Nyhed
september 5, 2013Politikere som lobbyister
20 statsråder, 44 statssekretærer og 20 politiske rådgivere er på vei ut av regjeringskvartalet. Ingen helteglorie blekner så raskt som en tidligere statsråds. Livet uten sjåfør og riksløve blir tungt for mange, og de går raskt i glemmeboka. Noen inntar riktignok Stortinget, et gedigent antiklimaks om det er flertallsregjering, men de fleste søker nye utfordringer. Mange banker på hos kommunikasjonsbyråene. Da vi i vår spurte stortingsrepresentantene om de kunne tenke seg å begynne i kommunikasjonsbransjen, svarte hver tredje representant ja, mens en fjerdedel ikke visste. Både i det tidligere regjeringshoffet og blant utgående representanter på Stortinget er det mange som ønsker å bruke den politiske kompetansen som rådgiver eller lobbyist.
Og næringslivet trenger kunnskap om politiske prosesser. Mange vet ikke forskjellen på en ekspedisjonssjef og en resepsjonist, eller en stortingsmelding og en stortingsinnstilling. Det er skrikende kunnskapshull, som mange politikere kan fylle.
Men det holder ikke med nettverk som eneste kompetanse. De fleste kommunikasjonsbyråer driver lite med det amerikanerne kaller «hard lobbying» – direkte påvirkning. En bærekraftig innflytelsesstrategi krever et knippe av sofistikerte virkemidler, bygd på en utprøvd metode og struktur. Det er tale om medvirkning, mer enn påvirkning. I Norge er det ofte kontraproduktivt å sende avgåtte politikere i lobbykrigen.
I hvert fall politikere med feil farge. Ved et regjeringsskifte blir nettverket til de politikere som slutter, lite verdt. De har mye politisk kunnskap i bagasjen, men feil partibok. Dører som før var åpne, har plutselig fått en terskel det er lett å snuble i. Hvis man ikke da behersker andre fasetter av kommunikasjonsfaget, blir man kun et navn og et rykte.
Det samme gjelder for dem som snuser på en karriere hos interesseorganisasjonene, de virkelig harde lobbyistene. Hverdagen er ikke som den engang var. Generalistene er i ferd med å forsvinne til fordel for fagspesialistene. En god lobbyist må være faglig sterk, og kunne håndtere stadig mer intrikate og komplekse problemstillinger.
I EU snakkes det om denne fundamentale endringen for lobbyistene. Dansk Mandag Morgen publiserte nylig en artikkel som hevder at «den gamle lobbymodell» er død. Det er ikke lenger nok å ha et nettverk og en bransjerepresentasjon i Brussel. Med den siste utvidelsen av EU til 28 medlemsland og med Europarlamentets økende innflytelse, blir det tradisjonelle påvirkningsarbeidet overfor Kommisjonen ikke nok. Lenge var Brussel et åpent system, der Kommisjonen hele tiden jobbet tett med berørte partsinteresser. Nå er prosessene blitt mer lukket og mindre gjennomsiktig.
Mer enn noen gang gjelder det å være tidlig på banen, komme med forslag til løsninger, og med faglig tunge resonnementer. En kan ikke lenger sende en generalist, nå er det spesialister som gjelder.
Dette er jungellovens første bud; skal du påvirke må du sette premissene. Slik er «lobbyloven»; få deltar når det er mye å beslutte tidlig i beslutningsprosessen, mange deltar når det er lite å beslutte sent i prosessen. Skal du ha makt må du komme tidlig inn, og da må du komme med konkrete forslag til løsninger. Det nytter ikke med «politikerprat» – du må fremvise tung fagkunnskap for å vinne respekt hos dem som sitter på innsiden av prosessen. Du må helst forstå sakene, helst like godt som dem.
De beste politikerne har i tillegg til å kjenne de politiske irrganger, gode analytiske evner, som gjør dem attraktive for miljøer som søker å påvirke politikken utenfra. Men det er få som etter en lang periode i politikken, har holdt faget ved like, og dette sammen med feil partifarge, gjør at mange faller utenfor. Men en håndfull klarer omstillingen fra politikk til lobbyist. Særlig mindre profilerte statssekretærer, som er høyt utdannet, er interessante. De har evnen til å sette seg raskt inn i saker, og har en god prosess- og forhandlingsforståelse. Vi snakker om politikere som har vært ute i krigen i sin regjeringstid mens sjefen har holdt taler. Det er disse vi vil ha.
Gunnar Mathisen er seniorpartner i Geelmuyden Kiese og har 25 års fartstid fra departementene.