Nyhed

juli 6, 2016

Betting og Brexit – Når spillselskaper inntar finansmarkedene

Sist fredag gikk verdens finansmarkeder gjennom et jordskjelv. Verdier for over to tusen milliarder dollar forsvant over natten. Tapene overgikk selv fallet til Lehman Brothers i 2008. Hvorfor var sjokket så stort når investorene hele tiden har visst at Brexit var en mulighet? Svaret er enkelt: De trodde ikke det kom til å skje.

Brexit er big business

Finansmarkedene så på oddsen til spillselskapene, men forstod ikke hva de så. Brexit har vært big business hos nettbaserte spillselskaper. Hos Ladbrokes.com kunne du spille på utfallet av EU-avstemmingen. De gav spillere 4 ganger beløpet for å spille på Leave. Disse indikasjonene på lav sannsynlighet fikk investorer med seg, og styrket forventningene om at Storbritannia ville forbli i EU.
Finansmarkedet viet imidlertid lite oppmerksomhet til hvor store summer som ble satt på Leave, såkalt spillposisjon. De største posisjonene var på Remain-siden. På grunn av spillselskapenes algoritmer påvirket dette oddsen betraktelig, og gjorde Remain til favoritt. Flere spillere spilte på Leave-siden, men deres posisjoner var mindre og flyttet dermed ikke oddsen like mye. Det er EU-debatten i Storbritannia i et nøtteskall: Storkapitalen stemmer Remain, mens de mange små stemmer Brexit. Da stemmelokalene stengte, sto Remain med 90 prosent sannsynlighet på Ladbrokes.

Markedet stolte på oddsen

Indikatorer for usikkerhet i finansmarkedene viste ingen tegn til at Leave-siden skulle vinne. VIX-indeksen, også kalt «fryktindeksen» på folkemunne, er et mål på usikkerheten i aksjemarkedene. Høy VIX betyr store svingninger på børsen, høy usikkerhet og høy risiko. Lav VIX betyr at prisene er stabile og forutsigbare. Bildet under viser VIX-indeksen før Brexit-avstemningen. Overraskende nok var den relativt lav. Dette tyder på at investorer hadde tillitt til spillselskapene sine sannsynligheter. Storbritannia skulle forbli i EU.

 
Morgenen etter var Brexit et faktum, og Londonbørsen falt med 8,7 prosent. VIX-indeksen hoppet til det høyeste nivået på fire måneder. Markedet var i sjokk. Brexit skulle jo ikke skje. Ladbrokes rykket ut med et blogginnlegg hvor de forklarte at deres formål først og fremst var å tjene penger, ikke sette «korrekte» sannsynligheter. Én spiller med 10 000 pund flytter oddsen like mye som 10 000 spillere med 1 pund. Slik er det i gamblingens verden, ikke i stemmelokalene.

Finansielle sjokk er ofte kortvarige

Brexit-sjokket var, som sjokk flest, kortvarig. Etter tre dager hadde aksjemarkedet hentet seg inn igjen. Den beste børsdagen i Storbritannia på nesten fem år fikk til og med indeksen FTSE 100 til det høyeste nivået på to måneder. En slik innhenting er på ingen måte unik. Den amerikanske børsindeksen S&P 500 bruker vanligvis bare 14 dager på å hente seg inn etter finansielle sjokk. Etter tsunamien i Japan tok det seks dager. Etter «flash crashet» i 2010 tok det fire dager. Markedet tåler mer enn vi tror.
Spørsmålet er når det neste sjokket kommer. I Geelmuyden Kieses Brexit-rapport viser vi til at Storbritannia først må finne ut hvordan de skal tilknyttes EUs indre marked.  Deretter kan de henvise til artikkel 50 og starte forhandlingene. Denne prosessen kan ta flere år, og underveis kan det gjøre markedet mer usikkert.
Psykologi spiller en større rolle i aksjemarkedet når det er stor usikkerhet. Investorer er avhengige av sikre og faste rammevilkår. Står vi overfor et nytt sjokk i oktober etter David Cameron sin avgang? Hva med etter presidentvalget i USA? Vanskelig å si, men akkurat nå gir Ladbrokes 2.75 i odds på seier til Donald Trump.