Nyhed

maj 19, 2016

Brusselbrevet uke 19

Markedsstatus for Kina, gult kort til utstasjoneringsdirektivet, konsekvensanalyse av skifergass, merking av fisk, 17.mai-feiring i Brussel, Paal Frisvolds anmeldelse av bok om EUs fem fedre, Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her. 


Markedsstatus for Kina
Under en debatt i Europaparlamentet på mandag, advarte de fleste parlamentarikerne mot å godkjenne Kina som en markedsøkonomi og på torsdag påkalte parlamentarikerne et fortsatt strengt rammeverk for Kinas eksport til Europa. Landets status i WTO må avgjøres før den nåværende avtalen mellom WTO og Kina utløper i desember. I dag er det enkelt for europeiske aktører å innføre antidumpingtiltak mot kinesiske produkter. Kina har lagt press på EU og sier at de ikke vil akseptere en ”feiltolkning” eller utsettelse av avtalen. Velger EU å anerkjenne Kina som en markedsøkonomi, kan det få drastiske konsekvenser for europeisk industris konkurransedyktighet.

Gult kort til utstasjoneringsdirektivet
Elleve nasjonalforsamlinger i EU, deriblant Danmark, har motsatt seg Kommisjonens forslag til revidert utstasjoneringsdirektiv. Kommisjon ønsket at utsendte arbeidere skal få lik lønn og like vilkår som lokale arbeidstakere i lik jobb. Ifølge EUs Lisboa-traktat kan Kommisjonens lovforslag bli stoppet ved at en tredjedel av nasjonalforsamlingene danner en felles opposisjon som gir et ”gult kort”. Dette er et ledd i å styrke nasjonalforsamlingenes innflytelse i EU. Med unntak av Danmark, er det kun sør- og østeuropeiske land, kjent for rimelig arbeidskraft, som står bak initiativet. 

Manglende konsekvensutredning for skifergass i Polen
Kommisjonen har tatt Polen til EU-domstolen for å ikke ha utredet miljøkonsekvensanalyse for utvinning av skifergass. Avgjørelsen kan sette en viktig presedens i EU mot såkalt ”fracking”. Polen og Storbritannia er to av medlemslandene som har hatt et håp om at metoden vil kunne brukes i fremtiden, mens flere land allerede har forbudt “fracking” for utvinning av skifergass.

Merking av fisk
Europaparlamentet vedtok i dag en resolusjon som ber Kommisjonen om å legge frem forslag til et sporingssystem for fiskeriprodukter i restauranter. FoodDrinkEurope er bekymret for at en slik merkeordning vil bli en stor byrde for små og mellomstore bedrifter. En slik merking vil gjelde for Norge via EØS-avtalen. 

Et digitalt felles indre marked
Kommisjonen har annonsert sin fremdriftsplan for handel med digitale varer og tjenester i EU. Det er ventet at Kommisjonen vil lansere totalt syv nye forslag i en melding den 25. mai. For mer informasjon kontakt espen.berg-larsen@gknordic.com.

En aften med Ingrid Schulerud
Geelmuyden Kiese Brussel hadde gleden av å organisere en aften med Norges ambassadør til Belgia, Ingrid Schulerud. Hun omtalte ambassadørjobben som ”verdens morsomste jobb” og sa hun har brukt mye tid på dialogen med belgiske myndigheter om sikkerhet og beredskap. Se bilder på Facebook.

Nyheter fra ESA

Havnetilgang i Sandefjord
ESA har avsluttet en sak mot Norge som ble reist på bakgrunn av en klage fra Fjord Line om havnetilgang i Sandefjord havn. Avslutningen kommer som følge av et forlik mellom partene og konkurrenten Color Line.

Regionale flyruter
I en sak der klageren mente at kravene i anbudsrutene for visse regionale flyruter favoriserte Widerøe, har ESA funnet at det ikke har vært noe brudd på EØS-avtalens regelverk. Selv om ESA var enig i at Widerøe favoriseres, var kravene nødvendige av sikkerhetsmessige årsaker og kan derfor ikke bli sett på som et brudd på EØS-avtalens når det kommer til offentlige anskaffelser.

Ukens spis:
Leter du etter noe elegant, romantisk og raffinert – ta turen til Brasserie Villa Lorraine i Avenue Louise, et steinkast unna Bois de la Cambre. Den gamle Michelin-premierte gastronomibastionen i Uccle har fått et nytt brasseri i lokalene eid av den eksklusive skredderen Degand like rundt hjørnet. Prisnivået er nok litt over gjennomsnittet for Brussel, men brasseriet har en rik, velsmakende og variert meny. Et forførende sted.

 
 

Ukens ikke-spis:

Rouge Tomate har mistet både sjarmen og kvaliteten den hadde da den ble lansert for over et tiår siden. Stiller med store flotte lokaler og spennende kunst, men det blir for kaldt og upersonlig. Nydelig hage veier noe opp, men meny og vin er dyrt for Brussel, og rettene mangler karakter.  


Vil du abonnere på Brusselbrevet?