Nyhed
januar 14, 2014Tre måter å dramatisere en forretningsstrategi
Det er ikke flaut å innrømme at man har hatt denne samtalen med seg selv nå i starten av året. Er du leder med strategiansvar, uansett på hvilket nivå i hierarkiet – internasjonalt, nasjonalt, divisjonsnivå eller annet – vet du sannsynligvis at sannhetens øyeblikk ikke kommer i utviklingen av en strategi, men i selve implementeringen. Opp mot 70 % av alle strategier feiler i implementeringsfasen, blir puttet i en skuff og beleilig glemt. Det betyr også at svært mange nyttårspositive ledere som går inn i 2014 med store planer, ganske raskt vil få et brutalt møte med realitetene.
Det er mange grunner til at man ikke klarer å gjennomføre en strategi – og jo lengre man kommer opp i hierarkiet, jo vanskeligere er det. Men en av de viktigste suksessfaktorene vil alltid være å få organisasjonen, dine ansatte, til virkelig å tro på retningen som er gitt. De må forstå og de må bli motivert av kursen du og resten av ledergruppen har stukket ut for årene framover. Det slutter aldri å overraske meg hvordan økonomiutdannede toppleder tror folkene deres blir motivert av å ”øke marginene” eller ”knuse konkurrentene på kostnadsprosent”. Dette er selvsagt viktig for å lykkes, men vis meg den ansatte – uavhengig av nivå – som spretter opp om morningen og gleder seg til å gå på jobb for å kutte kostnadene enda et hakk. Som toppleder må du være bedre enn det! Og her kommer kommunikasjonselementene inn.
De beste, slik jeg ser det, er gode til å dramatisere sin forretningsstrategi og dermed engasjere hele organisasjonen for en felles sak. De er gode til å vise at man ikke lemper stein, men bygger katedral. Avhengig av tidsperspektiv på dine prioriterte endringsmål, her er tre retninger å gå:
- Kampanje (1-3 år). Har hovedelementene i strategien en kort tidshorisont – for eksempel å vinne et valg, etablere seg i et nytt salgsdistrikt eller vinne Eliteserien for 2014 – bør du tenke konseptualisering som et reklamebyrå. Hvis ønsket endring inntreffer i løpet av 1-2 år, kan du med fordel hente inspirasjon fra kampanjeutvikling. Se for eksempel på Jim Harbaugh, trener for fotballaget 49ers i den amerikanske fotballligaen NFL. Laget fra San Francisco har vunnet SuperBowl fem ganger, men det er 20 år siden sist! Hovedendringen han vil gjennomføre er derfor å vinne for sjette gang, dramatisert som ”TheQuestForSix”. Fra å starte som en intern motivasjonskampanje, er dette nå et begrep som involverer hele fotballmiljøet i byen. Se for eksempel #questforsix i alle sosiale medier og her: http://www.49ers.com/fans-only/quest-for-six.html for hvordan dette tas ut i praksis.
- Strategy Statement (3-5 år). De aller fleste virksomheter har strategier som varer i 3-5 år, og da er tidshorisonten for lang til å holde motivasjonen oppe med en kampanje. Da må man i stedet bruke styrken i en god forenkling. Hovedutfordringen blir å utvikle et såkalt ”strategy statement” – det vil si å oppsummere din avanserte krigsplan i 5 korte setninger. Hva er endringsmålet, hvor skal endringen skje og hvordan skal det gjennomføres? Jeg lover, å oppsummer dette på fem linjer er svært disiplinerende. Og vanskelig. Men effekten er slående. Selve dramatiseringen og historiefortellingen kommer først i hvordan den ferdige fomuleringen presenteres internt, her kan kreativiteten få fritt spillerom. Vil du lære mer eller lese konkrete eksempler på bruk, sjekk ut denne artikkelen fra Harvard Business Review – http://hbr.org/2008/04/can-you-say-what-your-strategy-is/ar/1
- Visjon (5-10 år). Har du en virkelig langsiktig plan med virksomheten – typisk hvis du driver en gründervirksomhet hvor fremtiden er uklar, eller står foran en større restrukturering fordi spillereglene i bransjen er dramatisk endret – er det smart å legge energien i en god visjon. Du kan selvsagt ha en visjon for virksomheten selv om du er i det kortsiktige hjørnet, den vil bare ikke være hovedelementet i hvordan strategien kommuniseres. En god visjon er fokusert, retningsgivende og tegner et konkret bilde av en tenkt fremtid. Nærings- og organisasjonslivet renner dessverre over av dårlig visjoner av typen ”bli best” eller ”bli mest lønnsom”. Heldigvis kan man gå til historien for å finne inspirasjon. Personlig synes jeg Honda fra 70-tallet er bra (”Yamaha wo tsubusu! – Vi skal knuse Yamaha”), Stanford University fra 40 tallet (”Be the Harvard of the West”) og Boeing fra 50-tallet (”We will bring the world into the jet age”). Her finner vi felles retning og inspirasjon for en større sak enn å sikre toppledelsens resultatbonus.
Hvilken av disse tre taktikkene du velger avhenger av konkurransesituasjon og tidshorisont – men jeg vil anbefale sterkt at du i starten av 2014 inviterer din kommunikasjonssjef til en kaffe for å diskutere hva han kan hjelpe deg med i så henseende. I vår bransjen insisterer vi på at god kommunikasjon er verdiskapende. Sjeldent er det mer sant enn når man setter skikkelig fart på implementering av en strategi, og får en hel organsiasjon til å trekke i samme retning. Godt nytt år!
For mer informasjon om GKs arbeid på dette området, kontakt seniorrådgiver Sindre Darre på sindre.darre@gknordic.com eller +47 938 25 269