Nyhed

august 4, 2015

Skor sosiale entreprenører seg på andres lidelse?

Norges største ressurs er kloke hoder som klarer å ha flere tanker i hodet samtidig. Derfor må det være greit å være både realist og idealist. Vi trenger flere som tar spranget og skaper levedyktige, sosiale forretningsmodeller. Derfor må det være greit å tjene penger på å gjøre godt. Alle gode ideer starter i det små og, som enhver entreprenør, trenger sosiale grundere et godt vekstgrunnlag.
 
Å komme sammen
I løpet av 40 år har Afrika mistet 50 prosent av de større pattedyrene. 40 prosent av det resterende dyrelivet er avhengig av ett område: Masai Mara-Serengeti i Kenya og Tanzania. Økosystemet tilsvarer kun 1 prosent av Afrikas landareal og uforstandig turisme, jordbruk, korrupsjon og klimaendringer har siden 1977 ført til at hele 2/3 av villdyrene i Kenya er forsvunnet.
Daglig kjemper 10 000 kenyanske Masaier for balansere et skjørt økosystem, en unik kulturarv og behov for arbeidsplasser. Sammen med norske Basecamp Explorer har Masai-befolkningen derfor etablert Naboisho-modellen, hvis navn betyr å komme sammen. En drøm om at villdyr, urbefolkningen og turister kan leve i harmoni har skapt et av verdens mest vellykkede naturreservat. Besøkende får eksklusiv nærhet til villdyr og lokalbefolkningen. Masaiene er medeiere med trygg inntekt, beholder eierskap til landet, og kan holde husdyr uten konflikt med villdyr. Og sist men ikke minst, villdyrene livsgrunnlag og et av verdens vakreste økosystemer holdes i live.
 
«Slappfisker» blir ressurser
Behovet for innovasjon er ikke forbeholdt Kenya. Til tross for et av verdens høyeste investeringsnivå så har kun 72 prosent av norske ungdommer fullført videregående skole to år etter normert tid. Statistikken er enda verre for yrkesfag, hvor kun 60 prosent fullfører. Gjennomsnittet i OECD er henholdsvis 87 og 79 prosent. Samtidig øker arbeidsledigheten i Norge, og halvparten av registrerte arbeidsledige er mellom 15-24 år.
Pøbelprosjektet hjelper unge som faller utenfor skole og arbeidsliv. Såkalte NAVere, slappfisker eller pøbler møter strenge krav og forventninger. Mestringskurs og praksisplass gjør ungdom på vei utfor skråplanet til en ressurs. 94 prosent av ungdommen fullfører arbeidslivskurset, og 78 prosent får etterpå jobb eller begynner å studere. Det enkle konseptet sparte staten for anslagsvis 190 millioner norske kroner i 2013, og i juni vant Pøbelprosjektet og Adecco en kontrakt på 148 millioner kroner med NAV i Møre og Romsdal.
 
Sminker ikke grisen
Sosialt entreprenørskap handler ikke om å donere litt penger eller lansere et CSR-program for å sanke karma-poeng og bygge omdømme. Sosialt entreprenørskap handler om å ha mot til å brette opp ermene og finne løsninger. For sosiale grundere er selve bunnlinjen å løse samfunnsproblemer.
Organisasjonen Ashoka har over 30 års erfaring med å utvikle sosiale entreprenører. De vet at selv de beste og mest fryktløse gründerne trenger støtte. Sammen med selskaper og privatpersoner tilbyr Ashoka derfor nettverk, stipend og strategisk støtte. Slik får de gode løsningene gjennomslag og kan skaper varig samfunnsendring. Derfor er vi i GK stolte av vårt samarbeid med Ashoka.