Nyhed

januar 10, 2016

Tåkeprat

Januar – Per Sandberg og Anders Magnus om Krekar
Selv om NRK i et intervju spør Per Sandberg (Frp) flere ganger, svarer han ikke på om han vet når Krekar kan sendes ut. Sandberg fastholder likevel at partiet vil ha ham ut raskt. Det såkalte «ping pong» intervjuet spredde seg raskt i sosiale medier, og ble en vits i de brede lag.
“Hva vet jeg? Vent og se. Det jeg prøver å si til NRK er at det har vært jobbet med forskjellige alternativer her. Både på kort og lang sikt.”
(NRK, 06.01.2015)
Februar – Helga Pedersen: Ny rekord
Står AP fast på at lengeværende asylbarn skal prioriteres for utsendelse? I dette fem minutter lange intervjuet får Helga Pedersen spørsmålet 24 ganger.
Vil dere fortsatt at det skal stå lengeværende barn, eller vil dere endre den formuleringen?
«Vi mener vi skal være tydelige overfor alle som ikke har opphold i Norge, på at man har en plikt til å returnere til hjemlandet …»
Ja, men kan du ikke også være tydelig på hvilken formulering dere står fast på i dag?
«Nei, vi har brukt begge typer formuleringer, og jeg vil ikke stå hardt på den ene eller den andre»
Betyr det at dere har skiftet politikk?
«Nei! Det betyr det ikke»
(NRK, 05.02.2015)
Mars – Bjørn Kjos: Eh, ja, nei, jeg forstår ikke spørsmålet?
Bjørn Kjos settes til veggs av forskeren Thomas Pikkety. Brått blir Kjos degradert fra å være en folkets mann til en kynisk kapitalist.
Klippet må nesten ses da full transkribering er den beste måten å se hvordan Kjos padler. Men illustrerende er sitatet som har kokt i sosiale medier:
“Jeg betaler ti ganger så mye skatt som jeg har i inntekt”
(NRK/VG, 16.03.2015)
April – Jonas Gahr Støre: Dalai Lama
Om Gahr Støre ville stått sterkere mot Kina, og møtt Dalai Lama under norgesbesøket i 2014, er helt umulig å få klarhet i. Klar tale fra DN møtes med klar tåkeprat fra Gahr Støre.
“Det er hypotetisk. Hvis jeg blir statsminister, skal jeg tenke gjennom det. Jeg vet at rundt slike spørsmål er det så mange spørsmål en regjering må ta stilling til og vurdere. Det er ikke noen automatikk i at man må gjøre det. Svaret kan være ja og svaret kan være nei.”
(Dagens Næringsliv, 15.04.2015)
Mai – Eirin Sund: Arbeiderpartiets planer for norsk jernbane
Både Linda Hofstad Helleland (H) og Aktuelts programleder Ole Torp prøver å få Eirin Sund (Ap) til å fortelle om Arbeiderpartiets planer for norsk jernbane, uten særlig hell.
“Arbeiderpartiet var med på en gedigen omorganisering av jernbanen for 20 år siden. Arbeiderpartiet skal være med på å gjøre den jobben […]. Vi kommer til å ville være med på å gjøre grep på organiseringen som er fornuftige grep men jeg kan ikke si hva de er før vi vet hva dere foreslår. Vi har mange ideer og de skal vi komme med når dere kommer til Stortinget med en sak [..] Vi skal bruke mye penger, vi skal være med å gjøre det rette grepene [… ]. Det kan være at vi skal se på å være med på å danne et direktorat, det kan være.”
(NRK Debatt, 11.05.2015)
Juni – Per Sandberg
Etter sårdeles dårlig håndverk ble hele FrP og særlig Per Sandberg nominert for:

