Nyhed

maj 26, 2016

Brusselbrevet uke 21

Ukens tema er digitalisering med nyheter og kommentar om EUs nye lovforslag for det digitale indre marked, Møte i EØS-rådet, Rapport fra TTIPs 13. forhandlingsrunde. Ukens restauranttips. Meld deg på Brusselbrevet her. 


Mot økt digital handel i Europa
Europakommisjonen presenterte onsdag nye lovforslag for det digitale indre markedet. Europaparlamentet sier at forslagene er et steg i riktig retning for å legge til rette for økt digital handel i Europa. I dag kan kunder som bestiller varer fra andre europeiske land risikere å betale fem ganger så mye for leveransen uten at operatøren oppgir en klar grunn. Flere nettbutikker benytter geoblokking, hvor kunder loses inn på nasjonale sider med begrenset produktutvalg. Europakommisjonen ønsker å redusere slik diskriminering av utenlandske kunder.

Strømmetjenester og reklame
Kommisjonen vil fremme europeisk TV-innhold til strømmingstjenester ved å oppdatere direktivet for audiovisuelle medietjenester. Dette kan bety at Netflix og Amazon Prime vil måtte inneholde minst 20 prosent europeiske TV-programmer. Kringkastere skal kunne distribuere reklametiden friere i løpet av dagen, istedenfor å måtte forholde seg til de eksisterende reglene med maks 12 minutters reklame per time.

Krever mål om 40% energieffektivisering
Europaparlamentets industri- og energikomité ble tirsdag enige om å oppfordre Kommisjonen til å øke målet for energieffektivisering til 40% innen 2030. De mener dagens mål om å bruke 27% mindre energi innen 2030 er altfor lite ambisiøst. Kommisjonen ventes å legge frem et forslag til nytt direktiv om energieffektivitet etter sommeren. 

TTIP
Kommisjonen la denne uken ut en rapport om den 13. forhandlingsrunden mellom USA og EU. Forhandlingsrunden fant sted i slutten av april. Ifølge rapporten vil det komme nye forslag rundt samarbeidet om reguleringer før den neste forhandlingsrunden i juli. Partene er blant annet uenige om tjenester, offentlige anskaffelser og kryptering. Handel med sensitive landbruksprodukter ble ikke diskutert.

EØS-bunken vokser
Under onsdagens møte i EØS-rådet møtte europaminister Elisabeth Aspaker utenriksministre fra Island, Liechtenstein og Nederland. Konklusjonene fra møtet viser at EU-siden var uvanlig skarp i kritikken av manglende norsk innføring av viktige EU-direktiver. Antall direktiver som venter på behandling i Stortinget har økt med over 60 prosent over de siste seks månedene.

Norges tilknytning til ACER
Norge og EU har blitt enige om hovedlinjene for Norges tilknytninger til energibyrået ACER. Kilder i EEAS kan bekrefte at Norge har gått med på EUs krav om å benytte samme modell som for Norges deltakelse i finansmarkedsbyråene. ESA vil dermed få myndighet til å håndheve ACERs beslutninger overfor Norge.
Landbruk
Samtidig som forhandlingene om artikkel 19 om økt handel med landbruksprodukter går sin gang, har forhandlingene om geografiske indikasjoner for matprodukter brutt sammen. Ellers ble partene ble enige om å gjenoppta forhandlinger om økt handel i EØS-avtalens protokoll 3 om bearbeidede landbruksprodukter.

ESA åpner sak mot norske taxiregler
ESA mener reglene som hindrer aktører å etablere taxitjenester i Norge er for strenge. ESA peker på at kravet om å være tilknyttet en drosjesentral er et hinder for etablering. Verken konkurransesituasjonen til drosjesentraler eller drosjesjåførers inntekter er legitime grunner til å begrense konkurranse. Imidlertid kan opprettholdelse av taxitilbudet i grisgrendte strøk være det. Enhver begrensning må uansett ikke være mer inngripende enn det som skal til for å oppnå slike legitime hensyn. Saken kan gå videre til EFTA-domstolen.

Grønt lys for 660 millioner kroner i statsstøtte til industrien
ESA godkjenner opptil 280 millioner kroner i statsstøtte gjennom Enova til Alcoa for å prøve ut nullutslippsteknologi i aluminiumsproduksjon, og opptil 380 millioner kroner til Glencore Nikkelverk i Kristiansand for å prøve ut ny teknologi for å produsere kobber.    

Frokostmøte om energieffektivisering
I morgen inviterer Geelmuyden Kiese til frokostmøte i Oslo for å diskutere hvordan byggesektoren kan bidra til å redusere norske klimagassutslipp. Åpningsinnlegget holdes av Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Ordstyrer for panelsamtalen er Paal Frisvold, daglig leder av GK Brussel. Meld deg på frokostmøtet her.

  • 30. mai-1. juni: Europaparlamentet holder komité- og gruppemøter.
  • 30. mai-3. juni: Green Week 2016  går av stabelen med fokus på ”investeringer i en grønnere fremtid”. Følg diskusjonen på Twitter med hashtaggen #investEU.
  • 30. mai: Kommisjonen organiserer en konferanse i Brussel om europeiske skoger hvor vedproduksjon, økosystem og bærekraft vil bli diskutert. Du kan registrere deg til konferansen her
  • 31. mai: Kommisjonen holder et seminar i Madrid for å informere om finansmuligheter innenfor landbruk. Seminaret vil følges opp i Roma om to uker.
  • 31. mai: Den europeiske investeringsbanken samler interessenter til et seminar om finansgarantier i London.
  • 1. juni: Kommisjonen holder en todagerskonferanse i Brussel om regional vekst gjennom entreprenørskap og innovasjon.
  • 5. juni: Norge spiller landskamp mot Belgia i Brussel. Ordinære billetter kan kjøpes her. Billetter til den norske tribunen kan kjøpes her.



Ett steg nærmere EUs digitale marked

Den digitale økonomien kommer for fullt. Hovedutfordringen i Europa er en fragmentert tilnærming og et stort spenn av forskjellige reguleringer som setter kjepper i hjula for innovasjon og verdiskaping.

 Politiske festtaler inneholder lovord om innovasjon, men når ny teknologi blir tilgjengelig motarbeides den ofte av etablerte aktører. Dette har vi sett gjentatte ganger i Europa det siste året. I flere europeiske byer er det lov å leie ut et ekstra rom, mens AirBnB er strengt forbudt. I likhet er Uber enten ulovlig eller blitt sabotert av den etablerte næringen i flere land.

Les Paal Frisvolds kommentar her.   

Ukens spis

Balls and Glory byr på et innblikk i matvanene til flamske hipstere. Restauranten ligger i et up-and-coming område av byen, i nyoppussede moderne art-deco lokaler. Husets spesialitet er flamske kjøttboller med flytende kjerne. Øl er foretrukket tilbehør, om du ikke prøver deg på deres egne glorious Gin-Tonic. 

 

Ukens ikke-spis

Osteria Agricola Toscana har en autentisk sjarm som lett kan lokke Toscana-entusiaster inn. Mindre sjarmerende er det at betjeningen overser bordet og virker likegyldig til både mat og vin. Porsjonene er små, overprisede og smaker overraskende lite.


Vil du abonnere på Brusselbrevet?