Nyhed

april 2, 2013

FORBRYTERE PÅ FRIFOT

I Phnom Penh Post leser jeg den 22. mars at Sary etter at Røde Khmer regimet falt, engasjerte seg i gjenreisingen av sin hjemprovins. Som takk for innsatsen fikk han kongelig amnesti. Amnestiet ble kjent ugyldig av en domstol i 2007, uten at det fikk noen konsekvens hverken for ham eller konen. Konen var forresten sosialminister under Pol Pot, og søsteren til Pol Pots kone.
Pots Røde Khmer drepte rundt 500 000 mennesker. Landets intellektuelle ble massakrert. Gikk du med briller, var du intellektuell. Ganske logisk egentlig, for hva skulle man med briller hvis det ikke var for å lese?  I tillegg døde mange av sult, tortur, tvangsarbeid, drap i konsentrasjonsleirer og selvmord. Totalt regner man at 2 millioner av til sammen 8 millioner kambodsjanere døde som konsekvens av Pol Pots totalitære styre. Helvetet ble glimrende skildret i filmen «The Killing Fields» som kom i 1984.
«Hvor vi enn snur oss (i Kambodsja), stirrer vi inn i øynene til forbrytere på frifot, skriver Torbjørn Færøvik i boken «Buddhas barn» som kom ut i september 2006. I boken intervjuer Færøvik en av landets religiøse ledere som sier; -Vi må avlutte Røde Khmer kapitlet på en verdig måte, men hvordan? Vi må komme til bunns i det som skjedde, men for meg er det ikke så viktig å straffe noen. Som buddhist er jeg motstander av handlingen, den onde handling, ikke av personen som utfører den. Mennesker som begår feil vil bli straffet i sitt neste liv, sier den religiøse lederen.
I buddhismen spiller begrepet «Khanti», som kan oversettes med tålmodighet en viktig rolle, forklarer Færøvik. Andre kan gjøre noe vondt mot deg, men selv skal du late som ingenting, og aldri gjøre noe vondt mot andre.
Jeg forstår at fred og harmoni har en verdi i seg, men i Kambodsja hindrer manglende rettergang sår i å gro, og mennesker å komme videre med livene sine. Takke meg til protestantismen.
Hold fast og hold ut!
Hans
 
TÅKEPRAT OG TÅKELUR
Mars er omme, og partnerskapet i Geelmuyden Kiese har gleden av å utrope to nye prisvinnere. Følgende kandidater ble nominert til prisen «Månedens tåkeprat»:

Og vinneren ble; Ulf Leirstein. Partnerskapet uttaler i sin begrunnelse: Vi kan bekrefte at vi har sett Leirstein, men har han sett seg selv, og likte han i tilfelle det han så? Vi trykker heller «Del» enn «Like» på Leirstein. Tåkeprat blir ikke mindre alvorlig av at det finner sted på nettet.
Nominasjonene til prisen «Månedens tåkelur» for mars var:

  • Komiker Sigrid Bonde Tusvik går i strupen på Harald Eia: «Eias briller har flekker av sæd»
  • Investor Øystein Stray Spetalen om kapitalisme: «- Å fjerne konkurs fra kapitalismen er som å fjerne helvete når man forkynner det kristne budskap. Ingen gidder å høre på det»
  • Tidligere utviklingsminister Erik Solheim tar et oppgjør med norsk politikk: «Politikk er å ville». Og norske politikere vil ikke.
  • Forfattere Arne Klyve og Jon Severud lanserer byråkratiordbok: «Ordbok for underklassen». Forfatterne harselerer med den herskende klasses bruk av uttrykk som «Dialogmøter», «dannelsesreise», «kostnadseffektiv», «proaktiv», «ventelistegaranti», og betydningen av å «være i dialog». Boken viser hvordan den herskende klasse dreper det offentlige ordskiftet med graut.
  • Adm. dir. i LMI, Karita Bekkemellem er ærlig om legemiddelbransjen: «– Vi er en kommersiell bransje på lik linje med andre, vi driver ikke veldedig industri»

Og «Månedens tåkelur» i mars ble: Øystein Stray Spetalen. Partnerskapets begrunnelse: Nok en gang taler Spetalen sin egen menighet imot. Der hans sidemenn er travelt opptatt med å snakke markedene oppover, har Spetalen utmerket seg som en frittalende motvekt som kommenterer det han ser, ikke det han vil se. Det er befriende at det finnes en nordmann som er rik nok til å si hva han mener uten omsvøp.
Begge vinnerne går inn i den store kåringen av «Årets tåkeprater» og «Årets tåkelur» 2013.