytta, ved barnevognen i pappaperm eller på jobben i stjålne stunder. Det har et navn, «slacktivism» – eller for å fornorske begrepet – «slapp-tivisme». En tydelig motsetning til «aktivismen» hvor mennesker samlet seg på torget og ropte slagord. En `liker’ på Facebook koster mindre enn en underskrift. Flere får plass bak en emneknagg enn under en parole. Slik signalering gjør også inntrykk på maktmenneskene.
Du må gjerne benytte sosiale medier til kattebilder og middagsoppdateringer. Med digital lobby kan du i tillegg adressere eliter du ellers ikke når. Selv i egalitære Skandinavia, hvor veien mellom folk og beslutningstakere er kort, gjør digitale medier det lettere å få politikere, byråkrater og teknokrater i tale. Ingen av dem kan lengre gjemme seg bak stengte dører i møte med virale orkaner. Da blir de svar skyldig.
GK har jobbet med å flytte makt i det digitale rom i mange år. I Danmark har GK utviklet og gjennomført mange heldigitale lobby-kampanjer i sosiale medier. Vi har gjort kompliserte politiske temaer forståelige, morsomme og delbare.
Demokratiet styrkes når opinionsledere og politikere fanger opp, lytter til og forstår nye argumenter. Resultatene av GKs kampanjer i Danmark kan i dag leses i uttalelser fra regjeringsmedlemmer, embetsverk og i den nye regjeringserklæringen.
Vi gleder oss til å fortelle mer i morgen.
Hold fast og hold ut!
Hans Geelmuyden