Nyhed

februar 28, 2014

The Crazy Ones

I GK setter vi de beste ideene ut i livet. Noen synes det er for drøyt å sammenlikne seg selv med Apple, verdens mest verdifulle selskap, men vi lar oss inspirere av de beste.
I Geelmuyden Kiese ser alle våre 125 unike mennesker på seg selv som crazy ones. De som tenker dramatisk annerledes. De setter handling foran holdning. Da jeg overtok lederansvaret for Geelmuyden Kiese i Norge for snart 4 år siden, så jeg raskt at vi måtte endre oss. Vi måtte dyrke frem en ny kultur. Som leder av GK i Norge måtte jeg løfte byrået til å leve sin egen nye historie, ikke bare fortelle gode historier. Alle GKere måtte bli en del av den nye historien og leve den hver dag. Belønningen ser vi på bunnlinjen i dag.
Nettopp det å leve sin egen historie kjennetegner mange av de beste selskapene i verden. De dyrker en vinnerkultur der de ikke bare forteller en god historie, men samtidig inspirerer andre til handling ved å være historien. De deltar, lever og blir til selve historien. De er storydoere. Jeg er stolt av å kunne si at GK har blitt et storydoing-selskap.
 

The Crazy Ones

Apple kalte dem The Crazy Ones. De som utfordrer etablerte sannheter og tenker nytt. Tenker dramatisk annerledes.  Du kan gjerne le av dem, kritisere dem eller avfeie dem som tullinger og døgenikter. Men du kan ikke ignorere dem.
I GK ser alle våre 125 unike mennesker på seg selv som crazy ones. De som tenker dramatisk annerledes. De setter handling foran holdning. Som vår høyt elskede husmor og kantinesjef Tipshuni som på eget initiativ valgte å pakke inn ostesmørbrødene som ble til overs etter lunsj, gikk ned på gaten og delte dem ut til noen som behøvde litt omsorg i kulden, fremfor å kaste dem. Hun er en storydoer. I GK setter vi de beste ideene ut i live. Noen synes det er for drøyt å sammenlikne seg selv med Apple, verdens mest verdifulle selskap, men vi lar oss inspirere av de beste.
 

Storydoing i praksis

I mitt lederskap har jeg latt meg inspirere av selskapene jeg har jobbet i før og forsøkt å ta med meg de beste erfaringene videre.  I min første lederjobb som 25-åring ble jeg direktør for et lite hotell i en liten hotellkjede, Home Hotels, som etter hvert ble en del av Choice Hotels.  Alle de syv hotellene i kjeden gjorde fantastiske ting for gjestene sine som du ikke ville funnet i en servicemanual. Vi var storydoere der handlingene våre ble selve storyen. Et eksempel var en gjest som skulle til nabobyen for å spille golf. Da han henvendte seg i resepsjonen for å få tak i en leiebil, sa resepsjonisten sporenstreks, «du kan jo bare låne min bil». Slike handlinger har jeg fått gjenfortalt mange av fra tidligere gjester i årene etterpå.  Det spesielle var at samtlige hoteller hadde høyest gjennomsnittsbelegg og gjennomsnittspris i de byene de var lokalisert, og de var langt fra de fineste.
 

Walk the talk

Alle har en historie å fortelle, men ikke alle er like oppmerksomme på at de også må leve den. Det må være et samspill mellom hva man sier og hva man gjør. I GK har vi hjulpet kundene våre med å fortelle sine historier i 25 år, nå hjelper vi de også med å bli dyktige storydoere. For størst effekt får de som kombinerer storytelling med storydoing.
Når Tipshuni deler ut ostesmørbrød til folk på gata er det ikke fordi jeg har kommandert henne til det eller at det står i en eller annen håndbok. Jeg hadde antakeligvis aldri klart å komme på det selv. Det er et resultat av en kultur hvor alle lever og ånder for noe de tror på i felleskap og handler deretter. Det er da det oppstår magi og jeg kan fortelle en historie om det her.
 

Ingen endring uten kommunikasjon

Den digitale hverdagen har gjort verden gjennomsiktig, og vi tar del i historien enten vi vil eller ikke. Egentlig har vi ikke lenger noe valg: Det du gjør må bekrefte det du sier – ellers blir du avslørt, og budskapet ditt vil ikke virke.
For å bli storydoere, må kommunikasjonen gjennomsyre hele organisasjonen. Vår merkevare er bygget internt og kommuniseres og leves eksternt.  Vi har åpnet opp GK innenfra og satt åpenhet på agendaen eksternt. Vi lar våre medarbeidere skinne hver især og gir dem handlingsrom. Vi har utstyrt dem med GKs aller beste kommunikasjonsvåpen og latt informasjon, kompetanse og erfaring slippe fri internt, for så å benytte det best mulig for våre kunder eksternt.
Den gamle PR-devisen om at byrået aldri må «become the story» er vi i Nye GK ikke enig i. Engasjement smitter over på kundene. Vi er storydoere og skaper vår egen historie. Den kan ingen ta fra oss. Vi skal aldri slutte å være The Crazy Ones!