Nyhed

august 27, 2012

LYDIG OG LOJAL

Professor Frank Aarebrot har lenge bekymret seg over «direktoratiseringen» av norsk forvaltning. Aarebrot er bekymret fordi han mener dette svekker den demokratiske styringen med forvaltningen. Hensikten med opprettelsen av alle direktoratene er blant annet å skjerme forvaltningen fra politikere med dårlig impulskontroll. Da jeg tellet sist hadde vi 53 direktorater i Norge. Politidirektoratet er et av dem. Det ble opprettet i 2001, og «har ansvar for faglig ledelse, styring, fordeling av ressurser, resultatoppfølging og resultatoppfølging og utvikling av Politi- og lensmannsetaten.  Direktoratet ble slaktet i 22. juli kommisjonens rapport.
Da rapporten ble fremlagt for fjorten dager siden, var stortingsrepresentant Martin Kolbergs refleks å rope på bedre politisk kontroll. Men rapporten fra kommisjonen viser at opprettelsen av direktoratet ikke har hindret justisministre fra å detaljstyre politiet. Samtidig er det langt mellom de kritiske røstene i politiet. 27 politimestre har lydig satt munnkurv på seg selv.  Sikkerhet og beredskap er svekket uten at åpen, kritisk debatt har vekket offentligheten.  Slik har «direktoratiseringen» gitt oss det verste av to verdener. Forvaltningen har både mistet demokratisk styring og tapt faglig uavhengighet.
Hvordan har det kunnet skje? Jeg tror svaret blant annet ligger i politikkens vesen. Politikk belønner ikke kritisk, uavhengig tenkning. Politikk belønner lydighet og lojalitet. Med Ingelin Killengreen fikk justisministeren en lydig leder av Politidirektoratet, og med Øystein Mæland fikk Arbeiderpartiet en lojal venn både av statsminister Stoltenberg og justisminister Faremo som leder av det viktige direktoratet. Både Killengreen og Mæland har rykte som dyktige og hardtarbeidende, men det finnes mange som er dyktige og hardtarbeidende. På lydighet og lojalitet derimot, var de begge uslåelige.  Lydige og lojale ledere har en tendens til å ta flere interne enn eksterne hensyn. Slik ble hensynet til etat og regjering viktigere enn det norske folks behov for sikkerhet. Hvis du vil lese mer om dette, kan jeg anbefale 22. juli kommisjonens rapport. Du finner den her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/hoeringer/hoeringsdok/2012/nou-2012-14/horingsnotat.html?id=697645
Hold fast og hold ut.
Hans