Nyhed

juli 7, 2016

Brusselbrevet uke 27

Ukens Brexit, Snøhvit-rabatt for norsk vindkraft, Intervju med Lars Erik Nordgaard om handelsavtalen mellom EU og Canada, Ukens restauranttips.

Med dette tar Brusselbrevet sommerferie til vi starter opp igjen i august. Men se opp for spesialutgave når Kommisjonen legger frem forslag til klimamål for transport, bygg, avfall og landbruk.

EU-Canada
Denne uken fant det sted en dragkamp mellom Kommisjonen og EUs medlemsland om hvordan EUs handelsavtale med Canada skal godkjennes av EUs medlemsland. Les intervju med Lars Erik Nordgaard under.

Energidrikker
Europaparlamentet har lagt ned veto mot Europakommisjonens planer om å tillate markedsføring av koffeinholdige energidrikker som konsentrasjonsøkende.
EUs globale strategi
Forrige tirsdag la EUs utenrikssjef Federica Mogherini frem EUs globale strategi. Strategien er ”overraskende visjonær, og fremmer forslag om felles forsvar, økte felles investeringer i forsvarsmateriell og bedre beslutningsstrukturer i felles operasjoner. EUs nye sikkerhetspolitiske samarbeid skal gjøre unionen i stand til å handle selvstendig”, skriver GK Brussels Espen Berg-Larsen i en analyse for Den norske Atlanterhavskomité.


Ukens Brexit

Britiske, konservative Ian Duncans søknad om avskjed ble avslått av Europaparlamentet. Duncan fortsetter derfor som saksordfører for EUs direktiv om kvotehandel.
Etter Jonathan Hills avgang, ønsker David Cameron å oppnevne en ny kommisær, Julian King, Storbritannias ambassadør til Frankrike. Forslaget møter motstand i Europaparlamentet.

Snøhvit-rabatt for norsk vindkraft
ESA har godkjent nye avskrivningsregler for vindkraft for å fremme produksjon av fornybar energi.

Møte i EØS-komitéen
På fredag vil et femtitalls rettsakter med blant annet nye tekniske krav til landbruksmaskiner og medisinsk utsyr tas inn i EØS-avtalen og norsk lov. Det spekuleres i om britene vil sende en observatør til møtet for å se hvordan EØS-avtalen fungerer i praksis.

12-13. juni: Det 18. bilaterale toppmøtet mellom Kina og EU holdes i Beijing. Politiske og økonomiske forbindelser samt globale og regionale spørsmål står på agendaen.
Europaparlamentet holder komitémøter i Brussel.
EUs strategi for LNG og lagring av gass diskuteres i både miljø-, transport- og energikomitéen.

  • 11-12. juli: Fiskerikomitéen har mattrygghet og fiskeriinspeksjon på agendaen. Drøfter blant annet om det europeiske fiskeritilsynsorganet EFCA skal få styrket myndighet.
  • 11-12. juli: Transportkomitéen diskuterer sikkerhet for sivil luftfart.
  • 11-12. juli: Komitéen for industri og energi diskuterer EUs strategi for LNG og lagring av gass, EUs strategi for oppvarming og kjøling av bygg, kostnadseffektive utslippsreduksjoner og lavkarboninvesteringer, samt tiltak for å ivareta forsyningssikkerhet for gass.

EU-Canada: Kinkig for norsk sjømat?

Brusselbrevet har intervjuet Lars Erik Nordgaard, Nærings- og fiskeriråd ved Den norske delagasjonen i Brussel om handelsavtalen mellom EU og Canada (også kalt CETA, Comprehensive Economic and Trade Agreement).

Brusselbrevet: Hva er nytt med CETA og hvorfor er avtalen viktig?
Nordgaard: CETA-avtalen er mer omfattende enn andre handelsavtaler. Blant annet dekker den gjensidig adgang til offentlige anskaffelser på viktige områder som transport og infrastruktur. Avtalen inneholder beskyttelse av geografiske indikasjoner for landbruksvarer – ingen produsenter i Canada kan markedsføre en skinke som parmaskinke eller ost som fetaost. Innenfor tjenesteområdet er avtalen svært tidsaktuell på grunn av Brexit. Innen bank- og finanssektoren gir avtalen bedre markedstilgang og inneholder noen felles regulative standarder, men den gir ikke likebehandling mellom banker fra Canada og EU. Avtalen dekker også regelutvikling for å unngå tekniske handelshindre – eksempelvis for helse-, miljø- og sikkerhetssektoren. Sist, men ikke minst, finner vi en ny modell for voldgiftsavtaler mellom investorer og stater.
Brusselbrevet: Hva med Norge og CETA? Vil avtalen kunne få betydning for norsk næringsliv?
Nordgaard: Norge har en tradisjonell handelsavtale med Canada via EFTA som omfatter varer. CETA-avtalen gir Canada bedre handelsvilkår med EU på områder hvor Norge har offensive næringsinteresser, som sjømat, shipping og energi. Som storprodusent av sjømat vil canadisk sjømatnæring få bedre markedsadgang enn vi har. Slik sett er CETA kanskje viktigere for norsk næringsliv enn TTIP-avtalen mellom EU og USA vil kunne bli.
Brusselbrevet: Når vil avtalen iverksettes?
Nordgaard: Etter at avtalen ratifiseres i EUs ministerråd og i Europaparlamentet har Kommisjonen sagt den vil tre i kraft midlertidig. EUs medlemsland ønsker å behandle avtalen i nasjonale lovforsamlinger, særlig for å godkjenne områder i avtalen hvor EU ikke tidligere har hatt kompetanse. Dette kan sette avtalen i fare og viser britene hvor risikabelt og krevende en omfattende handelsavtale med EU er i dag.

Ukens spis: 

Meet Meat er en avslappet restaurant like nedenfor Berlaymont. Her får du velge mellom fem ulike størrelser på biffen. Selv salaten har mest kjøtt. Blant tilbehøret anbefales spinatstuing og gratinert mais. Vinlisten gir gode tips til den som ikke er vinekspert fra før. Perfekt for business and pleasure.


Ukens ikke-spis: 

Leter du etter raffinert italiensk kjøkken i Schuman-området? Ikke la deg lokke til Osteria Pane e Vino. Serveringen er kanskje italiensk, men det er verken lasagnen (skinke i stedet for kjøttdeig) eller tiramisuen (krem i stedet for mascarpone og uten Amaretto). Og kaffen burde forbys ved lov.