Nyhed

maj 26, 2016

Ett steg nærmere EUs digitale marked

Den digitale økonomien kommer for fullt. Hovedutfordringen i Europa er en fragmentert tilnærming og et stort spenn av forskjellige reguleringer som setter kjepper i hjula for innovasjon og verdiskaping. 

Politiske festtaler inneholder lovord om innovasjon, men når ny teknologi blir tilgjengelig motarbeides den ofte av etablerte aktører. Dette har vi sett gjentatte ganger i Europa det siste året. I flere europeiske byer er det lov å leie ut et ekstra rom, mens AirBnB er strengt forbudt. I likhet er Uber enten ulovlig eller blitt sabotert av den etablerte næringen i flere land. 

Skal vi være i stand til å konkurrere med USA og Kina på det globale markedet, trenger Europa en felles tilnærming til digitalisering og delingsøkonomi. Det må skapes rom for innovasjon og stordriftsfordeler som samtidig respekter sosiale rettigheter og hensynet til rettferdig skattlegging.

Mye skjer allerede
I fjor lanserte Kommisjonen planen om et ”digitalt indre marked”. I april kom forslag for å digitalisere offentlig sektor, og en plan for å bruke 50 milliarder euro på å digitalisere industrien. I går kom en lovforslagspakke med en rekke tiltak for å fremme e-handel over landegrenser. EU-samarbeidet vil hindre geoblokking på nett og gjøre pakkeleveringer billigere. Kommisjonen foreslår også nye regler for audiovisuelle tjenester for  å fremme europeisk film. Felles forståelse om å beskytte barn på nett og bekjempelse av hatprat er også en del av fremtidens digitale marked.

Neste uke presenterer Kommisjonen en veiledning for hvordan EUs lovgivning skal anvendes på delingsøkonomien. I løpet av året kommerforslag for å forenkle momsregimet i EU for å legge bedre til rette for netthandel. Brusselbrevet vil gi deg detaljene.
Norge har mye å gi og ta
Norge kan vise til gode eksempler på hvordan skattesystemet legger til rette for delingsøkonomien, og har mye å bidra med i EUs arbeid med digitalisering av økonomien. Når vi vet hvilken rolle EU-samarbeidet vil spille på dette området, er det være mye å vinne på å få frem gode løsninger. Men det må skje nå. Europa er ett steg nærmere en digital fremtid, og vi har alt å vinne på å delta.

 

Paal Frisvold

Daglig leder GK Brussel