  • Fremskrittspartiet: Totalt uansvarlig med 8000, helt ok med 7500 syriaflyktninger
    “Tallene som fremkommer i innspillet fra Frp og Høyre er en ren fremskriving til og med 2018 av nesten det samme antallet kvoteflyktninger som vi allerede har vedtatt å ta imot i 2015, men med en reduksjon på 120 per år. Dette var fra vår side å anse som et totalantall. Det er en naturlig konsekvens av at dersom man ville hente flere fra Syria så vil det ha som konsekvens at det ikke kan komme noen fra andre land. Dette ble også formidlet fra meg til Høyre”
    (NRK, 15.06.2015)
  • Fremskrittspartiet: Kabinettspørsmål
    “Sandberg: Dersom mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig at dette kan ikke Frp være med å administrere, så er det et klart signal til regjeringen. Programleder: Må dere da ut av regjering? Sandberg: Ja, eller ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på det. Alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget.”
    (NRK, 10.06.2015)
  • Fremskrittspartiet: Folkeavstemning skal styre landet
    “Poenget er å la det norske folk få si noe om dette. Hele kommunevalgkampen handler om dette, for uansett hva Stortinget vedtar, er det kommunene som skal bosette flyktningene» – Siv Jensen. «Du er direkte frekk. Du har selv vært statsråd, du har selv sittet i regjering, du bør vite hvordan systemet fungerer» – Per Sandberg svarer Trond Giske. «Ja, vi har en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Det stod ingenting i samarbeidsavtalen dette. Dermed kan det heller ikke være et brudd på samarbeidsavtalen å ønske seg folkeavstemning om dette. På samme måte som det ikke sto noe om dieselavgiften som Venstre og KrF fikk gjennomslag for i Stortinget. Er det da et brudd på samarbeidsavtalen?”
    (NRK, 10.06.2015), (DN, 11.06.2015),(NRK, 12.06.2015), (DN, 11.06.2015),(Dagbladet, 12.02.2014)

August – Odd Reidar Humlegård: Pistolen går av oftere pga. media!
Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener medias omfattende dekning av politiets bevæpning øker risikoen for vådeskudd..
“Den eksponeringen som har kommet frem i media om hvordan politiet bærer skudd i kammeret og hvordan formen på hylsteret er, er i hvert fall med på å øke faren for vådeskudd.”
(VG, 19.08.2015)
September – Rasmus Hansson: Vis meg dine venner så skal jeg si hvem du er.
I 33 av 36 lokalpolitiske avtaler har Miljøpartiet de Grønne valgt venstresiden. Rasmus Hansson mener det ikke sier noe om MDGs plassering i det politiske landskapet.
“Vi har fått mest gjennomslag hos venstresiden, men det gjør oss ikke til et venstreparti. Å plassere oss i blokk ved å telle hvem vi samarbeider med er en ganske primitiv politisk analyse”
(Adressa, 27.09.2015)
Oktober – Deloitte: Konsulentpraten når stadig nye høyder
Selv om Deloitte har fylt en hel rapport med ord om NTNUs fusjon, er det ikke lett å skjønne hvor de vil hen.
“Det viktigste argumentet for rask håndtering er at endringer er enklere å få til i forbindelse med selve fusjonen og integrasjonsprosessen, da organisering og rutiner uansett er i endring. Å hente ut stordriftsfordeler i ettertid er også mulig, men på det tidspunktet må man påregne mer endringstretthet og mer motvilje. Arbeidet blir liggende i to år og en må legge kortene på nytt i to runder, der en først sikrer «sikker drift», for så å måtte ta en ny runde for å trekke ut gevinstene.”
(Rapport av Deloitte, 12.10.2015)
November – Ole Christian Apeland: Årets cover-låt
Dersom lånte, resirkulerte eller stjålne ideer vinner bransjepriser er det et sunnhetstegn!
“Flere av årets beste kommunikasjonskampanjer er basert på ideer stjålet fra andre land. Det skal vi være stolte av.”
(Dagens Næringsliv, 09.11.2015)
 
Desember – Aftenposten i tåka
Tåkeprisen for desember går til Aftenpostens sjefsredaktør Espen Egil Hansen.
Etter at Aftenposten kåret Mohsan Raja som Årets Osloborger, har det stormet rundt tildelingen. Han fikk prisen for sin dugnadsinnsats for flyktninger på Tøyen, men Aftenposten glemte å sjekke hans bakgrunn og hans aktivitet på sosiale medier. Raja er tidligere straffedømt, og på Facebook har han bl.a. sammenlignet homofile med drapsmenn. Alle vi som leser Aftenposten spør oss om redaksjonen researcher andre saker like dårlig som de researchet nominasjonen av «Årets Osloborger». Sjefredaktør Espen Egil Hansens fossroing kvalifiserer for deltagelse i de olympiske leker. Når Aftenposten-redaktøren skal forklare hvorfor Raja likevel fikk prisen, fraskriver han seg ansvar og sier:
«Han fikk flest stemmer og derfor er han kåret til Årets Osloborger. Ferdig snakka.» Bortforklaringene er makeløse. Makan, som Elisabeth Grieg ville sagt. Ingen vellykket Oslopris fra Aftenposten, men en sjelden god tåkepratpris til sjefsredaktøren.
Gå til Tåkelurnominasjoner