Nyhed

juni 29, 2015

SÅ LENGE SKUTA KAN GÅ!

I 1997 satte «Reform 97» punktum for skoleskipsordningen. Mellom 1997 og 2005 fikk Christian Radich bare svinge seg om sommeren. Om vinteren lå hun i opplag. I 2005 kom hun inn på Sjøforsvarets budsjetter, og har hvert år siden mottatt 10 millioner for blant annet å utdanne befalsskoleelever i marinen. Nå er det slutt. Et sjøforsvar som ikke har råd til å drifte fregattene sine, kan ikke lenger prioritere et gammelt skrog bygget i 1937. Stiftelsen Christian Radich er for tiden i dialog med myndighetene for å finne en ny løsning. Samtalene er ikke kommet langt. Hun går en uviss fremtid i møte.
Gjensynet sist lørdag var rørende. Jeg møtte en dame i fin forfatning. Det skinte av henne. Hun struttet av selvtillit og bød på seg selv. Vi fikk klatre i riggene hennes, og kjæle med messingen. Alt var pusset og blankpolert. Hun var ship-shape! I løpet av noen timer på fjorden fortalte gastene gjestene historier om sjømannskap og sjøfartshistorie. Jeg lærte den etymologiske opprinnelsen av å «ordne brasene», «poppen», og «bestikket».  Ikke visste jeg at «å drite på draget» er hentet fra mannskapets avtrede i baugen på skipet. I mangel på toalett, hang de i tau med hekken ut fra skutesiden.
I skumringstimen passerte vi Søndre Langåra på vei mot Oslo Havn. Jeg kom til å tenke på Erik Bye. Vi var hyttenaboer i femti år. Hva ville han ha gjort for Christian Radich? Jeg tenker han ville tatt på seg den gamle, møkkete kjeledressen, kapteinluen fra Redningsselskapet, og sunget «Så lenge skuta kan gå»;
Ja, hvem har sagt deg at du skal ha hørsel og syn
Og at livet skal holde hva det lover
Og hvem har sagt at det beste som står på menyen
Skal bli ditt til seilasen er over?
Og så ville han fortalt en historie om alt vi har og alt vi er. Om havlandet Norge med fisk og skip og kystkultur. For spørsmålet er ikke om vi trenger gamle seilskuter. Spørsmålet er om vi trenger historie.
Hold fast og hold ut!
Hans
 
Månedens tåkelur for klar tale i juni: Overlege Stian Westad
Alle kan gjøre feil, men når helsepersonell gjør feil kan konsekvensene bli store, noen ganger fatale. Det snakkes lite om det, men mange leger og helsearbeidere som begår fatale feil sliter med enorm skam og skyldfølelse. Flere sykehus har ingen systematisk oppfølging og gjennomgang av feil eller avvik. Overlege Stian Westad skapte mediestorm med sin bekjennelse i Magasinet denne måneden.
“Det var nærmest en total lammelse, det er et skrekkscenario. Dette er alle fødselslegers største mareritt, å oppleve at man med sine vurderinger har gjort at et barn dør. Det er selvfølgelig en stor katastrofe for familien som mistet barnet, men også for oss ansatte er dette det store marerittet”
Intervjuet for magasinet til NRK.no, 15 juni 2015
Kilde: http://www.nrk.no/magasin/_-min-feil-gjorde-at-barnet-dode-1.12399735
Det skal mot til å innrømme feil som har fått det verst tenkelige utfall. Samtidig gir det en bedre avslutning for pårørende. Når helsevesenet tier, står mange pårørende igjen og spør seg: Burde vi gjort noe annerledes? Spurt om noe, mast om noe? Vi ønsker at mange både i og utenfor helsevesenet får mot til å følge Stian Westads eksempel.
Månedens tåkeprat: Fremskrittspartiet – Kabinettspørsmål eller ikke kabinettspørsmål, det er spørsmålet
Nesten alle juni-nominasjonene for tåkeprat representerer FrP. Det ble en slitsom måned for partiet. Vil de sitte i regjering?  Er 500 flyktninger forskjellen mellom «OK» og «totalt uforsvarlig»? Skal vi innføre folkeavstemning etter sveitsisk mønster? Hva med russerne – armlengdes avstand, eller armkrok?
Best i hard konkurranse denne måneden er Per Sandbergs nytolkning av maktfordelingsprinsippet da han truet med at Frp kan “stille kabinettspørsmål” i Syria-saken. Partier stiller ikke kabinettspørsmål, det er det regjeringer som gjør. I utakt med partiledelsen måtte Sandberg snu.
Sandberg: Dersom mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig at dette kan ikke Frp være med å administrere, så er det et klart signal til regjeringen.
Programleder: Må dere da ut av regjering?
Sandberg: Ja, eller ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på det. Alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget.
NRK, 10.juni 2015
Kilde: http://www.nrk.no/norge/frp-truer-med-a-ga-ut-av-regjering-1.12402083m
Vi kan si mye om stortingsrepresentanter, men dumme er de ikke. Toppolitikeres tåketale har alltid en hensikt. Når Fremskrittspartiet må jenke seg for å sitte i regjering, er det godt å ha Per Sandberg til å roe ned urolige kjernevelgere som helst vil forbli i misnøyen, samtidig som han planter nye spirer til saker etter prinsippet «Kaster du nok dritt så blir noe sittende». Og jammen ble det ikke fremskritt for Fremskrittspartiet i DNs meningsmåling lørdag; 5% frem! Det er 0,1% bedre enn stortingsvalget.  Det får vi kalle lønn for strevet!
God sommer! Vi er tilbake 10/8.